Kontaktör Karakteristikleri

alidumanli

Üye
Katılım
29 Eyl 2013
Mesajlar
76
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar... Bildiğiniz gibi kontaktör seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken bazı kriterler var. Her ne kadar mekanik ve elektrik dayanımları çoğu kez dikkate alınmasa da genel olarak kw, anma ve işletme akımı (Ie) değerleri göz önünde bulunduruluyor. Benim sorularım şunlar;
  • Anma akımı kontaktörün çalışma akımıyken işletme akımı (Ie) pratikte ne anlama geliyor?
  • Bobinlerde kullanılan varistörün kullanım amacı nedir?
  • Tavsiye edebileceğiniz kontaktör markası nedir?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Kontaktör secerken kulanacağın sistemin çalışma sınıfını seçmelisin örnek: AC3
kulanacağın yerin toplam akımının bir üst akım değerini secmelisin (ben böyle yaparım.)
le kontaktörün max calışma akımı.
Varistör. Kontaktör bobin devresine perellel bağlanır görevi bobini aşırı voltajlardan korumak

kontaktör kontakları açılırken ark oluşur ve ani voltaj yükselmesi olur. ve bobinin yanmasına sebep olur.

daha geniş bilgi forumda ara genç arkadaş isimli üye arkadaşım çok güzel açıklamış teşekür ederim.

https://www.kontrolkalemi.com/forum...er-ve-etiketlerini-nasıl-yorumlamalıyız.5095/
 
Bilgi için teşekkürler. Marka olarak tavsiyeniz nedir?
 
Yaptığım işlerin teknik şartname simens veya telemekanik isteniyor bu nedenle simens kulanıyorum.
bana kalsa sigma tercih ederdim. katologları incele ve fiatları karşılaştır.
bence markadan daha önemlisi kontaktör çalışma şartlarına göre ve güce deyilde akım değerine göre seçim yapmak önemlidir.
 
Diğer arkadaşların da tavsiyesini almak isterim. Tabiki bu elma ile armutu karşılaştırmaya benzer. Çünkü her markanın elektriksel ve mekanik dayanımları farklı. Ama tecrübeyle sabit deneyimleriniz varsa onu öğrenmek istiyorum.
 
Arkadaşlar kontaktörlerin kataloglarına baktığımda bazıları kafamı karıştırdı. Örneğin bazı markalar Ac3 tipi kontaktörler için In=Ie=anma akımı=işletme akımı derken bazılarının bilgilerine göre In ile Ie farklı değerler göstermiştir. Bu iki parametre arasındaki fark nedir?

Diğer bir sorum da, örneğin 3 kw bir motorumuz varsa, bu motora yıldız üçgen baklamak istediğimizde hat, üçgen ve yıldız kontaktörlerinin anma akımları ne olmalıdır?
 
le max akımı göstermektedir In ise nominal akımı göstermektedir.
yıldız üçgen yol vermede mühürleme ve üçgen kontaktörü motorun gücüne göre seçilir yıldız kontaktörü ise motor gücünün yarısına göre seçilir
 
max akım derken, kontaktör bu akım altında da açma kapama yapabilir mi? Açma kapama yapabiliyorsa bu akım altında çalışmak kullanım ömrünü kısaltır gibi bir anlama mı geliyor? Örn siemensin 4kw kontaktöründe nominal akımı 9A iken Ie 18A dir. Bunu yorumlayabilir misiniz?
 
Son düzenleme:
Örneğin 2,2 kW yıldız da çalıştırmak istediğim bir motor var. Bunun için 4 kW, termik için 4..6,3 A sahası uygun mudur?
 
evet senin kontaktörün 9A akımı rahatlıkla taşıyabilir güç kontaklarının dayanma akımı max 18A dir. demerajdan dolayı akım kalkınma anında düştü indi uçtu kaçtı hesabı
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…