Kremayer dişliye bağlamak için redüktör oran tavisyesi

İyi günler

Daha öncede yardımlarınız aldım. Step motor driver konusunda forumdaki arkadaşlar yardımcı olmuşlardı. Tavsiyeler doğrultusunda driverleri aldım. Fakat bir konuda takıldım.

2.2 nm lik nema 23 motorum var. Step motoru 48v ile besleyeceğim. Bunlara her eksen için zincir dişli ile deviri düşürüp torku yükselteceğim. Oradan da Kremayere bağlayacağım. Konuyu açmadan önce genel step motor devir/tork grafiğini inceledim fakat acemi olduğum için bir karara varamadım. Tecrübenizden yararlanmak istedim. En sağlıklı ve verimli redüktör oranı kaç olmalı ? İlginiz için şimdiden teşekkürler.

Merhaba, bu tip soruların cevapları genelde soruda verilir. Sizin sorunuza bu açıklamalarla bir cevap vermek pek mümkün değil. Şöyleki;
Öncelikle ihtiyacınız olan devir sayısı ve tork nedir ? Diyelimki size 100 d/d lazım, elinizdeki motorun dakikadaki devri kaç ? Şayet motorunuz optimum olarak dakikada 1000 devir ile dönüyorsa sizin ihtiyacınız olan redüktör oranı 1/10 olacaktır. Bu işin devir kısmıdır.

Şimdide ihtiyacınız olan tork 100 kg-f (kilogram kuvvet veya başka kuvvet birimleriyle de çalışabilirsiniz). Motorunuz 1000 devir ile dönerken 10 kg-f üretiyorsa ve siz devri 10 kat düşürdüğünüzde tork 10 kat artıp 100 kg-f olacaktır. Bu durumda ihtiyaclarınızı bu motor ve bu redüktör oranı ile karşıyabileceğiniz belli olduğu için uygun malzemeleri toplayıp sistemi kurmaya başlayabilirsiniz. Bir ayrıntı bu tip mekanik işlerde bir miktarda üst seviyelerden seçim yapılırki motor vs max gücte kullanılıp zarar görmesin. Burada mühendislik hesaplamaları devreye gitmektedir.

(Not: Örneklerim kabaca bir genelleme içindi, detayları konuya hakim arkadaşlar daha iyi açıklayabilirler)

Yani siz önce elinizde bir motor olduğuna göre bunun devrinden ve torkundan yola çıkıp ihtiyacınız olan devri alabilmek için gerekli dişli oranını belirlemeye başlamalısınız . Saygılarımla.

ts_M1715.jpg

iyi akşamlar

acemi olduğumu belirterek başlamak istiyorum. hocam grafik bir nema 17 için çizilmiş internette rastladım. motor 48v için 600 rpm den sonra tork kaybına düşüyor. sizin tavsiyeniz üzerine tork 1/10 redüktör ile tork kaybı olmadan max 600 rpm de kullandığımda max 10 rpm alabiliyorum. Bu devir kremayerde benim için oldukça yeterli diye düşünüyorum.

Bir step motorda adım atlamalar hangi devirden sonra başlar ? Pratiği olan arkadaşlar bu konuda yardımcı olursa sevinirim. Bu şartlarda 1/10 redüktör benim için uygun sanırım.

Hızlı cevap ve ilginiz için teşekkürler.

İyi akşamlar,
Öncelikle söylemeliyimki nema motor hiç kullanmadım. Ancak geçmişte motor redüktör devir tork gibi şeylerle boğuşmuştum. Eğer 48 volt ile besleyecekseniz 600 rpm deki tork da ideal ise bu motorun bu devri koruyarak redüktörü falan belirlemek lazım. Şayet redüktör ölçüsü garip oluyorsa motor devrini değiştirmek adına yavaş veya hızlı motora yönelmek gerekir.
Step motorlar genelde sürücüleri uyumlu, program doğru ise adım kaçırmamalı diye biliyorum. Aksi takdirde anlamı kalmıyor. O zaman kafasına göre takılan motor adını verirlerdi sanırım. Bilenlerin yorumlarını almak daha doğru bu konuda.
Mekanikte yardım lazım olursa bilgim dahlinde seve seve yardımcı olabilirim.
Rica ederim, saygılarımla.

İyi akşamlar
Adım atlama;sistemde oluşan karşı kuvvetler sizin motorunuzun gücünü nerede aşarsa orada motor adım atlatır.
Bu adım atlatmalar her devirde olabilir.
Siz öncelikle gerekli olan kuvvetleri ve hızları yaklaşık olarak belirleyin hesabı öyle yapın.Hızın yüksek olduğu yerde güç düşer,gücün yüksek olduğu yerde hız düşer.
Saygılar

Yardımlarınız için teşekkürler. Verdiğiniz tavsiyeler doğrultusunda 1/10-1/15 arası bir oranda yapmaya karar verdim.Yardımı geçen tüm arkadaşlara teşekkürler.

iyi çalışmalar

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri