lamba ısı değişimi

badabat

Üye
Merhaba arkadaşlar sizlere bir şey sormak istiyorum. Elimde 2 adet lamba var. Biri 24 V 5W diğeri 12 V 5W. 12 V olan lambanın verdiği ısı daha fazla mı olur yoksa güçleri aynı olduğu için birbirine yakın veya aynımı olur?

Lambalar aynı özellikteyse verdikleri ısı aynı olur.

Kolay gelsin.............

ısı enerjisi watt ile bağıntılı olduğundan güçler eşit olduğundan ısılar eşit olur. 1wattsaat=3600joule

ısılar yaklaşık aynıdır ancak 24 voltluk biraz daha fazla ısınır çektiği akım daha fazladır.

ısılar yaklaşık aynıdır ancak 24 voltluk biraz daha fazla ısınır çektiği akım daha fazladır.

çektiği akım 12 volttan daha az olduğu için daha az sıcaklık vermesi gerekiyor fakat 24 v luk daha fazla sıcaklık veriyor. Bugün test ettik aralarında 15 C lik bir sıcaklık farkı var.

akım değil önemli olan watt tır. akım gücün bileşenidir. ama sonuçta güçler 5 watt ise ısılar eşittir. akımım fazla olması demek aynı gerilim ile besleniyorsa gücün fazla olması demektir dolayısıyla ısı fazla olur.

bu konuya yakın da bir sorum olacak dimmer anahtara bağlı 40vattan 30adet lambası olan bir avize dimmer anartarla çalışınca ısınma sebebi
çektiği akımın fazlalaşmasından dolayımıdır sizce w=u*ı formülünden yola çıkarsak çekeceiği akım deişkenlik gösterecek ve artacaktır artı dimmer anahtara bağlanan lamba adet sayısı fazla 220 gerilimle beslendiğinde5.45 gibi bir amper çekerken 150 voltlara düştüğünde 8 amper akım çekmektedir

Lambaların ısınma değerlerinin güç ile ilgili olmadığını düşünüyorum. lamba teknolojisi ile ilgilidir.

örneğin 12V halojen ile 12V LED farklı ısı üretebilir.

Keza 70W metal halide lamba ile 70W T8 floresan lambanın da ısılarının farklı olduğunu düşünüyorum.

lamba boyutları, çalışma mantığı, içindeki basınçlı gazların sıkıştırıldığı alan..vs nedenler ile ışık kaynaklarının ısıları direk güç ile karşılaştırılamaz.

@usta_54;
30 adet 40W lamba toplam 1200W güç çeker. 1200W' lık dimmer var mı piyasada? en fazla 1000W var diye biliyorum. dimmerin ısınma sorunu varsa nedeni fazla yük binmesi olabilir mi?

her iki ampulude 12 voltta kullanıyorsan 12 voltluk ampulun verdiği ısı daha fazla olacaktır.ancak her ampulu kendi voltajında da kullansan yine 12 voltluk ampulun ısısı fazladır

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,733
Kullanıcılar
452,452
Son üye
dkaplanoglu

Yeni konular

Geri