Kumandacılar bi bakın

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
aynı zamanda o trafonun kullanım alanlarında acil stop butonu vardır ve panelde ayrı ayrı bir çok kumanda devresini de göz önünde bulundurarak panele acil stop baglamak için baba bir kontaktöre ihtiyacımız olacak ama bu trafo sayesinde bu sisteme kontaktörsüzde acil stop butonu baglaya biliyoruz. yani acil stop butonu içinde büyük bir rolu vardır bu trafonun.
 
geçmiş mubarek kurban bayramımız kutlu olsun yeni yılımız bereketli ve barış dolu olması dileklerimle

sorunuzun cevabı Elektronik devreyi çizmen gerekir yorum için ben şahsen r s t fazlarının biri kesilmesi durumunda devrenin durması için diye yorum yaparım devreyi yada yaptığı işi tam anla istersen mutlaka bir gerekçesi vardır dizayn ona göre yapılmıştır kolay gelsin
 
selam bende bir yorum katayım . sonuçta nötr olmayacağı düşünülerek koyulmuşta olabilir ama fazın birisinin kesildiği zaman koruma amaçlı koyulacağını düşünmüyorum.böyle bir durumda faz koruma röleleri aynı işi zaten yapıyor. bu tür sistemlerde kullanılması en muhtemel sebep nötr hattının kopması sonucu nötr noktasının kayması ve 220 v tan daha yüksek bir gerilimin kumandaya gelmesine engel olmaktır. eğer trifaze ve nötr beslemeli bir sistemden nötr ucunu ayırırsanız ve fazlarda eşit yük yok ise en az akımın çekildiği hat ile nötr arasını ölçtüğünüzde yıldız noktasının kaymasından dolayı gerilimin yükseldiği görülür. diğer hatların durumuna göre buraya düşen gerilim tehlikeli seviyelere çıkabilir.
 
izalasyon trafosu kullanılarak olası çarpılma riskini önleme ve sistemi korumak istemişler. zaten arkadaşlarda konuyu aydınlatmışlar...
 
Arkadaşlar çok güzel fikirler üretmiş. Bencede izolasyon amaçlı yapılmış. Bir kompresör panosu çok önemli bir sistem olmadığına göre şebekedeki dalgalanmalar gibi etkenler burada düşünülmez. Ayrıca 220 panoda zaten mevcut olduğuna göre buradaki kullanım amacı ortaya cıkıyor. Şebekeden kumanda panosunu izole etmek. Bazı arkadaşlar izolasyon trafosunun kullanım nedenlerini bilmiyor olabilir kısaca açıklayalım. En önemli nedeni çarpılmaları önlemek. trafonun iki ucuna birden dokunmadığın sürece çarpılmazsın. Bir başka neden kumanda devresinin kararlı çalışmasını sağlamak için olabilir amcakerim biraz bahsetmişti. Teşekkürler.
 
elektrik_54 ' Alıntı:
aynı zamanda o trafonun kullanım alanlarında acil stop butonu vardır ve panelde ayrı ayrı bir çok kumanda devresini de göz önünde bulundurarak panele acil stop baglamak için baba bir kontaktöre ihtiyacımız olacak ama bu trafo sayesinde bu sisteme kontaktörsüzde acil stop butonu baglaya biliyoruz. yani acil stop butonu içinde büyük bir rolu vardır bu trafonun.
Bu açıklamayı anlamadım. Ne demek bu olmassa acil stop butonunu kontaktörsüz bağlayamayız.
 
Farklı bir nokta olarak yeni yaptığınız bir panoda direkt 220V olarak beslenen, bunlar kontaktör, 24VDC Converter, Besleme üniteleri etc. gibi elemanlar için izolasyon trafosu kullanmazsanız Nötr olarak toprak hattını kullanırsanız büyük firmaların artık şart olarak koştuğu CE sertifikası alamazsınız. Ayrıca panonuzun herhangi bir yerinde Treephase yada MonoPhase kaçak akım röleleri kullanıyorsanız ve 220V elemanlarınızın nötr hattını toprağa vermişseniz bu kaçak akım rölelerinizi kurabilmek mümkün olmayacaktır.
 
3 neden saydım 4 ve ön önemli neden için bekledim. "0" lama yapılmış diye örnek verdim. Nötr kablosu olmaz, faz kesilmesine karşı önlem alınmış açıklamaları defalarca yazıldığı halde tekrar tekrar tekrar yazılıyor. Avrupa birliği ülkelerinde 3 kablolu besleme olur mu arkadaşlar adamların seyyar fişleri dahi 5 uçlu (3 faz+nötr+toprak) Amerika da daha da dikkat etmişler endüstriyel kablolar + bir de örgü izalasyonlu. Faz kesilmesine karşı koruma olayı neden değildir bu trafoyu koyarak 2/3 koruma sağlayalım diye bir mantık olmaz arkadaşlar. O işin araçları farklıdır faz kesilmesinde korumaya faydalı olur mu derseniz evet olur ama bu neden değildir yapılan uygulamanın ek bir faydasıdır.
Bu kadar açıklamadan sonra 4 nedeni yazıyorum: ENDÜSTRİYEL TESİSLERDE "0" NOKTASI TEK OLUR. Yani bir makine da toprak, nötr, şase,… hatta eksi uçlar ayrı olmaz. Hepsi bir noktada birleştirilir. Hiç bir şekilde saydığım uçlar arasında bir POTANSİYEL FARK OLMASI İSTENMEZ. Bu makinanın sağlıklı çalışması doğru ölçme ve kontrol yapabilmesi ve güvenlik açısından önemli ve gereklidir.
Aşağıda 1978 de yapılmış sistem ve 2006 da yapılmış sistemde aynı uygulamanın Alman ve İtalyanlar tarafından kullanıldığını gösteren projeleri yayınlıyorum.
 

Ekli dosyalar

  • sıfarlama.jpg
    sıfarlama.jpg
    113.8 KB · Görüntüleme: 91
  • yalıtım1.jpg
    yalıtım1.jpg
    110.5 KB · Görüntüleme: 87
Moderatör tarafında düzenlendi:
projelerin devamı
 

Ekli dosyalar

  • yalıtım2.jpg
    yalıtım2.jpg
    112.3 KB · Görüntüleme: 65
  • yalıtım3.jpg
    yalıtım3.jpg
    117 KB · Görüntüleme: 61
Moderatör tarafında düzenlendi:
Trafodakİ AmaÇ Notr Hatti Olmasa Bİle Sİstem Çalisir Ayrica Normal Sebeke Sİstemlerİnde Notr Hattini Bellİ Bİr Sebeple KoptuĞunu Farzedersek Kontaktor Bobİnlerİnden Gecen Faz EĞer Sİstemde Topraklama Yoksa Dİrek Şaseye Temas EdeceĞİnden İŞ GÜvenlİĞİ AÇisindan Sikintilar DoĞurabİlİr Bunu Önlemek İÇİn 380*220v Trafolar Tercİh Edİlİr Konusunda Uzman KİŞİler Buna Onem Gosterİrler Saygilarimla
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
129,833
Mesajlar
930,576
Kullanıcılar
452,658
Son üye
yılmaz_yılan

Yeni konular

Geri
Üst