elektriğe yuklu zam gundemde boyle projeler yapmak lazım bugun evde aydınlatmayı 12 volt a duşurmeyı balkona solar
Panel orta hallı bır akü evin aydınlatmasını halletmek ıstıyorum hem elektrık kesıntısı olmıyacak
Suleyman abi bende aynisini dusunuyorum. 12 volt icin sikintim ya tekrar 12 volt hatti dosemem lazim yada bir inverter ile 220 ye cikip
Sigorta panosunda aydinlatma linyesini sebekeden ayirip invertere girmem laazim.
Bu arada konusu gecen devre mantiken karsilastirma yapacak bir devre ama saglikli degil. Gun battiktan sonra motolar bati yonunde kalacak tekrar doguya donmeyecek sabah sorun olacak..
En guzeli calisan bir solar takip projesi uzerine yonelmek. Bu tur projeler saglikli degil. Mumkunse mikroislemcili panel parki yapan bir proje uzun omurlu olur.
Merhabalar. Bakın, bu 12 volt dc sistemini sadece tek akü için kullanmanız belki en idealidir,ama 12 volt dc
Elektrik sistemi ev tesisatında direk kullanılmaya pek uygun değildir. Ancak küçük araçlar,kulübe ve küçük teknelerde uygundur. 12 voltlu ve çok kalın kesitli kabloyla da olsa, ancak çok kısa mesafelerde herhangi bir voltaj düşümüne neden olmayabilir,bu mesafe biraz uzadığında voltaj düşümü, bu metreler arttıkça giderek daha fazla olur. Çünkü 12 volt dc. ile çalışan (Aydınlatma sistemini 12 volt dc. ile çalışan tasarruflarla değiştirmek çok büyük sorun olmamasına rağmen) dc. elektrik sistemlerinin çok dar alanda veya çok kısa mesafede kullanılması gibi bir dezavantajı her zaman da vardır.
Kendime ait yenilenebilir enerji destekli olan bu bir proje tam olarak şöyledir; Paneller,şarj kontrol ünitesi ,aküler ve inverter ünitesi açık bir balkonda olacak,dc-dc (Panel-regülatör) ve dc-ac (İnverter) dönüşümleri balkonda, yani açık havada gerçekleşecek (Herhangi bir arıza durumunda akü/akülerden sızacak olası asit kokusu ile çıkan gazlar,regülatörle,devamlı inverterden çıkan atık ısı ev içinden tam izoleli olarak dış atmosfere atılmış olacaktır. Kışın aküler tam ısı izolasyonlu (mantolamalı) yapılacak,inverter,aküler ve regülatör havalandırma delikleri açılmış ve toz almayan,toz filtreli kapalı bir saç muhafazalı taşıyıcı bir kutunun içinde yer alacaktır.
Tadilatlı olan yeni elektrik sistemi (Ev panosu) tam olarak şöyle olabilir: Sadece topraklı olan prizlere elektrik veren otomat (otomatik sigorta) bu panoda şebekeye bağlı bulunup sadece o bizim güneş enerjili 220 vac elektriğimizden ayrı sürekli şebeke-sayaç bağlantılı olabilir. Sebebi ise topraklı prizle çalışan çamaşır mak, bulaşık makinesi, çam.kurutma mak,vb. ev eşyaları rezistanslı olup hem fazla voltaj düşümü hem de akünün çabuk deşarjına ve verimsiz çalışmasına neden olabileceği için her zaman şebekeyle beslenmiş olacaktır .Zaten güneş enerjili 220 vac beslemesinde yüksek watt.lı olan rezistansların çalıştırılması çok düşük üretilen güçlerde idealde pek de istenmez. Biz de bu ideal duruma tam uyup bunları (Rezistanslı ve yüksek güçlüleri) sürekli olarak şebeke ile besleyeceğiz,ama solar sisteme bağlı kalacak olan topraksız prizlerden havya,saç kurutma makinesi,vb. çok küçük watt. değerli olan alıcıları direk olarak da çalıştırabiliriz, istisnai bir durum olarak.
Balkonda tam olarak güneşle dolmuş akülerden inverterle direk ürettiğimiz 220 vac ‘yi ev tesisatına biz nasıl vermeliyiz? Elektrik kesintisinde kapalı balkondan topraklı prizden ups çıkışından ev girişindeki K.A.K.R’sini tam indirip (Şebeke fazını kesmedeki gibi) ,benim buzdolabının topraklı fişini çekip direk inverterden çıkan 220 vac’li bir fişi (Topraksız) ev prizine vermemdeki gibi vermeyi düşünebiliriz. Bu durumda bu evin toprak hattı ve nötr hattı aynen kullanılacak, sadece faz hattında şebeke bağlantısındaki aydınlatma,topraksız prizler,mutfak,banyo aydınlatması,vb. topraklı priz dışındaki otomatlar asıl şebekeye bağlı olarak bulunmayacaktır.
Ancak güneş enerji sistemindeki arıza, bakım, vb. istenmeyen (olağandışı) durumlarda bir enerji kesintisini tam önlemek için bir by-pass şalteri yer alacaktır. Bu by-pass şalteri 1-0-2 konumlu tıpkı 3 fazlı bir pako şalterdeki gibi çalışma prensibinde olacak, solar sistem aktif iken 1-0 konumunda, sistemin devre dışında kalan diğer durumlarında 0-2 konumunda kalmış da olacaktır. Böylece olası elektrik kesintilerinde topraklı prizler dışındaki mevcut bağlı sistem bu kesintilerden solar sistemde bir aksaklık olmadığı sürece hiç etkilenmemiş de olacaktır.
Not: 1-Elektrik üretim veriminin sürekli stabil kalıp ışık alım veriminden hiç etkilenmemesi için paneller üzerindeki kalın cam sürekli temiz tutulmaya çalışılacak, bu panellerde çatlama,fiziksel bir hasar başlangıcı,vb. olağandışı kusurlar görülür görülmez en kısa sürede anında giderilmeye çalışılacaktır. Panelin/panellerin sürekli en iyi konumda kalması için ldr'li seçilen mevcut güneş takipçili bir sistem sürekli takip edilerek sürekli ayarlanacak (Güncellenecek), optimum ışık veriminin alınmasına her zaman gayret edilecek, çok ince ayarları mevsimin dönüşlerinde (Güneşin yörüngesindeki yer değişimlerine) göre mevsime göre olması gereken hassaslıkla da ayarlanmış olacaktır.
2-Üretilen 12 volt dc veya 220 vac ‘nin panodaki elektrik girişinden girilmesi için evde ekstra bir hat çekilmiş olunmayacak, yani bu evin mevcut orijinalliğine bir zarar veya dikkat çekici değişikliğe mahal verilmemiş olacaktır.
3- Pako şalterin en az 30 amper anma akım değerini taşıyanı (Her bir fazı için) satın alınması düşünülürse eğer yalnızca fazı kesen selektör 3 konumlu 3 bacaklı şalteri kullanmak yerine pako şalterin 3 fazına karşılık gelen bağlantılarına balkondan topraksız prizle panoya gelen 220 vac’nin topraklanmamış L ve N uçlarıyla her iki çıkış ucunu da tam kesebilir (Toprak hattı evin toprak hattıdır,müşterek kullanmakta sakınca yoktur,her durumda kesmeye gerek yoktur,yalnızca şebeke faz ve nötr ucunu bizim ürettiğimiz L ve N 220 vac çıkış uçlarını olağandışı (Bazı istenmeyen) durumlarda kesip pako ile asıl şebekeye geçmemiz yeterlidir.
Benim aklımdaki ve asıl tam olarak yapmak istediğim solar destekli, kısmen şebekeyi de içeren bir elektrik sistemi tam bu şekliyle olabilecektir. Aklımda olan bir projeyi (Asıl konu başlığı olan güneş takipçisini ele almadan,herkesin tam hemfikir olduğu ve en çok güvendiği ve bu konuda yapılmış projelerden birisini, en basit yapıda olan bir tanesini, (2-3 yıl önce sn.Seagate ustam ışık alan bir kutu içinde belli açıda bulunan 4 adet ldr ile bu otomasyonu çok da güzel izah etmişti, çok yanlış hatırlamıyorsam, bu belki kolayca yapılabilir) sedece ev elektriğindeki bir tadilatı (Bir uyarlaması) üzerinden direk anlatmaya çalıştım. Ayrıca aklımdaki mevcut bu projeyi açıklamamam için bir fırsat verdiğiniz için değerli ustalarıma (Sn. Süleyman ve Sn. Serkan_48) ayrı ayrı teşekkür ederim. Kolay gelsin.