Laptop-Anakart Sorunu

Maxim-1995

Üye
Katılım
13 Şub 2011
Mesajlar
304
Puanları
1
Yaş
28
Merhaba arkadaşlar ;
benim bir sıkıntım var fakat nasıl çözeceğimi bilmediğim için sizlere danışmak istedim

Şimdi elimde 5-6 tane Laptop anakartları var farklı modellerde
fakat çalışıp çalışmadığını bilmediğim için ve tüm donanımları eksiksiz tamamlayamayacağımdan dolayı sormak istedim yani elinizde laptop un anakartı var çalışıp çalışmadığını nasıl test edebiliriz ?
 
Bir anakartın üzerinde okdar çok yol varki bunları gözle bakıp tespit etmek çok zordur entegreler için imkansız gibidir. Anakart test cihazları var bunun dışında tüm parçaları bulup sistemi çalıştırmak olur. Kondansatörler, transistörler kart üzerindeyken kontrol yapmak doğru sonuç vermeyebilir.
 
İşlemci,ram ve ekran kartını anakarta takıp,psu beslemesini düzgün olarak da yaptıktan sonra,anakartın power-on yazan pc'ye, daha doğrusu psu'ya start veren iki bağlantı terminalini,bir tornavida ucu ile birbirine değdirip,anakartın monitörde POST(Power on self test) yapıp yapmadığını gözlemlemektir.Masaüstü pc anakartları için uygulanan bu yöntem,gerekli kompanentlerin tamamlanmasıyla da dizüstü pc'lerin anakartı için de geçerli olarak uygulanması gerekir.Anakartlarınızın sağlamlığını test için kullanarak yapacağınız pratik yöntem budur.13 senedir gittiğim bilgisayarcım devamlı,hep bu şekliyle anakart sağlamlık testini yapmaktadır.Bir riskinin,dezavantajının olabileceğini de şimdiye kadar kendisinden hiç işitmedim.Nedeni de bozuk bir sistem durumunda,diğer sistemlerin çalışmayıp kendisini emniyete alabilen,aşırı güvenlikli yapıda imal edilip üretilmiş bulunmasıdır.Kolay gelsin.Sağlıcakla.
 
Son düzenleme:
Bir pc nin açılış yapabilmesi için gerekli olan bileşenleri sağlayarak deneyebilirsiniz.
bunlar; anakarta takılacak olan cpu, ram, eğer ob değil ise ekran kartı ve power supply dir. açılışta vereceği mesajları görebilmek için de bir ekrana ihtiyacınız olabilir fakat ekran olmadan da anakartın üzerindeki buzzerin vereceği "bip"lerle sağlıklı bir açılış yapılıp yapılmadığını anlayabilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,253
Mesajlar
924,722
Kullanıcılar
451,654
Son üye
ysroloji

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst