Kondanstör Yüksek voltaj patlaması

Tristör ü biraz inceledim iletişimi kesmek için anottan gelen akımı sıfıra düşürmek gerekiyor diye bi bilgiye ulaştım.. İlk hareket de işimi görüyor ama devamında kondansatör den gelen akımı kesmek için başka elemanlarda kullanmak gerekir.. Tristör benim yapacağım işleme pek uygun değil gibi görünüyor..

tris

tristöre bir kere iletime geçirdinizmi, enerjiyi kesmeden durduramazsınız.
Ben devre kartını yapabilecek kapasitede değilim.. Burada anlatılanları karmaşık kablo sistemiyle çalıştırmayı başarabilirim ama hiç kullanışlı bişey olmaz.. Bunun için kart yapan bi arkadaş a yaptırmayı düşünüyorum. Telefonda görüştüğüm arkadaş igbt nin ms lik buton kartına eklenmesi konusunda biraz endişeli.. Bu işe soğuk bakıyor.. Roleyi bulmaya çalış diyor igbt eklemek çok karmaşık bi işmi..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
30n120 IGBT için gate tetikleme gerilimi 3.75v ile 5.75 v arası

kaç ms lik tetikleme istiyorsun , ben denemeler yapayım elimde birkaç tane IGBT var
 

Ekli dosyalar

  • 30n120s.JPG
    62.5 KB · Görüntüleme: 17
Moderatör tarafında düzenlendi:
Tel dağıldığında Elektrik akımıda sıfırlanır. kondansatör üzerinde yük kalabilir fakat. şe kesin tel akımı sıfır olur. tristörün kesime gitmesi için tristör akımının kesilmesi yeterlidir.
igbt nin maksimum akımı bu olay için yetrlideğil. fakat tristör anlık binlerce amper akıtabilir yani yeterli.
 

tristör, küçük bir geyt (kapı) akımıyla büyük akımların kontrolünü yapabilen yarı iletken sessiz bir anahtarlama devre elemanıdır.



Anoduna (+), katoduna (-) gerilim verildiğinde hemen çalışmaz. Anot katot arasını iletime geçirebilmek için katoda göre geyte (+) gerilim vermek gerekir. DC gerilimde, tristör iletken olduktan sonra geyt tetikleme gerilimini kesseniz dahi tristör çalışmaya devam eder. Ancak bu olay AC gerilimde çalışılırken geyt tetikleme gerilimi kesildiğinde tristörün iletkenliği kaybolur ve yalıtkan hale geçer. Tristörlerin önemli bir özelliği olarak hem DC hem de AC akım ve gerilimlerde çalışır.
 
tristörün gate ile anaduna seri bir push buton ve 33 ohm 1w bir direnç takılarak ateşleme sağlanabilir. butona uzun süre basmak zararlı olabilir. eğer ateşleme yapıldıktan sonra kapasitör üzerinde voltaj kalmışsa ve push butona basılı tutulursa 33 ohm direnç ısınarak yanabilir. denemek lazım. kapasitör voltajı ile ilgili bir durum.

DC gerilimde, tristör iletken olduktan sonra geyt tetikleme gerilimini kesseniz dahi tristör çalışmaya devam eder.
tristör ün kesime gitmesi voltajla değil akımla ilgilidir. tristör anot katot akımı hold akımının altına düştüğünde kesime gider.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Arkadaşlar yanlız 1000uf 400V şarj olmuş bir kondansatörü tristör ile kısa devre ederseniz tristör patlar

Hesaplarsak coumb/saniye 1000ufX400V= 400.000uC 100us telin yanması süresi

400.000uC/100uS=4000amper
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…