Laptop Windows 10 BIOS a giremiyorum

Mesele anlaşıldı.
Aslında büyük badire atlatmışsın diyebiliriz. Çünkü yıldırım çarpması veya şimşek gibi unsurlar bu gibi aygıtları bozabilmişse (özellikle LM1875) bağlı olduğunuz şebeke trafosuna veya o hat üzerine ciddi bir Elektrik boşalması olmuş gibi görünüyor.
Mahallede ve komşularınızla yapacağınız iştişare olayın açıklanmasında yardımcı olabilecektir.
En çok ses kartına üzüldüm. Çünkü fiyat araştırması yaptım 3.5 binTL civarında fiyatı bulunuyor. Dizüstü PC 2. nesil olduğu için artık yeterince hizmet vermiştir sanırım. İkinci ellerden daha uygun fiyatla bile temin edilebilir. Tek yapılması gereken özel dosyaların kurtarılmasıdır.
Ses kartını garanti kapsamında firmaya gönderebilirsiniz. İyi niyetli iseler garanti kapsamına alınıp yenisini gönderebilirler.
Monitör için zevkine bir uğraşı olabilir. Onun dışında arızanın durumuna göre karar verilebilir.
Bu olaydan sonra yeni bir teknik ile iyi bir konu açılmasını uygun görüyorum.
Günümüz SMPS tipi uygulamaların ne denli zayıf olduğu bu konu içerisinde anlaşılmıştır. Bir SMPS güç kaynağı ne denli kaliteli olursa olsun toprağa göre izolasyonu asla yeterli değildir. Ancak gelişen cihazlarda da artık SMPS kullanıldığı için de fazla bir seçenek yoktur.

Arıza anında ses kartı PC ve LM1875 ile irtibatlı ise şebeke üzerindeki statik boşalma PC üzerinden ses kartı aracılığı ile LM ampli tarafından akarak ve böylece hem PC yi hem de ses kartını yakmış olabilir. Çünkü LM1875 li ampli toprağa en yakın ve galvanik olarak izoleli bir devredir.
Buradaki en büyük arıza unsuru ses kartının beslemesidir. Eğer beslemesini PC üzerinden alıyorsa muhtemelen arızaların temel sebebidir.
Çünkü arada köprü oluşturmaktadır.
Teşekkür ederim Yamyam hocam bayağ bir sıkıntı yarattı.Bu bölgede bir çok komşunun da modemleri yanmış.Bizim elektrikler trifaze heralde fazın birinde dalgalanma oldu.Ona bağlı açık cihazlar gümledi.Ben de ses kartına üzüldüm.Ama yapacak bir şey yok.Firma ile görüştüm.Gönderin dediler.Umarım garantiye sokarlar.Ses kartı beslemesini USB üzerinden aldığı için dediğiniz gibi köprü oluşturmuştur.Zaten ses kartından bir patlama sesi geldi.Bir de endişem tamir oluduğunda aynı kaliteyi tutturabilirler mi bilemiyorum.Bağlı olduğu USB portu da arızalandı 5 v vermiyor.

Eğer yardımlarınız olursa ileriki günlerde bilgisayar sorunumu çözdükten sonra Monitörü tamir etmek isterim.
Bizim LM1875 amplinin besleme devresini ampli ve ton kontrolünden ayırdım.Trafo ve besleme çıkışlarını ölçtüm +/-24v ve +/-15 v da sorun yok.
LM1875 e gerilim verdim sorun yok.Ama ton kontrol devresinde -15v girişdeki direnç yanmış.4562 de hasar gördü mü bilmiyorum.Ton kontrolünün besleme kablosu şu an çıkık.
Önce parçaları değiştireceğim tabi.Size sormak istediğim,ses kartı ampli girişinde bizim op-amp devresine bağlı olduğu için acaba op-amp devresi de arızalanmış mıdır?
 

Ekli dosyalar

  • P_20220312_132515.jpg
    P_20220312_132515.jpg
    252.3 KB · Görüntüleme: 5
Bizim LM1875 amplinin besleme devresini ampli ve ton kontrolünden ayırdım.Trafo ve besleme çıkışlarını ölçtüm +/-24v ve +/-15 v da sorun yok.
LM1875 e gerilim verdim sorun yok.Ama ton kontrol devresinde -15v girişdeki direnç yanmış.4562 de hasar gördü mü bilmiyorum.Ton kontrolünün besleme kablosu şu an çıkık.
Beslemede olası bir dalgalanma veya parazitik dalga oldu ise, o direncin yanması son derece normaldir.
Çünkü entegreye bağlı olan HANTAL... Pardon TANTAL kondansatör bu paraziti doğrudan şaseye çekmiştir.
Sadece eksi gerilimde olan bu arıza şüphe uyandırıcı olsa da, LM317 ve LM337 lerin kalite unsurları da bu tür sorunu tetiklemiş olabilir.
4562 kolay kolay bozulmaz sanmıyorum. Bozulmuşsa bile yenisini takmak hiç te zor değildir. Yenisi gelinceye kadar o devreye LM5532, TL082, LF353 gibi çipindirik entegreler bile bağlanabilir..
+/-15V çıkışından emin isen yanık direnci ve tantal kondansatörü değiştirerek devreyi çalıştırabilirsin.
Tantal kondansatör bozulmuş olmasa da literatürde böyle bir etkiye maaruz kalan tantallar daima değiştirilir denilmektedir.

NOT: L/N input state devresini de kontrol etmende fayda vardır.
 
Son düzenleme:
Geçmiş olsun bencede riske gerek yok .
SSD Diskler çok narin windows hızlı açılım için iyi veriler için sıkıntılı çabuk bozuluyor .
SSD Disk fazla formatda gelmiyor .

Kolay gelsin Sağlıcakla kalın .
Sayın @arkaplan

Bu bilgi çokta doğru değil.

Fiziksel stress ve okuma yazma ömrü olarak SSD'ler mekanik HDD'lere göre daha dayanıklıdır. Hatta veri merkezlerinde bunların yapılmış kıyaslamaları mevcut.

Bu SSD'ler narin algısı SSD'lerin ilk çıktığı zaman (üretim hatası ve özellikle NAND belleklerin düzgün olmaması) oluşmuş bir algı.

SSD'ler özellikle darbe ve sallantı konusunda HDD'lerden fersah fersah ileridedir. Hatta çoğu HDD hareket halinde kullanılmaz yada okuyucu kafa diski çizerken SSD'lerin böyle bir problemi yoktur.Darbe dayanımları içlerinde mekanik bir aksaam olmadığı için daha yüksektir.Çalışma sıcaklıkları da bir iki tık daha yüksektir. Okuma yazma ömürleri ise (SSD markası/kalitesi burada önemli) zaten kıyaslanamaz.

Hasılı kelam SSD'ler sadece veri kurtarma konusunda HDD'lerden daha kötü bir durumdadır. Diğer alanlarda ve dayanımda HDD'lerden çok daha iyidirler.
 
Son düzenleme:
Günümüzde SSD ler ile ilgili olarak hala gıbızlanmalar görülmektedir :D
Yarı iletken teknolojisi ısıya karşı fazlasıyla duyarlıdır. Dolayısı ile aşırı ısınan bir SSD den veri kurtarabilmek hayaldir.
İnternet ortamında SSD lerin ömürlerinin çok olduğu hakkında birçok dedikodu olmasına karşın DEPOLAMA için yine de HDD önerilmektedir.
Bir HDD nin ısınan en önemli parçası diskleri çeviren motorun ısınmasıdır. Bu sebeple bir HDD nin gövdesi büyük bir soğutucu şeklinde imal edilmektedir. Elektronik donanımları daha fazla ısıya maruz kaldığında SSD ler gibi çabuk bozulabilir olsa da plakalarda oluşmuş ısı faktörü çok fazla veri kaybına sebebiyet vermez.
Çünkü plakalar metal malzemedir ve belli bir sıcaklığa ulaşmadan manyetik özelliklerini kaybetmezler.
Bu konuda WD firmasının bir tanıtımı vardı. Ateşe atılarak yanmış bir HDD den %90 oranında veri kurtarmayı garanti ediyorlardı. Ancak kaynağa ulaşamadım.
Tabii ki böyle bir hizmetin bedeli bizler için değildir.
Bir HDD nin kafası diski çizmez. Öyle bir durum olsaydı belli bir ömür biçerler ve bu HDD nin kullanım ömrü şu kadar denilirdi.
Hatta yıllar önce kıym'ETli @ozgurece35 e önayak olduğum WD bilmem kaç HDD sinin kafası plakalara değmeden işini yapıyordu.
https://www.goldverikurtarma.com/sas-hdd-nedir
SAS HDD.png


SSD ler konusunda açıklanamayan tek gerçek ise, belli bir ömürlerinin olduğu ve kaçınılmaz olduğudur. Firmalar bu konularda kullanıcıları yönlendirmek için ellerinden geleni yapmaktadırlar.
https://bilendenal.com/Urunler/Server-SSD.html?f=82
SSD SAS.png


Bir SSD için terabytlarca yazma ömrü öngörülüyor olsa da, SSD yi bozabilmek hiç te zor değildir. Elinizde çöpe atabileceğiniz bir SSD varsa işletim sistemi yükleyerek bir ay kadar defrag yapmanız o SSD yi 1 ay gibi sürede öldürebilecektir. Üle nerede kaldı terabytlarca yazım ömrü :D
HDD lere utanmadan 3-5 yıl ömür biçen şapşırıklara inat 20 sene kadar önce piyasaya çıkmış ve WD ENTERPRISES serisi HDD lerimi gösterebilir ve onları gudurtabilirim.
Bu şu anlamı ifade eder.
HDD yi bilinçli kullanırsak teorik ömrü sonsuzdur, Ancak bir SSD de böyle bir teori bulunmaz.
ÖZET ve TAVSİYE:
İşletim sisteminizi SSD ye kurabilirsiniz. Tamamen çöküp bozulsa da yeniden işletim sistemi kurmak yarım saat alır.
Ancak önemli verilerinizi kesinlikle HDD lere ve hatta bu amaç doğrultusunda geliştirilmiş HDD lere depolamanız önerilir.
Hız, mız, gız darbe, marbe, güç tüketimi, gibi konulara da değinmiyorum.
Çünkü SSD lerin hızını ancak SAS disklerle kıyaslayabilirsiniz.
https://blog.bilendenal.com/uzman-tavsiyeleri/sas-nedir-neden-sas-disk-veya-ssd-tercih-edilmeli/
Büyük sistemlerde donanımsal RAİD kartları ile SAS disklerden bir SSD kadar hız elde edilebilmektedir.
Her iki diskin kafasına çekiçle vurursanız ölürler. SSD ler iş sırasında yere düşerse bozulma olasılığı yok denecek kadar azdır, HDD ler iş sırasında kafa üstü yere düşerse yüksek oranda bozulur, Ama göbeğinin üzerine düşerse risk azalır.
NOT:
Anlatımlarım ve örnekler bir ev kullanıcısına yönelik olmasa da, ev kullanıcılarının bir SAS disk edinmesi söz konusu değildir.
Bu sebeple ev kullanıcılarının tek seçeneği olan SATA arabirim üzerinden kullanabileceği disklerdir.
Bu sebeple en ideal seçenek, işletim sistemi için SSD, depolama veya aşırı veri yazma gibi görevlerde HDD kullanımı olacaktır.
 
Sayın @Mr_YAMYAM

7-8 yıl Bilgi işlemde İT elemanı olarak çalıştım ve şıu anda evimde bile yaklaşık 10-12 adet 2.5" mekanik HDD var. Niye var çünkü bozuldukları için değişim gereği oluştu ki bunlar kurtarılamayacak kadar bozuklar.Bir kaç defa da okuyucu kafa kilitlenmesi nedeni ile açıp kafayı kurtardığım HDD oldu.

Okuyucu kafanın diski çizmemesi gibi de bir durum yok. Aradaki boşluk mikron düzeyinde olduğu için sallantıya ve titreşime karşı çok hassaslar, özellikle Dizüstü bilgisayarlarda karşılaşılan bir durum ki bu yüzden bazı HDD'ler sallanmaya karşı özel tamponla üretiliyorlar..

Çalışma sıcaklığına gelince sizin de yazdığınız üzere Elektronik sıcağı sevmiyor ve mekanik disklerde tamamen mekanik değil malum. Onların da elektronik kısmı sıcağı görünce arızalanıyorlar. O yüzden bu konuda zan edildiği gibi SSD'lere karşı bir avantajları yok.Zaten bildiğim kadarı ile verilen çalışma sıcaklık aralıkları aynı aşağı yukarı.

Defrag meselesine de gelince.Defrag (Nam-ı diğer dik birleştirme) SSD'ler için ihtiyaç veya kullanılan bir şey değildir. Gerekmeyen ve zararlı olduğu bilinen bir uygulamayı tutup SSD'ye uygular ve bakın ne kadar dayanıksız derseniz, bu HDD'ye çekiç balyoz girişip ne kadar dayanıksız demek gibi bir şey olur. Defrag HDD'ler için gereklidir ki bunun da sebebi dosyaların yazılım şelkinden dolayı dağılması malum.

HDD'lerin Teorik ömrünün sonsuz olduğuna da katılmıyorum.Bu konuda elimde bir veri yada okuduğum bir kaynak yok ama sırf içlerindeki Neodimyum mıknatısların ömrünün tükenmesi bile HDD''nin sonu demek.Onlarda ne kadar gider hiç bilmiyorum doğrusu.

Tabi şöylede bir durum var. HDD'ler çok çeşitli şekilde ve ortama göre üretiliyorlar. Serverlerden kripto madenciliğine kadar yelpaze geniş.Bunu bilerek işe uygun bir HDD alırsanız mutlaka çok uzun ömürlü olacaktır lakin bu parametre SSD'ler içinde geçerli.

Depolama için ise maliyet önemli değilse bana kalırsa SSD alınıp RAİD1 yapmak daha mantıklı.Tabii günümüz Türkiye'sinde kaç kişinin buna gücü yeter bu tartışılır. En azından kritik ve önemli veri varsa HDD'lerle RAİD1 yapılmalı derim ben.

Netice itibarı ile SSD'ler öyle çok narin, sık okuma yazmakla bozulacak, yazma ömrü kısa olan ürünler değiller.Kendim 6 yıldır Samsung 850 pro kullanıyorum ve kulllanım şeklim normalden çok çok yoğun (Aylık 200 GB'den aşağı düşmüyor yazma) ki TBW 150 TB. Ben daha yarısına bile gelemedim yoğun kullanıma rağmen.

Son olarak HDD'lerden Veri kurtarma kolay olduğu fikrinize ve işletim sistemi)Depolama çözümü olarak SSD/HDD önerinize tamamen katılıyorum.İdeali bence de böyle.
 
Çalışma sıcaklığına gelince sizin de yazdığınız üzere Elektronik sıcağı sevmiyor ve mekanik disklerde tamamen mekanik değil malum. Onların da elektronik kısmı sıcağı görünce arızalanıyorlar. O yüzden bu konuda zan edildiği gibi SSD'lere karşı bir avantajları yok.Zaten bildiğim kadarı ile verilen çalışma sıcaklık aralıkları aynı aşağı yukarı.

Defrag meselesine de gelince.Defrag (Nam-ı diğer dik birleştirme) SSD'ler için ihtiyaç veya kullanılan bir şey değildir. Gerekmeyen ve zararlı olduğu bilinen bir uygulamayı tutup SSD'ye uygular ve bakın ne kadar dayanıksız derseniz, bu HDD'ye çekiç balyoz girişip ne kadar dayanıksız demek gibi bir şey olur. Defrag HDD'ler için gereklidir ki bunun da sebebi dosyaların yazılım şelkinden dolayı dağılması malum.

HDD'lerin Teorik ömrünün sonsuz olduğuna da katılmıyorum.Bu konuda elimde bir veri yada okuduğum bir kaynak yok ama sırf içlerindeki Neodimyum mıknatısların ömrünün tükenmesi bile HDD''nin sonu demek.Onlarda ne kadar gider hiç bilmiyorum doğrusu.
Bir HDD nin elektronik devreleri bozulursa o HDD den tüm veriler rahatlıkla kurtarılabilir.
Aynı devre kartından yeni bir tane temin ederek ve gerekirse firmware yazılımını güncelleyerek o HDD kullanılmaya devam eder.
Elektronik malzemeler 70'C ye kadar dayanabilirler. Sonrasında garantisi yoktur. Depolanmış bilgiler metal plakalarda saklanıyorsa plakanın özelliğine göre 300'C lerde bile veriler silinmez.
(70 li yıllardaki uçaklardaki kara kutu teknolojisi)
Bir HDD nin teknik özelliklerine göre kontrolcüsünün veya ön belleğinin bozulabilme koşulları üretici firma tarafından belirtilir.

Defragın gerekli olduğunu savunmadım zaten. Eğer bir SSD yi bir ay içerisinde bozmak isterseniz demiştim. Ama defrag yerine sıklıkla veri yazıp siliyorsanız o da aynı anlama gelecektir.

Bizim Ankaradaki hurdacılar sitesinde binlerce HDD söküldü ve kırıldı. Her birisi takribi 40-80GB lık SCSI ve IDE diskler olup, adamlar... Pardon BEY'ler diskin içerisindeki mıknatısların daha fazla paraya satıldığını ifade edip, o diskler sağlam bile olsa satmıyorlardı.
HDD delerde kullanılan yüksek yoğunluklu mıknatısları belki de 1mW lık bir hareket unsuru olan kafa hareket bobini ile bozabilmenin imkansız olduğu gerçektir. Kaldı ki daha kötü mıknatıslar günümüzde birkaç yüz watt lık hoparlörlerde kullanılmakta olup, mıknatıs ömrünün bittiğine pek tanık olan olmamıştır.
Evet idealist olarak bir ömür biçersek bu tür mıknatısların ömrüne 100 yıl mı diyelim 1000 yıl mı bilemem.
Diyeceksin ki HDD nin yazılan ksmındaki manyetik özelliğin bozulması..
O zaman haklısın.
Ancak bir kaset band ile kıyaslarsak bile plakalardaki manyetizmanın yok olması için çok uzun yıllar gerekmektedir.
Tabii ki bir HDD nin kapağını açıp ta bir mıknatısı plakalara yaklaştırmaktan bahsedemeyiz.
 
Onursal Hocam bende şimdi tedirgin oldum. SSD HDD yi 7200 WD HDD ye birebir kopyalayayım.
Ben arada SSD için olan defrag çalıştırıyorum o zaman sistem dahada hızlanıyor.

E186ky.jpg

E18bep.jpg

E18ZX6.jpg
 
Aynı devre kartından yeni bir tane temin ederek ve gerekirse firmware yazılımını güncelleyerek o HDD kullanılmaya devam eder.
Yeri gelmişken size bu konuda bir soru sormak isterim.

Daha önce kart arızasından dolayı veri kurtarmak amacı ile markası, modeli büyüklüğü v.s (serisi hariç aynı seri bulmak mümkün olmadı hiç bir zaman) gibi özelliklerin hemen hemen hepsinin aynı olduğu HDD'lerden kart aktarımı yapmak istedik ama sonuç alamadım.

Bu durumda kartların bile birebir aynı olduğu modellerde niçin çalıştırmayı başaramadım? Bunun sebebi yazılım mı? Yoksa üreticiler bu konuda bir kilit falan mı koyuyorlar?

Sebep nedir, bir bilginiz var mı?
 
Yeri gelmişken size bu konuda bir soru sormak isterim.

Daha önce kart arızasından dolayı veri kurtarmak amacı ile markası, modeli büyüklüğü v.s (serisi hariç aynı seri bulmak mümkün olmadı hiç bir zaman) gibi özelliklerin hemen hemen hepsinin aynı olduğu HDD'lerden kart aktarımı yapmak istedik ama sonuç alamadım.

Bu durumda kartların bile birebir aynı olduğu modellerde niçin çalıştırmayı başaramadım? Bunun sebebi yazılım mı? Yoksa üreticiler bu konuda bir kilit falan mı koyuyorlar?

Sebep nedir, bir bilginiz var mı?
Ben bu konuda sıkıntı yaşamıştım.
WD RAPTOR diskim kendiliğinden bozulmuştu. Firma garantisi kapsamında göndermiştim. 20 gün kadar sonra satıcı firma bana diskimi sağlam olarak teslim etmişti.
Ben değiştirdiler sanıyordum ama satıcı firma Elektronik devresinin değiştirildiğini söylemişti.
Ancak bilmeden bir şey yapmıştım :)
https://support.wdc.com/downloads.aspx?p=3&lang=tr&i
O yıllarda bu diski güvenli olarak formatlamak için bazı yazılımlar indirmiştim. Data life Guard adlı programı da diskime kurmuştum.
Bu yazılım FLOPPY ile kuruluyordu :D
Çünkü böyle şeylerle uğraşmak hoşuma gidiyordu.
Ben diske format attıklarını ve yeniden formatlamam gerektiğini düşünürken, diski PC ye taktığımda direk önceki kurulumum ile çalışıvermişti.
Günümüzde bu yazılım kaldırılmış olup, halen ne işe yaradığını çözebilmiş değilim.
Tam anlamıyla olanları bilmediğim için de evet olur ya da olmaz diyemiyorum. Tek aklıma yatan şey firmware yazılımı.

@ozgurece35
Defragment programında zaten belirtilmiş.

Bu tür disklerin belli bir yazma ömrü olduğu ve sıklıkla defrag edilmesi doğru değildir. Bir kez sistem kurulumunda defrag yapılabllir. Sonraki öneri kullanım durumuna göre sanırım ayda bir.

@Ar-kur-Tek
Konu ile ilgili olarak ecik GPT incelemesi yaptım.
En büyük avantaj olarak birincil bölümleme tablosu zarar görse bile ikincil bölümden kurtarılabilir olduğu belirtilmektedir.
GPT.png

GUID partition disklerde korumalı bir MBR ve yedeklenmiş bir bölümlenme tablosu gösterilmektedir.
Acaba yıllar önce WD diskime yüklemiş olduğum yazılım da benzer bir şey mi idi.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst