burhan şahin
Üye
- Katılım
- 1 Haz 2015
- Mesajlar
- 16
- Puanları
- 1
- Yaş
- 30
lütfen bana yardımcı olur musunuz?
C.6: I0.0 butonuna ilk bastığınız anda Q0.0 çıkışı "1" olur, I0.1 butonuna basılana kadar öyle kalır, basıldıktan sonra "0" olur. Sonrasında tekrar I0.0 butonuna basılmış dolayısıyla tekrar Q0.0 çıkışı 1 oluyor.
C.8: I0.0 butonu yukarı sayıcı (CTU) girişine (CU) bağlanır, her bastığımızda sayıcı değeri (CV) bir artar, sayma değerine (PV) 10 yazılır, sayıcının (Q) çıkışına PLC'nin Q0.0 çıkışı bağlanır, butona 10 kez basıldığında Q çıkışı aktif olur ve Q0.0 enerjilenir. Q0.0 çıkışında bir lamba olduğunu varsayarsak şu halde lamba yanmaktadır. Lambayı söndürmek için sensörün aktif olması şartı vardır bu nedenle sensörü (yani I0.1 girişini) de sayıcının reset (R) girişine bağlarsanız sorunuz çözülmüş olur.
C.9: Bu soruda start butonuna bastığınızda motor çalışır, motorla beraber T37 zaman rölesi de çalışır, zaman rölesinin ayarlandığı süre sonunda motor kendiliğinden durur. (Stop butonu yok, büyük hata!)
Sayın burhan şahin,
Sorularınız temel seviyenin de temel seviyesindedir, yani çok basittir.
Bu soruları kendiniz çözemiyorsanız biraz video izlemenizi öneririm.
Buyurun, buradan başlayabilirsiniz:
http://www.kumanda.org/video_plc_ders.htm
Sayın Burhan Şahin;
6. sorunun çıkış kısmını ben çizip gönderemem şu an işimin yoğunluğundan dolayı ama şu şekilde bir metot izlemeni tavsiye derim:
Bilindiği gibi SET sinyali bir kez pulse geldiğinde RESET sinyali gelene kadar o çıkışı "1(high)" olarak devam ettirir. Bu durumda yukarıdaki grafiğe göre t anında bir SET sinyali geldiğinde Q0.0 çıkışını "1(high)" yap. Ard arda 4 kez SET sinyali gelmesi bir şey değiştirmeyecektir ve çıkış sürekli "1" olacaktır. Tam RESET sinyali geldiğinde ise Q0.0 sinyali "0(low)"'a düşecektir.. Sinyal "0"dayken de bu grafiği bir sonraki SET sinyali gelene kadar devam ettir. SET sinyali geldiğinde yine Q0.0 çıkışını yeniden "1(high)" konumuna getir. Bu şekilde Q0.0 çıkış grafiğini elde etmiş olacaksın.
Bunlar sayın bayro0'ında dediği gibi temel seviyenin de temeli şeyler. Önerilen videoları izleyerek çok rahat bir şekilde kavrayabilirsin.
Küçük bir de not düşmek istiyorum SET-RESET mantığıyla alakalı. Yazılan ladder diyagram PLC tarafından yukarıdan aşağıya doğru ve soldan sağa doğru işlenerek değerlendirilir. Kullanış olduğun Siemens PLC programlamada RESET komutu, SET komutunun altında yer aldığı için daha dominant bir komuttur. Aynı çıkış kontağı için aynı anda hem SET hem de RESET sinyali gelseydi (ki senin sorduğun soruda zaten böyle bir durum yok) bu durumda RESET sinyali daha baskın olacak ve Q0.0 çıkışı "low" olacaktı. Bu da aklının bir köşesinde bulunsun.
Hayır arkadaşım aşağıda eklediğim gibi olacak. SET geldiği anda sinyal 1 konumuna çıkar, RESET gelene kadar öylece kalır. RESET geldiğinde sinyal 0 'a çekilir ve bir daha SET komutu gelene kadar öyle kalır. SET ve RESET mantığını açıp bir yerden okumanı tavsiye ederim.
Ekli dosyayı görüntüle 24270