Ldr ile karanlıkta lamba yakma devresi

Burçin ERİŞEN

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
24 Eyl 2007
Mesajlar
718
Puanları
156
Yaş
46
LDR’nin üzerine ışık düştüğü zaman T1 transistörü iletime geçer. T1 transistörünün iletime geçmesi T2 transistörünün beyz gerilimini şase gerilimine yaklaştıracağından T2 transistörü kesimde kalır ve röle ve buna bağlı olarak lamba yanmaz. LDR’nin üzerine ışık düştüğünde ise T1 transistörü kesime gider. T2 transistörü beyz gerilimini pozitif gerilimden alır ve iletime geçer. Buna bağlı olan röle kontakları kapanır ve lamba yanar. Sonuç olarak karanlıkta lamba yanar, aydınlıkta ise sönüktür. Bu devre, yapması basit ve çok kolay. Bizzat kendim denedim ve çalıştı.
Röleyi kullanarak 220V gibi lambaları çalıştırabiliriz.

Kolay Gelsin
 
Abİ bunun baski devresİnİ gÖnderİrsen sevİnİrİm
 
Selamlar; yazmadan edemedim, ukalalık olarak algılamayın sakın, vaktiniz olursa şunu da deneyin;

Q1,r1 ve r2'yi kaldırın, Q1'in bulunduğu yere ldr'yi, yerleştirin.
 
Arkadaşlar Sn. Burçin Beyin bizlerle paylaştığı devrenin 2 transistörle yapılmasındaki amaç devrenin amplifikatör değilde daha çok lojik olarak röleyi kontol etmek için sanıyorum. Tabiki tek transistör ile de yapılabilir ama rölenin kararsız kalacağı alan o zaman çok geniş olacaktır. Bence bu şekilde yapılan devre istenirse LDR ye seri bir potansiyometre ile ışık ayarıda rahatlıkla yapabilecek bir devredir.
 
bu devrede tek transistör kullanılabilirmi ?
 
bu devrede tek transistör kullanılabilirmi ?

Selamlar, yukarıda yazılanları incelerseniz tek transistörle de yapılabileceğini fakat sn @tossun2008'in dediği gibi, sn @burçin Erişen'in paylaştığı çift transistörlü devrenin daha kararlı çalışacağının açıklandığını göreceksiniz.

Açmış olduğunuz diğer bir konuda
diye sormuşsunuz. Yukarıdaki mesajımda zaten var. Kuracağınız NPN transistörlü devre için genel mantık şudur:




Kolay gelsin
 
peki arkadaşlar bu devrede lamba yerine kontaktör koysam uyaarmı?
 
Rölenin kontak akımı kapasitesi dahilinde her tür yük bağlanabilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…