Alçak Mühendis
Usta Üye
Yıllar önce staj yaptığım bir kurumda trafo arızası giderilecekti. Enerjisi olup olmadigina bakılacak kontrol kalemi baska calisan bir trafo ile saglam mi diye denenmisti. Elindeko cihaza guven olmayacagini orada anlamistim. Ve yine isin basindan sonuna kadar govde topraklamasi bagli tutulmustu
En garanti yontem. Kabloya dokumdugunda her halukarda ariza olusacak enerji varsa. Bari elinde patlayacagina faz faz arizasindan patlasin. Tabi bunu yaparken gozlerinize dikkat edin. Ben onumde faz notr degmesiyle 5 dakika gorme yeti mi kaybetmistimyorumların hepside harika,evet bencede izeltaş kontrol kalemi derim şaşmayın izeltaştan ben hiç şaşmam ama o sönmez diye birşey yok,kontrol edeceksin önce enerji olan bi yerde,ölçü aleti kullanacaksın oda olmadı kabloları birbirine bari çakıştır eger varsa Sigorta atsın bari....
Orada soylenmel istenen tam anlasilamamis sanirim. Fazlari birlestirip sigortayi attir demiyor. Sigortayi kapattikatn ve kontrol ettikten sonra ilk olarak elinle dokumacagina fazlari degdir ki hala gerilim varsa sen carpilacagina faz arizasi gorup daha ilerideki sigorta atsin diyor. Yoksa sigortai boyle attirmak akil lari degil zatenfazları çarpıştırıp sigorta attırmak ilginç!arkadaşlar elimizde ölçüm yapacağımız hiçbir cihaz yoksa ya ana şalteri yada olası şalterlerin hepsini kapatmak en iyisi deyilmi?bir daha yapmayın.