Led Adaptörlü Ayarlı Güç Kaynağı

Bence seri dirence dokunmadan direkt elinizdeki potu trimpot yerine takıp deneyin.

Direncin olduğu yerden elbette bir akım akacak ancak zaten yerinde 1 k direnç var. Benim demek istediğim zaten biz direnci arttıracağız 5 k ile akımsal olarak sorun yok akım dusecek. Tek dikkat çektiğim nokta seri direnci sokmemek. Bu çıkış voltajının üst limiti ve kontrol entegresini koruyacak.

@by lent evet ayar kısmı ile hala uğraşıyorum. Voltajı ayarlamak pwm kısarak oluyor ama sorun pvm i çok kısınca bu sefer anahtarlamada kullanılan mosfet yada çıkış transistoru lineer bölgede kalıyor ısınmaya başlıyor.

Çıkış voltajını buyuk oranda ayar yapabiliyorum onda sorun yokta benim istediğim

Hem sabit voltaj hemde sabit akım modunda çalışan bir devre yapmak. Bazen sabit akımda da çalışmam gerekiyor.

İşlerim yoğundu kış geldi artık kendime daha çok vakit ayırabileceğim. Bu süreçte hem guc kaynağı projemi yapmak hemde elimde in1 model nixie lamba var bunlarla bir saat projesi yapıcam.
 
Sabit akım kısmını bu adaptör ile
yapamayabilirsiniz. Zira gerilimi kısınca
pwm entegresisin gerilimi de kısılır.
En güzeli pc adaptörü ile yapmak. TL494
ile kontrol edilen bir psu bulup değişiklik
yapabilirsiniz. Ama yine güzel olanı
trafolu lineer olanlar.
 
Önceki mesajımda belirtmeyi atlamışım 320volt sitesinde tl431 in kontrol dirençleriyle oynayarak çıkıştan alınan voltajı artırıp azaltmak mümkün!
 
Nixie lambaları nereden aldınız @serkan_48 ? Bu tüplerle ben de bir saat yapmayı planlıyorum. Bu yüzden bu projenizi takipte olacağım.
 
Şağolsun forum üyelerimizden sayın koçlu nikli abimizin elinde fazla varmış. Kendisi ile bu sezon başı tanışma forsatım oldu. Fazla olan nixie lambaları 6 adet bana verdi. Lambaların modeli in1 model aşağıda resmi görünen lambalardan.

Genel bir araştırma yaptım kendileri de aynı lambadan bir proje yapmış ama ben o devreyi yapabilirmiyim bilmiyorum site almanca olduğu için tam çözemedim. Ayrıca pcb si çok karışık basabilirmiyim bilmiyorum. İşlemci olarak ta atmel kullanılmış bende atmel programlayıcı yok pic programlayıcım var. Daha basit pic ile yapılmış bir pcb li proje bulabilirsem yapıcam.

Elimdeki lambalar görseldekilerle aynı. Biraz araştırdım ebayda uygun fiyata bulunabiliyorlar. Çok aceleniz yoksa ebaydan alınabilir. Paypal olmayan bir satıcı bulursanız kredi kartı ile en azından sanal kartla alınabilir.

in1nixie.jpg

in-1-l.jpg

lit-side.jpg
 
Sabit akım kısmını bu adaptör ile
yapamayabilirsiniz. Zira gerilimi kısınca pwm entegresisin gerilimi de kısılır. En güzeli pc adaptörü ile yapmak. TL494 ile kontrol edilen bir psu bulup değişiklik yapabilirsiniz. Ama yine güzel olanı trafolu lineer olanlar.

Trafolu lineer bir 0 - 30 volt 0 - 10 amper yaptım ama çok hantal bir proje oldu. Elimdeki kutuyu değerlendireyim soğutucuyu kullanayım derken derme çatma bir proje oldu.

Aslında smps yapma isteğim birazda tecrübe kazanmaktı. PWM mantığını anahtarlama tekniğini öğrenmekti. Okumak çok faydalı oldu.

Genelde bu tür smps ler kontrol entegresinin beslemesi kendi çıkışından aldığı için ayarlı olması sorun teşkil ediyor. Bu durumu harici bir kaç wattlık bir trafo ile çözeceğim. TL494 ün iki ayrı karşılaştırma devresi var. İçerisinde iki opamp var. Biri çıkış voltajını kontrolde kullanılıyor diğeri kimi güç kaynakları kullanmasada kaliteli olanlarda maksimum akım limitinde kullanılıyor. Bu uca seri şönt direnci bağlayıp akım limitleme yapılabiliyor. Önemli olan bu akım limitlemeyi istrdiğim şekilde ayarlı olabilmesini sağlamak.

Bu noktada TL494 ün datasheeti ve uygulama notları var. Buralarda çok güzel bu bilgiler verilmiş ama bazı konuları çok detaylı bilgi gerektiriyor. Ben okuyorum ama bazı formüllerde takılıp kalıyorum.

Bir şema buldum onu uygulayıp projeboard üzerinde testlerimi yapaçağım. Aslında yapmak istediğim şu şekilde elimde 24 volt 14 amperlik smps var. Bununla yaptığım devreyi birleştireceğim. Asıl regülasyonu çıkıştaki pwm regülatör yapacak. Tam smps olmayacak.
 
Beyler bu konu benim icin acilmis sanki. Eger degistirilen direncin ve potun yeni degerleriyle detayli yazabilirseniz bizlerde faydalanabiliriz. Boyle bir ayarli smpsye benimde cok ihtiyacim var

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Ben güç elektroniği bölümünde bu konuyla ilgili bir topik açmıştım aslında oradan devam edebiliriz.
 
Deneme sona erdi. Sonuç başarılı seri 2k2 direnci söküp yerine terminal bağladım. 900 ohm yerine de 2k2 trimpot koydum. 2k2 trimpot maksimum durumdayken potaniyometre ile ayar yaptım. Potansiyometre seri ayarlı direnç olarak kullanılıyor. Trimpotta seri ayarlı direnç olarak kullanılıyor. Potansiyometre kısa devre durumunda maksimum gerilim veriyor bu durumda trimpotu da kısarak maksimum 15 volta çıkardım. Benim için yeterli olduğundan tehlikeli olmasın diye gerilimi yükseltmedim. Potansiyometre için 1 k kısmı yeterli oluyor daha yükseltince 6 voltlarada düşüyor ama içerden trafolardan sesler gelmeye başlıyor. Benim için 10 ila 15 volt arası yeterli bunuda 1 k pot yerine 12 li komitator ve 91 ohmluk 11 direnç kullanıp reosta yapmayı planlıyorum.
 
Güle güle kullanın sayın @kaygısız 8 voltun aşağısı pwm entegresinin çalışma geriliminin altı olduğu ve sürdüğü transistörün lineer bölgeye geçmesi nedeniyle pek mantıklı değil söylediğiniz gibi 10 voltun altına inmemek en sağlıklısı.

Elinize sağlık. Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,492
Mesajlar
927,351
Kullanıcılar
452,061
Son üye
koray5252

Yeni konular

Geri
Üst