kuartz kristal osilator frekans okuma

aaaahanda

Üye
Katılım
11 Şub 2013
Mesajlar
6
Puanları
1
Merhaba ustalar,
elektronikte o kadar iyi değilim ancak parçaların ne işe yaradığı ve şemanın nasıl okunacağı ve uygulanacağı konusunda bilgim var ve arduino gibi mikroişlemcilere bilimum sensörü bağlayıp şimdilik istediğim şeyleri yaptırabiliyor (bilgi düzeyimi sizlere aksettirmek için bunları yazdım)
sorum şu

yurtdışında yapılan bazı çalışmalarda kuartz kristal osilatörlerde meydana gelen fiziki değişiklikler ile bunlardaki frekans değişikliklerini saptayıp kullanmışlar. bende buna benzer bir çalışma yapmak istiyorum, çalışmalarda detay yok, bu adamlarla iletişime geçtiğimde 2000-2500 euroluk donanımlar öneriyorlar (osiloskop görevi gören).

birincisi bir kuarz kristal osilatörün frekansını ölçmek için ilk önce onu çalıştırmak gerekli değilmi? en basit devre şeması veya nasıl bir düzenek yapmalıyım ki bunu çalıştırayım.
ikincisi bunu temin edeceğim ösiloskopa nasıl bağlayıp frekansını ölçeceğim osiloskobun ölçme mantığı nedir? bağlantı nasıl yapılır (mantığını anlarsam belki mikroişlemcili bir düzenek hazırlayabilirim)
üçüncüsü kristal osiloskopa bağlayınca aynı zamanda çalışırmı? osilatörü çalıştıracak bir devreye gerek varmı?

sorularım basit kaçabilir, beni affedin, ustalardan yardım dileniyorum :) herkese kolay gelsin.
 
basit olarak bir kuartz kristal osilatörü frekansını ölçmek amaçlı nasıl süreceğimi bilen yokmu? :(
 
cevabiniz icin tesekkur ederim, okuma sanirim en sagdan yapiliyor, hc04 nasil br devre elemamidir ve voltaji nereden verecegim, tesekkur ederim
 
cevabınız için teşekkür ederim, doğru anlamışmıyım kontrol edebilirmisiniz?

Untitled-1.jpg
 
teşekkür ederim 10MHz ölçümü için gerekli kondansatörler ne olabilir ona bakayım netten bir hesabı vardır muhakkak araştırayım yada bir simülasyon bulursam onda deneyim size cevap yazarım, ilginiz için teşekkür ederim.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,185
Mesajlar
924,014
Kullanıcılar
451,541
Son üye
hyo23

Yeni konular

Geri
Üst