Kontrol ve Otomasyon Tek. Hakkında.

Katılım
13 Eyl 2012
Mesajlar
4
Puanları
1
Yaş
33
Abilerim kardeşlerim herkese merhaba. ben 90 doğumluyum. Düz lise mezunuyum. Bu zamana kadar açık öğretim işletme bölümünde okumaya çalıştım. Fakat geçen sene oss sınavına girdim. Çünkü üniverstye gitmek istiyordum.

Bu sene tercih yaptım. Bütün tercihlerim MYO bölümleri oldu. Ve Kontrol ve Otomasyon Teknolojisi bölümüne girmeye hak kazandım.

İnanın siteyi alt üst ettim. Bu bölüm hakkkında yazılanlar moralimi çok bozdu. Kimi mesajlardada umutlandım diyebilirim.

Daha önce hiç Elektrik tecrübem yok. Yani meslek lisesi mezunu olmadığım için temelim yok konular hakkında. Fakat çalışarak birşeyler yapabileceğime inanıyorum.

Merak ettiğim şeyler var sormak istediğim sorular var.

1- Ben bu bölümü yüksek ortalama ile bitirirsem iş imkanları nasıldır ? Maaş vs vs..
2- Okumaya değer bir bölümmüdür ?
3- Dediğim gibi belli bir temelim yok. Sizce başarılı olma şansım varmı?
4- Otomasyon bölümü okurken kendimi nasıl geliştirebilirim ? Yani sadece dersler ile sınırlı kalmak istemiyorum. Daha önce tecrübe yaşamış abilerim kardeşlerimden bilgi istiyorum. Mesela programlama üzerindemi yoğunlaşmalıyım neler yapmalıyım.. ?

17 Eylül de ilk dersime gireceğim. Ama inanın moral olarak çöktüm resmen. Bu benim son şansım. Lütfen bana akıl verin. Son bir çare buraya yazıyorum..

Teşekkür ederim.. :mad:
 
1. Okul notun çokta önemli değil önemli olan sende kalan bilgi. İş imkanı işletmelerin kalitesine göre ve bulunduğun semte göre değişiyor. Maaş olarak asgari ücretle iki asgari ücret arasında değişir daha yükseği için yöneticilik yeteneklerin iyi olması gerekir.
2. Değip değmemesi senin hayattaki tüm yeteneklerine bağlı, ticaret yeteneğin varsa okumaya değmez çok çalışma yeteneğin varsa oku.
3. Ben bu bölüme alan dışı olarak girdim senin gibi, birçok işeyaramaz dört yıllık bölüm tercih etme şansım vardı öğretmenlik dahil ve bizim gibi daha çok kişiler vardır bölümü bitiren. Yüksek başarı için sadece mesleki beceri yetmez normal başarı için yeterli olabilir.
4. Bilgisayarda ve devrelerde bol uygulama pratik yapabilirsin hayatta önemli olan teğorik bilgi değil pratik uygulama beceridir, bol bol uygulama yap. İleri düzey programlama pek işine yaramaz veya çalıştığın yerde gerekli olursa uygulamalı olarak öğrenirsin, ileri düzey programlamaya mühendisler alınıyor diğerleri pek tercih edilmiyor.

Özetle hayata çalışmaya mı geldin git sosyal hayatını yaşa, daha iyi yaşamak için çalışmak gerekiyorsa çalışırsın gerekmiyorsa boş yere canını sıkma.
 
Öncelikle hayırlı olsun...
Çok iyi ve iş imkanı hızla artan bir bölümü seçmişsiniz...
Tesisatı herkes yapıyor. Ama otomasyon eğitim ve kafa istiyor... Teknolojiyi takip etmeyi istiyor. Yani süreki kendini geliştiremeyenlere göre değil...

MYO lardaki gereksiz saçma sapan meslekleren çok çok daha iyi bir meslek otomasyon.

Yüksek ortalamayı inekleyerek değil de, öğrenerek tutturursanız mutlaka işinize yarar.
Maaş olayı görecelidir. Pek çok kez yazdım. Gene söylüyorm; kendinizi, çevrenizi, mesleğinizi geliştirirseniz hakettiğiniz rakamlara ulaşırsınız.

Sadece okulla yetinmeyin, sömestirde, yaz aylarında hatta hafta sonlarınızda "paraya" bakmadan çalışın ! Garsonluk yapın ! Amelelik yapın ! Meslekle ilgili bir yerde çalışın. Hepsi sizin gelecek hayatınıza katkı sağlar... Tembellik etmeği emekliliğinize saklayın...

Ben hayatımın dersini, 17-18 yaşımda 4 yaşında bir kız çocuğundan aldım.
"Ayşe inekler bize ne verir ?" dedim.
" İnekler bize hiçbirşey vermez" dedi
"Naıl yani ?" dedim
"Biz onlardan süt alırız" dedi...

Kimse bize birşey vermez... BİZ ALIRIZ...
 
Arkadaşlar çok teşekkür ederim yorumlarınız için.

Fakat korku var içimde. Bölümü bitirdikten sonra işsiz kalırsam mutsuz olursam diye.

Ankarada yaşıyorum.

Okulumu bitirdikten sonra rahat iş bulabilirmiyim ?

Ve son olarak birşey daha soracağım.

Otomasyoncu ne yapar ? :=) Görevi nedir yani. Ne ile uğraşır. Makinelerin tamirinimi yapar ne yapar mesela ?
Şehir dışına seyahat oluyormu ? Bu tür seyahatlara gittiğinde hangi görevleri yapar ?
Otomasyon tekniker ilanlarında hep seyahat engeli bulunmayan ehliyetli vs vs adamları arıyorlar.

Zamanınızı harcayip cevap yazdığınız için çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun..
 
Mardahan abimiz bir işverendir. Ondan çalışma şartlarını daha iyi öğrenebilirsin, sana nekadar maaş verir, PLC öğrenmen nekadar önemli olur, fazla çalışmanın negibi yararları olur, işler masabaşımıdır yoksa elinde kablolarla çamurların içinemi dalarsın, tekniker Elektrik işindenmi anlar yoksa her iştenmi anlamalı vs.

Büyük işletmelere girersen ve bakımcı gibi çalışırsan ehliyet pek önemli deği. Makine imalatı yapanlarda genelde elektrikçiyi tekbaşına göndarmez. Eğer sürekli araç kullanılacak bir işse o iş kaliteli iş sayılmaz geneldede geçici işlerdir. 3-4 ayda 1-2 günlüğüne gidiliyorsa o iş iyidir, hele fuarlara katılmak için gidiliyorsa seyahatler eylenceli geçer güzel yemekler filan ısmarlanır. Uzun süreli şantiye seyahati ise ayrı bir yaşam şeklidir.

Benim için en güzel işler makine üretimi yapan orta ölçekli işletmeler, tekbaşına tüm elektriği yaparsın çok karışanın/rakibin olmaz.

Korkularını yenmeye çalış korkular senin önünde çok büyük engeller olacak, işten korkuyorum diyen biri yönetici olamaz ve ufak işletmelerde hertürlü işler yaptırılır.
 
Otomasyon bölümü geleceği olan bir bölüm.Kendini yetiştirirsen.Ücret sorunu yaşamassın kaygılanmana gerek yok ..
 
Mesleğe yeni başlayan ve kendisini nelerin beklediğini bilmeyen herkesin,bölümü ne olursa olsun birtakım kaygıları olağandır.Seçmiş bulunduğunuz bölüm,devamlı monoton ve bıktırıcı bir yanının bulunmaması açısından güzeldir.Bir de gerekli teknik bilgi,uygulama,bir de tüm öğrendiklerinizi tam uygulama imkanı bulabilirseniz bence ideal bir iş olarak da sayılabilir.Mekatronik veya robotik kadar ağır bir dal olmayıp,yaptığınız ve uygulama neticesinden aldığınız haz,belki bu bölümdeki kadar zevkli olacaktır,tabi konulara tam hakim olmak için basitten karmaşığa doğru tüm elemanları,ilgili yazılım bilgisi,plc eğitimi,temel Elektrik-Elektronik bilgilerini tam alarak ve zamana göre bilgilerinizi sürekli güncelleyerek bunu başarabilirsiniz.

Bir defa otomasyon bölümünü vücuduna hakim olup,tüm organların sürekli sağlıklı çalışabilmesi için,gerekli sağlık bilgilerini sürekli takip eden ve organlarını sürekli zinde,sağlıklı tutabilmek için çabalayan,ideal bir insan örneğine de benzetebiliriz.Bu ideal insan yaşam kalitesini ve ömrünü uzatabilmek için nasıl ömrü boyunca mükemmel bir makina olan insan otomasyonunu ayakta tutabiliyorsa,siz bu örneği otomasyon cihazları,sistemleri,makineleri üzerinde yoğunlaşarak,ayakta sağlıklı kalan bir insan örneğindeki gibi gerçekleştirmeye çalışacaksınız.Bunu yaparken,insanın gerekli aşılar,vitaminler,faydalı bitkiler,antioksidan sebze ve meyvalar,vb.kullanarak vücut otomasyonunu nasıl aksatmadığına benzer olarak,siz de otomasyonu cansız,ruhu olmayan sistemler,makinalar,cihazların ideal,en iyi şartlarda her zaman çalışabilmesi,düzeninin aksamaması için gerekli emniyet tedbirlerini gözlemlerinizle,koruyucu tedbirleri bir takvime dayandırarak ve bir program dahilinde alacak ve yaptığınız işten son derecede azami zevk de alabileceksiniz.Bu meslekte altyapı için gerekli uygulamaları,ön bilgileri,tecrübeleri,sorunları giderirken de,kendinize olan güveninizin iyice artarak,başlangıçtaki korkuların,endişelerin yerini tamamen sevincin alabildiğini hayretle görerek,siz bile kendinizi tam olarak tanımakta zorluk çekebileceğinizi zamanla görebileceksiniz.Her şeyi zamana bırakarak iyi netice ve gelişmelerin filizlenmesini bekleyin.

Bazı mesleklerde emeklilik hiç olmaz.Mühendislik,elektrikçilik,otomasyon,hekimlik bunlardan birkaçıdır örneğin.Bu meslekler bir ömür boyu zevkle ve bıkkınlık hissedilmeden yapılabilen ideal mesleklerdir kanımca.Kolay gelsin,bu yeni dalınız da ayrıca hayırlı olsun.Saygılarımla.
 
Mardahan abimiz bir işverendir. Ondan çalışma şartlarını daha iyi öğrenebilirsin, sana nekadar maaş verir, PLC öğrenmen nekadar önemli olur, fazla çalışmanın negibi yararları olur, işler masabaşımıdır yoksa elinde kablolarla çamurların içinemi dalarsın, tekniker Elektrik işindenmi anlar yoksa her iştenmi anlamalı vs.

:) Ben işveren değilim... Sadece "usta" sayılabilirim...
Son 3 gündür arıtma tesisinin içine girip temizlik yapıyorum. Yarın havalandırma borularını yenilemek için tekrar içindeyim... 5-6 günde on kağıdı adama başka türlü vermezler... Ailemin geçimini sağlayabilmek için, bokun içine de girerim, OG direkleriin üstünde cambazlıkta yaparım...
Ama ben kendime çalışırım, hakkımı da alırım...
Hiç çalışanım yok, çünkü benimle çalışabilecek adam yok... :)

Elektrik benim mesleğim. Kaynak da yaparım, boya-badana da... Marangozlukta yaparım, sıhhi tesisatta... Mekanikten de anlarım, elektronikten de... Sıva da yaparım, saten alçı da...
Çünkü bilmek zorundayım... :)
 
Son düzenleme:
Yorumlarınız için teşekkür ederim. Pazartesi dersim başlıyor. Allah yardımcım olsun...
 
Ben 74 doğumluyum.Tecrübelerime güvenerek birkaç tavsiyede bulunacağım.(Akıl vermek değil amacımız.Amacımız tecrübeleri, bilgileri paylaşmak)
1-İşini sev. 2-Derslerini sadece ezberleme,öğren!(Bunun yanında birde okulda derece yaparsan iyi olur.Çünkü öncelikli işin okul).Öğrendiklerin bir gün karşına mutlaka çıkıyor.
3-Bakım işleri veya otomasyon işleri biraz streslidir(Stres başarıyı getirir.) ama zevklidir;çünkü paydosa kadar aynı makinanın başında,aynı masa başında aynı işi yapmazsın.Bütün işletme senin sorumluluğundadır.
4-İşini sevmeyeceksen hiç başlama.
5-Güzel bölüm.Başarılar diliyorum.
6-Bir yolda engel yoksa o yol ,yol değildir!!!!











 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst