Led ampüle mantar led

Asıl soruyu tekrar yazayım 2 adet yanmış smd yerine 2 adet beyaz mantar led bağladım, 5-6 dakika kuvvetli yanarken sonrası %50 civarı ışık kaybı oluyor, nedenini
LED lerin farklı akım da çalışmaları.
SMD Ledlerin üzerine düşen akım mantar ledi bozuyor.
 
Anlatmak istediğim.
-Her LED Ampulde sürücü entegresi yok.
-Ayrıca her sürücü entegrenin veri bilgisi de yok(datasheet) Çin liler bazı veri bilgilerini yayınlamıyor. Çip üzerinde Marking code yayınlıyor.
Code la da malzemenin veri bilgisine ulaşılmıyor.

Konu LED Ampulde, arızalı ledin kısa devre yapılması üzerine yazıldı/açıldı
Doğru bir uygulama olmadığı, nasıl olması gerektiğini yazdım.

Konu başlığını açan arızalı LED ampulü kısa devre yaptığını ve bir süre sonra ampullerin bozulduğu yazmış.
Nedenlerini ve doğru uygulamanın nasıl olması gerektiğini yazdım.

Sarpa sarmanın açıklaması,
@fgencalın testinin her LED Ampulde geçerli olmadığını , okuyanların LED ampulü arızalıları. kısa devre yapılınca, sürücü entegrenin gerilim ve akımı otomatik ayarlayacagini ve bunun her LED ampul için geçerli olmayacağını yazdım.
Tabi ki tek bir gözlem/test ile teşhis-tespit doğru olmaz. Farklı ampullerle testi yenilemek lazım. İlk başta tüm seri LED'lere sabit gerilim/volt ve sabit akım verildiğini varsayıyordum. O yüzden aradan biri eksilirse led başına düşen gerilim artar, dolaysıyla da akım da artar. O yüzden diğer ledlerin de belli bir süre sonra arızalanması normal gelmişti. İşin içinde akım kontrolü olduğından (ya da bu tür lambalarda) led başına düşen gerilim dengelendiğinden, diğerleri normal işlevlerine yerine getirebilir.
Mantar led konusu için de, ben de volt-akım değerlerinden kaynaklıdır diye tahmin ediyorum.
 
@aliorhan43 mantar led neden o şekilde davranıyor? Led ampüllerin içindeki ledler mantar ledlere göre yüksek akım değerlerinde çalışıyorlar. Benim test ettiğim devredeki ledlerin üzerinden 100mA kadar akım geçiyor. Mantar ledler 20-30mA de çalışırlar. Siz mantar ledi araya bağladığınızda üzerinden yüksek akım geçirdiğiniz için led yavaş yavaş ömrünü tamamlıyor. Aslında biran ışık verip arızalanması gerekirdi, orada neler olup bitiyormuş pazartesi unutmazsam bende mantar led takıp onun üzerinde ölçümler almaya çalışacağım.

Led lambalar yeni yeni yaygınlaştığı dönemlerde ucuz lambaların içinde saçma sapan devreler oluyordu. Bir köprü diyot, bir dirençten oluşan devrelere rastlamak bile mümkündü kafa karışıklığı da bundan dolayı ama artık en dandik lambada bile bu tür bir tasarımla karşılaşabileceğinizi sanmıyorum çünkü olayı birkaç komponentle çözüyorlar hemde akım ayarlı bir şekilde. Aşağıda örnek bir entegre paylaşıyorum. Yarın bulabileceğim en ucuz led ampülü alıp içini kontrol edeceğim. Testini yaptığım ampülde sanırım powerkey markaydı.

1725676688605.png


Datasheet : https://iranmls.com/wp-content/uploads/2021/10/RM9003A-Datasheet.pdf
 
Bulabildiğim en ucuz iki led ampülü aldım.

Noas 16 TL BZM 19 TL.

İkisinin içinde de bir önceki mesajımda belirttiğim üzere sabit akım sürücü entegreleri mevcut. Bağlantı şekilleri de benzer.

Noas ın içindeki chip : 9203E506T
Bzm nin içindeki chip: MLS3535

Kullanılan köprü diyotlar ikisinde de MB10F.

Söylediğim gibi artık en ucuz lambalarda bile devre yapısı bu şekilde, sabit akım sürücüleri kullanılıyor.


1725691553003.png



1725692013664.png
1725691948702.png
 
Örneklemeler çoğaltılabilir.

Sol başta ki LED ampul kartı sadece gerilim düşürücü 1 kondansatör, köprü bir kaç SMD direnç ile oluşturulmuş.

Ortadaki 3 kart akım sınırlamalı LED ampul kartları.
Orta üstteki LED karta dikkatli bakarsanız sadece 1 ad. Entegre ve 1 SMD dirençle tasarlanmış LED ampul kartı. Üstteki sokete 220 vac kablolar kıstılıyor.
3 malzeme ile LED ampul kartı :)

Sağ taraftakiler sürücü devreli LED ampul kartları

Belki başka modellemeler de vardır.
Arızalı LED ampuller den çıkan kartları saklıyorum
Bozulan LED ampullere yedek parça olarak kullanıyorum
Sıcak hava tabancası, alttan ısıtma ile SMD ledleri alıp, arızalı LED ampullere aktarıp tekrar kullanılabilir hale getiriyorum.

IMG_20240907_111056.jpg
 
Son düzenleme:
Led'ler de farklı. Biri 6 led ile 9 watt ile 810lm ışık şiddeti verirken, diğeri 13 led ile 10 watt'lık 810lm ışık veriyor.
Birçok led üreticisinin birçok led modeli ve ledlerinde çok farklı özellikleri oluyor. Üreticiler hangisi işlerine geliyorsa onu kullanıyorlardır. Aynı powerkey marka lambada farklı dizaynlara rastgelmiştim.
 
Üstte ki bir yazıda da yazdığım gibi tasarımları yapılırken illaki ticari kriterlerede bakılıyordur, ne üstünde yazığı saat kadar nede aç-kapa sayısı kadar uzun ömürlü olmuyorlar, bozulması lazım mi yenisi satılsın, birçok kullanıcı arıza yaptığında çöp kutusuna atıyordur.
 
Orta üstteki LED karta dikkatli bakarsanız sadece 1 ad. Entegre ve 1 SMD dirençle tasarlanmış LED ampul kartı. Üstteki sokete 220 vac kablolar kıstılıyor.
3 malzeme ile LED ampul kartı :)
Doğrultma diyotlarını da bazı IGBT lerde olduğu gibi entegrenin içine gömmüşler demek ki. Yakında direnci de gömerler tek entegre ile olayı bitirirler.:)
 

Forum istatistikleri

Konular
129,826
Mesajlar
930,543
Kullanıcılar
452,649
Son üye
sanlav

Yeni konular

Geri
Üst