Eğer bu şekilde yapılmaz ve kondansatör devreden çıkarılıp deşarj süresi beklenmeden tekrar devreye alınırsa üzerinde bulunan gerilim + şebeke gerilimi olur.(Burada kondansatörün önünde harmonik filtre reaktörü olmadığını varsayılmıştır.) Bu durumda da kondansatörünüz zarar görecektir.
Sisteminizde reaktif röle olmadığını ve kademeleri manuel olarak devreye alıp çıkardığınızı fark edelim. Örneğin 1. kademeyi devreye aldınız sistem kompanze oldu sonra devreden çıkardınız. Deşarj süresini beklemeden tekrar devreye aldınız. Tekrar devreye alma anında kondansatör tam boşalmadığı için üzerinde bir artık gerilim bulunur. Bu artık gerilim boşalmadığı için siz kademeyi tekrar devreye aldığınızda şebeke gerilimi de kondansatörün üzerine bineceğinden kondansatör üzerinde, artık gerilim + şebeke gerilimi kadar bir gerilim oluşur. Bu da kondansatörünüzün çok çabuk yıpranmasına yol açar. Hele ki tık tık şeklinde ara vermeden kondansatör devreye alınıp çıkarılırsa büyük bir patlamayla karşılaşırsınız. Bu arada belirteyim kaliteli güç kondansatörleri patlamaz sadece şişer ve içine gömülür. Bu konuda MKPg teknolojisini araştırmanızı tavsiye ederim. 10-12 yıl tık demeden çalışan Electronicon kondansatör gördüm. İncelemenizi tavsiye ederim.Bu konuda şu kırmızı ile işaretlediğim noktayı anlayamadım.
Nasıl oluyorda kondansatör gerilimine şebeke gerilimi ekleniyor? Bunun teknik bir dökümandan okuma şansım var mı?
Şebeke gerilimimiz ve AC sinyalin tepe gerilimi belli değilmi nasıl oluyorda bu gerilimin üzerine çıkabiliyoruz? Anlayamadığım nokta budur. Kapasitör şarj esnasında diyelimki kondansatör 100 voltta şarjlı ve şebeke voltajı bu voltaja erişmeden önce kondansatör şarj olmaması lazım.
Bir nevi denge kabı gibi,
Eğer söylediğiniz durumun detaylı bir açıklaması varsa bunu okuyabilmem içn yönlendirebilirmisiniz?