Lütfen yardım!...20kg yükü en az enerji ile çevirebilecek bir motora ihtiyacım var.

muhafiz

Üye
Katılım
17 Eki 2007
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
40
Dairesel 20 kg yüklü bir çift yüksek devir rulmanlı mili sürücülü bir AC-DC-Spindle-Servo-Step motor ile ve 40*6 kasnak ile 19000 devirde çalıştırmak istiyorum.Yada direkt olarak hangi güçteki motor ile bu devire ulaşabilirim.Yardım ednden allah razı olsun
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Selamun Aleyküm
Sayın Muhafız konunun uzmanı olmayarak, minimum enerji/güç için yapılması beklenen hesaplamalar için bilgiler yeterli sayılmaz.
Ölçümlerin doğru yerden yapılıp yapılmadığı, yanlış bilgiler ile yazılıp yazılmadığı bir kısım zaman anlaşılamıyor. Yükün ne olduğu, nasıl ölçüldüğü, kasnaklar ile devir değişimi olup olmadığı vb bilgileri (şekil ile de olabilir) açıklanırsa yardımcı olanlar daha uygun cevap verebilir.
Bahsedilen motor elektronik kontrollü bir motor bilgileri ile birlikte yazılmış ama yüksek devirlerden de bahsedilmesi hasebiyle eğer kesme işlemi içinse çözüm önerileri değişir. Diğer taraftan kesme kuvveti, eksen hareketi için gereken kuvvete göre bir hayli yüksektir.
40*6 kasnak tarifinde 6 eğer kasnak eni ise devir hesabında ön planda değil. Kasnak çifti kullanılması düşünülüyorsa çiftlerin çapları veirilmeli.
Çıkış için istenen koşulların yazılması minimum güç gereksinimini hesaplamak için önemlidir. Çıkış devri ve çıkıştaki yük(tork)/(herhangi biçimde bir ölçüm sonucu da ölçüm yöntemi ile birlikte yazılabilir.) Çıkışa ulaşmak için kullanılması gereken mekanizma da bu biçimde anlaşılabilir.
Yine işlemin ne olduğu vb yazılırsa tecrübe sahiplerinin bilgileri ile de sonuca gidilebilir.
Başarılar dileriz.
 
S.A. öncelikle sorumla ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.Şimdi sorunumu daha anlaşilir şekilde anlatmak istiyorum.Elimde mevcut 2,2 Kw dikey motor motora bağlı 20cm çapında 13mm eninde v kayışlı kasnak ve bu kasnağın bağlı olduğu milin ucunda 6 cm çapında 13mm eninde bir başka kasnak var.1cm kalınlığında demirden yapılmış ve iki rulmanlı milin etrafı sonderece iyi güçlendirilmiş masa şeklinde bir tezgahın altına monteli durumdalar.Ancak 10 yıldır kullanılmadığından motorun bilyalarını değiştirdik fakat motorda yada kasnağında balans var.Ayrıca ben 2,2 kwdan daha düşük güçte motor kullanmak istiyorum.Milin bilyalarını almadım ancak konik tipte yük binecek yüksek devir bilyaları için 500 TL fiyat aldımki ikisi 1000 TL yapıyor.Şimdi ölçü olarak şunu söyleyebilirim tezgahın altından 5 ila 15 cm dikey mil ayarı yapılabiliyor.bu mile yaklaşık olarak 15 ila maksimum 20 kg yük binecek ve bu yük boşta döndürülecek.
Yükün şekli mile sabitlenmiş 5cm çapında ve 5cm kalınlığında çelik bileziğe 8 adet çelik kol ile bağlanmış ve bu kolların ucuna monte edilmiş yaklaşık 500 gr ağırlığında 5*5*5 ölçülerinde 8 adet küpten oluşmaktadır.8 adet küpten ve çelik bilezik ile çelik kolların ağırlığından oluşan toplam yükü 25 cm çaplı bir dairesel eksende boşta 18000 devire kadar yüksek devirlerde dahil olmak üzere çevirebilmek için minimum motor gücü yani mümkün olan en az enerji ile çevirebilmek için hangi motoru tavsiye edersiniz.
 
Rica ederi;
Esasında herhangi bir ağırlık ile yer çekimine karşı iş yapılmadığı; olduğu yerde dönme,yatay hareket vb hallerde teorik olarak sadece ilk hızlandırma için güç gerekir ve gerçekte sistemin sürtünme vb ihtiyaçları ile ek bir yük oluşur. Hızlanma sağlandığında ise bariz bir güç ihtiyacı olmaz sadece sürtünme vb ihtiyaçların karşılanması yeterlidir.
Sistemin sebep sonuç olarak ne yapması gerektiği, bahsedilen teknik özellikler verilirse efektif bilgi elde edilmiş olur. Sebep sonuç izahında makinenin ne makinesi olduğu gibi bilgiler yazılabilir. Mile bağlı 8 koldaki küplerin ne işe yaradığı, mil çapı belli değil. Bahsedilen yük bir ağırlık mıdır yoksa dönme için gereken (tork gibi) bir yük müdür anlatılmamış.
Hız değişimleri ne durumdadır incelemek gerekir ama yükün sadece hızlanma için gerektiği yerlerde, güçlü motor kullanmak yerine kalkış anını düşük güçlerde yapmayı sağlamak üzere varyatör (otomatik) vb sistemler kullanılabilir.
Makinadan beklenilenlerin yazılması hem alternatif çözümler üretmede hem de sistemin uygunluğunun incelenmesinde gereklidir.
Diğer taraftan gereken yük ve devir hallerinde uygun rulmanın(bilya) tesbiti özel bir iştir. Sadece çapı büyük olduğu için bir mile rulman uydurulmak gerekmez. Sistem incelenmeli ve rulmanların karşılaması gereken yükler ile konik vb biçimlerini de ele alınarak sistemin komple gereklilikleri ele alınmalıdır.
Bahsettiğimiz gibi makinanın ne makinası olduğu anlatılırsa o konuda tecrübe sahiplerinin paylaşımı ile bilgi sağlanabilir. Makina resimleri, mil ölçüleri vb bilgi paylaşılabilir. Bahsedilen yüksek devirlerde rezonans hali de ayrıca incelenmesi gereken bir mesele olması bir tarafa, bahsedilen yüksek devirli kısımların çalışmasında kırılma vb haller göz önüne alınarak gerekli tedbirlerin alınması gerekir.
Başarılar dileriz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,190
Mesajlar
924,068
Kullanıcılar
451,553
Son üye
baran.3230

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst