Teşekkür ederim Yamyam hocam bayağ bir sıkıntı yarattı.Bu bölgede bir çok komşunun da modemleri yanmış.Bizim elektrikler trifaze heralde fazın birinde dalgalanma oldu.Ona bağlı açık cihazlar gümledi.Ben de ses kartına üzüldüm.Ama yapacak bir şey yok.Firma ile görüştüm.Gönderin dediler.Umarım garantiye sokarlar.Ses kartı beslemesini USB üzerinden aldığı için dediğiniz gibi köprü oluşturmuştur.Zaten ses kartından bir patlama sesi geldi.Bir de endişem tamir oluduğunda aynı kaliteyi tutturabilirler mi bilemiyorum.Bağlı olduğu USB portu da arızalandı 5 v vermiyor.Mesele anlaşıldı.
Aslında büyük badire atlatmışsın diyebiliriz. Çünkü yıldırım çarpması veya şimşek gibi unsurlar bu gibi aygıtları bozabilmişse (özellikle LM1875) bağlı olduğunuz şebeke trafosuna veya o hat üzerine ciddi bir Elektrik boşalması olmuş gibi görünüyor.
Mahallede ve komşularınızla yapacağınız iştişare olayın açıklanmasında yardımcı olabilecektir.
En çok ses kartına üzüldüm. Çünkü fiyat araştırması yaptım 3.5 binTL civarında fiyatı bulunuyor. Dizüstü PC 2. nesil olduğu için artık yeterince hizmet vermiştir sanırım. İkinci ellerden daha uygun fiyatla bile temin edilebilir. Tek yapılması gereken özel dosyaların kurtarılmasıdır.
Ses kartını garanti kapsamında firmaya gönderebilirsiniz. İyi niyetli iseler garanti kapsamına alınıp yenisini gönderebilirler.
Monitör için zevkine bir uğraşı olabilir. Onun dışında arızanın durumuna göre karar verilebilir.
Bu olaydan sonra yeni bir teknik ile iyi bir konu açılmasını uygun görüyorum.
Günümüz SMPS tipi uygulamaların ne denli zayıf olduğu bu konu içerisinde anlaşılmıştır. Bir SMPS güç kaynağı ne denli kaliteli olursa olsun toprağa göre izolasyonu asla yeterli değildir. Ancak gelişen cihazlarda da artık SMPS kullanıldığı için de fazla bir seçenek yoktur.
Arıza anında ses kartı PC ve LM1875 ile irtibatlı ise şebeke üzerindeki statik boşalma PC üzerinden ses kartı aracılığı ile LM ampli tarafından akarak ve böylece hem PC yi hem de ses kartını yakmış olabilir. Çünkü LM1875 li ampli toprağa en yakın ve galvanik olarak izoleli bir devredir.
Buradaki en büyük arıza unsuru ses kartının beslemesidir. Eğer beslemesini PC üzerinden alıyorsa muhtemelen arızaların temel sebebidir.
Çünkü arada köprü oluşturmaktadır.
Beslemede olası bir dalgalanma veya parazitik dalga oldu ise, o direncin yanması son derece normaldir.Bizim LM1875 amplinin besleme devresini ampli ve ton kontrolünden ayırdım.Trafo ve besleme çıkışlarını ölçtüm +/-24v ve +/-15 v da sorun yok.
LM1875 e gerilim verdim sorun yok.Ama ton kontrol devresinde -15v girişdeki direnç yanmış.4562 de hasar gördü mü bilmiyorum.Ton kontrolünün besleme kablosu şu an çıkık.
Sayın @arkaplanGeçmiş olsun bencede riske gerek yok .
SSD Diskler çok narin windows hızlı açılım için iyi veriler için sıkıntılı çabuk bozuluyor .
SSD Disk fazla formatda gelmiyor .
Kolay gelsin Sağlıcakla kalın .
Bir HDD nin elektronik devreleri bozulursa o HDD den tüm veriler rahatlıkla kurtarılabilir.Çalışma sıcaklığına gelince sizin de yazdığınız üzere Elektronik sıcağı sevmiyor ve mekanik disklerde tamamen mekanik değil malum. Onların da elektronik kısmı sıcağı görünce arızalanıyorlar. O yüzden bu konuda zan edildiği gibi SSD'lere karşı bir avantajları yok.Zaten bildiğim kadarı ile verilen çalışma sıcaklık aralıkları aynı aşağı yukarı.
Defrag meselesine de gelince.Defrag (Nam-ı diğer dik birleştirme) SSD'ler için ihtiyaç veya kullanılan bir şey değildir. Gerekmeyen ve zararlı olduğu bilinen bir uygulamayı tutup SSD'ye uygular ve bakın ne kadar dayanıksız derseniz, bu HDD'ye çekiç balyoz girişip ne kadar dayanıksız demek gibi bir şey olur. Defrag HDD'ler için gereklidir ki bunun da sebebi dosyaların yazılım şelkinden dolayı dağılması malum.
HDD'lerin Teorik ömrünün sonsuz olduğuna da katılmıyorum.Bu konuda elimde bir veri yada okuduğum bir kaynak yok ama sırf içlerindeki Neodimyum mıknatısların ömrünün tükenmesi bile HDD''nin sonu demek.Onlarda ne kadar gider hiç bilmiyorum doğrusu.
Yeri gelmişken size bu konuda bir soru sormak isterim.Aynı devre kartından yeni bir tane temin ederek ve gerekirse firmware yazılımını güncelleyerek o HDD kullanılmaya devam eder.
Ben bu konuda sıkıntı yaşamıştım.Yeri gelmişken size bu konuda bir soru sormak isterim.
Daha önce kart arızasından dolayı veri kurtarmak amacı ile markası, modeli büyüklüğü v.s (serisi hariç aynı seri bulmak mümkün olmadı hiç bir zaman) gibi özelliklerin hemen hemen hepsinin aynı olduğu HDD'lerden kart aktarımı yapmak istedik ama sonuç alamadım.
Bu durumda kartların bile birebir aynı olduğu modellerde niçin çalıştırmayı başaramadım? Bunun sebebi yazılım mı? Yoksa üreticiler bu konuda bir kilit falan mı koyuyorlar?
Sebep nedir, bir bilginiz var mı?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?