Kontaktör bobin uçlarına bağlanması

cgryldz35

Üye
Katılım
12 Mar 2018
Mesajlar
73
Puanları
1
Konum
İzmir
Bunu islemin fayda veya neden gerek duyulduğunu bana anlatabilir misiniz?

Tesekkur ederim. Kolaylıklar dilerim
 

Ekli dosyalar

  • FB_IMG_1645646034347.jpg
    116.9 KB · Görüntüleme: 57
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bunu islemin fayda veya neden gerek duyulduğunu bana anlatabilir misiniz?

Tesekkur ederim. Kolaylıklar dilerim
Bu bir varistör. Elektronik cihazların girişinde de görebilirsiniz. Amacı voltaj yükseldiğinde bağlı olduğu elektronik devreyi korumaktır. Burada voltaj yükselmesi olursa kontaktörün bobinini zarar görmesin diye kullanılmış.
 
Muhtemelen bu panoda elektronik kartlarda yer almakta ve kontaktör devreden çıktığı esnada oluşan parazitin elektronik kartları etkilememesi için yapılmış bir uygulama. Bobin uçlarına RC filtre yahut varistör takılarak oluşan parazit yok ediliyor.
 
Aciklamasi oyle degil.

Oyle olsaydi panoda 220v girisine baglanir ve ne kadar kontaktor varsa hepsi de korunurdu.

Kontaktorun bobininin elektrigi kesilince kontaktor bobininda cok fazla gerilim enduklenir ve bu gerilim, kontaktorun bobinin akimini kim (hangi kontak) kestiyse o kontak uclarinda buyuk ark olusturur. Bu ark da elektromagnetik kirlilige neden olur. Ote yandan enduklenen gerilim kontaktor bobininin sargilarinin izolasyonunu delmeye calisir.

Varistor baglandiginda bahsettigim enduklenen gerilim varistor voltaji degerinde sabitlenir, radyo frekans kirliligi ve ark problemi cok azalir.
 
Varistor pasif bir elemandır . Normalde elektrik devresinde bir görevi yoktur . Hatta yüksek gerilim de karşılığı Parafudr dur. Ag parafudr da var hatta.
 
Varistor pasif bir elemandır . Normalde elektrik devresinde bir görevi yoktur . Hatta yüksek gerilim de karşılığı parafudr dur. Ag parafudr da var hatta.

"Elektrik devresinde gorevi yok" biraz sakat ifade.

Bazi elektrik devrelerinin enerjisi kesildiginde devrenin normalde karsilasmayacagi kadar yuksek voltajlar uretir. Bu voltajlarin baskilanmasi gerekir.

Ornegin 220V icin tasarlanmis bir kontaktorun akimini aniden keserseniz atiyorum 1KV genlikte voltaj olusmasina neden olabilirsiniz.
 
Siz snubber ile varistor u karistiriyorsunuz.
 
Hayir karistirmiyorum.

Snubber bahsettigim isi yapan R ve C den olusan bazen de diyod eklenerek yapilan devredir. Fakat bunun belirli bir voltajda aktiflesmesi sozkonusu degildir. On-Off gecislerinde akimi kisa sureligine ustlenir ve direnc uzerinde isiya cevirir.

Varistor ise tek basina belli bir voltajda direncini dusurerek olusan BEMF gibi voltajlarin enerjisini absorve etmeye calisan malzemedir.

Kontaktor uygulamasinda snubber da kullanabilirsiniz varistor de. Hatta tranzorp da.

Eger amac kontaktorlere disaridan gelecek yuksek voltaji engellemek olsaydi bu sekilde her kontaktore birer tane varistor koymak yerine en uctaki girise uygun bir koruma yapilir gecilirdi.
 
Son düzenleme:
Bu mevzunun sonu T.....x a bağlanacak sanırım . Hayırlı işler diliyorum beyefendi .
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…