Kriyojenik soğutma için önerileriniz ( 50 kelvin -220 C )

Evet maliyetli ve zor olduğunu biliyorum. Üniversitedeki diğer kullanılan hazır kreyostatı incelemiştik ayrıca geçtiğimiz günlerde cihazlarla ilgili bazı özellikleri okudum çok incelikler var.
 
Kriyojenik soğutma maliyetli bir işlemdir. Düşük maliyetlerle bu işi halledemezsiniz. Ölçüm cihazları, adyabatik şartların sağlanması vs.. Hepsi ciddi maliyettir. Ölçüm cihazları hakkında yorumlar yazmışşınız ; TC kullanarak ölçüm yapamazsınız. Ölçüm sonuçlarınız tamamen hatalı olur. Hassasiyet sağlıyamazsınız. Ancak bunlar işin diğer kısımları.
Çalışma şevkiniz kırmayayım ama elinizde ciddi bir bütçe yoksa bence fazla uğraşmayın. Mesela http://www.enerji.itu.edu.tr/Icerik.aspx?sid=9666
burada destekleyen firmalara bakarsanız; nasıl bir malıyetle karşı karşıya kalabileceğinizi tahmin edebilirisiniz.
İyi çalışmalar..


gönderdiğiniz linkte ekipmanlar kısmında 32 kanallı data logger , multimetre ,osilaskop var. yani daa logger a bağlayacakları yine sonuç olarak TC olacak.

TC ile ölçülmez demişsiniz. bir dayanak yada bir ispat varmıdır bu görüşünüzle ilgili
 
bazı üniversite projeleri göründüğünün 100 katı şişirme maliyetli gösterilir. bir çok firmaya tubitak ve kosgeb projesi yaptım yapmaya devam ediyorum oradaki bir tane TEC için 1000$ yazılabiliyor. yada 500$ lık bir tasarıma 15000$ yazılabiliyor. bir etilen oksit buharlı otoklav maliyetini ve kaça sattığımızı biliyorum buraya yazmıyayım olay çıkmasın :)
 
Merhaba Main_loop . (kusura bakmayın isminiz bilmediğim için takma adınızla hitap ediyorum.)

O linkte ne olduğunu bilmiyorum . Sadece Türkiye'de kullanılan bir yer için örnek verdim. TC ile bu kadar düşük sıcaklıklarda ölçüm yapılamaz. Çalışma aralığının dışındadır. En düşük sıcaklık olarak T type TC kullanılabilir. Buda -185 derece civarında ölçüm yapıyor. Bu derecede hata oranı yaklaşık olarak %2,5 'dir. Buda yaklaşık olarak 5 C eder. Aynı şekilde ölçüm cihazınında en o sıcaklıkltaki hata oranı %1-1,5 arasında dır. (Bu hata denklemlerden dolayı bu kadar büyüktür. ) Buda yaklaşık 1,8-2,7 arasında bir hata eder. toplam hata oranı 5,38-5,52 arasında olurki. Bu büyük bir değerdir. bunlar sadece cihazlara ait hata değerleridir. Diğer önemli bir problemede TC ile ölçüm yapılacak yüzey arasında tam temasın sağlanması. Bu aslında bu tür ölçüm işlemelerinde ciddi bir problemdir. Eğer tam bir temas sağlamazsanız ; hata oranınız dahada artacaktır. bununda getireceği hata katsayısı ile birlikte sizin T hata degerinin 6 C'nin üzerine çıkacaktır. Bilimsel olarak çok büyük bir hata oranıdır. Sonucta kullanılacak deney düzeneği Fizik bölümünde kullanılacak. Yanı bilimsel bir çalışmada kullanılacak. O yüzden benim düşüncem kullanılamayacağı yönünde..
Projeler için yazdıklarınız hakkında bişey diyemiyeceğim. Ancak Kriyojenik soğutma ciddi maliyetli bir iştir. 50 cmx50 cmx50 cm'lik adyabatik (Isı kaybı ihmal edilebilecek düzeyde) bir küp vakum odasının maliyeti (işçilik hariç) KDV hariç 1350 dolar.
İyi çalışmalar..
 
http://www.analog.com/library/analogDialogue/archives/44-10/thermocouple.pdf

linteki pdf i incelerseniz K type chromel alumel thermocouple ın -200 + 1250 arasında ölçüm yapabildiğini göreceksiniz.

ölçüm hataları sadece TC den kaynaklanmamaktadır. ölçüm yaptığınız AD çevirici ve en önemlisi soğuk noktataki kompanzasyonun un doğru yapılmamasıdır. burada önemli olan TC nin bu sıcaklıkta ölçüm yapabilmesidir. non linear durumlar gerekirse lookup table ile mcu içinde düzeltilir. pdf te accuracy olarak 1C gösterilmiş.

birde şu tabloya gözatın

http://www.pyromation.com/Downloads/Data/emfk_c.pdf
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Teorik olarak K tipi -200'de ölçüm yapabilirler. Ancak bu ölçümler kısa süreli dönemlerde yapılan ölçümlerdir. Uzun süreli olan ölçümlerde eksi değerlerde ölçüm kabiliyetlerinde ciddi bozulmalar olmaktadır. En doğru ölçümü T tipi ile sağlayabilirsiniz.(Uzun süreli) Deneysel çalışmalarımda en hassas sonucu T tipi TC'lerde aldım.
Oradaki 1C deki hata oranındaki ölçüm aralıklarına dikkat etmelisiniz. Sıcaklığın değişmesi ile birlikte hata oranı değişmektedir. Hata işelmlerinde hem ısıl çiftin hatası ve hemde çeviricinin hatası işleme katılır. Düzenleme işlemi yaparken referans sıcaklığımız -200 'den çok uzakta olduğunda dikkat edilmeli.
 
K tipi olmazsa T tipi sonuçta termokupl neticede. dediğim gibi soğuk nokta komp. çok iyi olduğu sürece 24bit adc ile iyi bir analog düzenek ile yapılabiliyor. verdiğiniz linktede zaten çok kanallı data logger bu işi yapmak için alınmış. kanallara çok sayıda TC bağlanıp ortalama alarak hatayı minimize edecekler. kontaksız pyrometre ilede yapılabilir ama hata oranı TC ile kıyaslanamaz. birde bildiğiniz bakır teli bobin gibi sararakta ölçüm yapabiliyorsunuz ve linear eğrisi mükemmeldir. wheatstone köprüsü mantığı ile bağlantı yapıp sardığınız bobinin direncini 0 derecede ölçüyorsunuz wheatstone için gereken diğer üç direnci bu ölçüğünüz değerde %0.1 toleranslı olarak dengeliyorsunuz. bu köprüden differantial girişli ve pga lı bir adc ile öçlüyorsunuz.
 
Sayın Main_loop, ben kendimi anlatamadım size. :) Şimdi uyumam lazım. Daha sonra görüşmek dileğiyle.
İyi çalışmalar..
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst