Led ampul, direnç ve 9 volt pil

morbeyaz

Üye
Merhaba.

Yeğenime kartondan ev yapıyorum. Ufak Led ampullerden satın aldım. 3 volt ile çalışıyor. 6 adet ampul var. Anahtarla açıp kapamalı bir devre yaptım. Sorun şu ki; 3 volta indiren direnç ile 9 volt pil çıkışına 6 adet ampulü bağlayınca 2 tanesi yanıyor. Tek tek uçları değdirdiğimde ampullerin hepsi ışık veriyor. Direnç 4 ampulü yakıyor. 6 adet 3 volt ampul için kaç adet direnç kullanmalıyım? Direnç, pilin artı veya eksi ucuna bağlanabilir mi? Bir şey fark eder mi? Teşekkürler. Resim ekledim.

Ekli dosyalar

• ev 1.jpg
    ev 1.jpg
    164.4 KB · Görüntüleme: 92
  • ev 2.jpg
    ev 2.jpg
    106.6 KB · Görüntüleme: 94
Merhaba.

Yeğenime kartondan ev yapıyorum. Ufak Led ampullerden satın aldım. 3 volt ile çalışıyor. 6 adet ampul var. Anahtarla açıp kapamalı bir devre yaptım. Sorun şu ki; 3 volta indiren direnç ile 9 volt pil çıkışına 6 adet ampulü bağlayınca 2 tanesi yanıyor. Tek tek uçları değdirdiğimde ampullerin hepsi ışık veriyor. Direnç 4 ampulü yakıyor. 6 adet 3 volt ampul için kaç adet direnç kullanmalıyım? Direnç, pilin artı veya eksi ucuna bağlanabilir mi? Bir şey fark eder mi? Teşekkürler. Resim ekledim.
Ledleri ikişerli paralel yapın . Sonra bu oluşan üç grubu birbirine seri bağlayın . Dirençte istemez bu durumda . Diyotların polaritelerine dikkat edin bağlarken.

Ledleri ikişerli paralel yapın . Sonra bu oluşan üç grubu birbirine seri bağlayın . Dirençte istemez bu durumda . Diyotların polaritelerine dikkat edin bağlarken.
Konuya bir ekleme yapalım.

Dirençsiz bağlantı olmaz. Direnç akım sınırlayıcı olarak görev yapar.
LED lere uygun direnç takılmalı.

LED direnç hesaplama
https://www.marketdijital.com/sayfa...tfRRH2UzekBvP6GeUsKR7zcWwdRG0W10aAgODEALw_wcBLED - Direnç hesaplama

Paralel - seri bağlantı türleri

https://www.teknikerler.com/led-baglantisi-i-led-seri-ve-led-paralel-baglantisi/amp/

Konuya bir ekleme yapalım.

Dirençsiz bağlantı olmaz. Direnç akım sınırlayıcı olarak görev yapar.
LED lere uygun direnç takılmalı.

LED direnç hesaplama
https://www.marketdijital.com/sayfa...tfRRH2UzekBvP6GeUsKR7zcWwdRG0W10aAgODEALw_wcBLED - Direnç hesaplama

Paralel - seri bağlantı türleri

https://www.teknikerler.com/led-baglantisi-i-led-seri-ve-led-paralel-baglantisi/amp/
Sadece pil üzerinden beslendiği ve pilin de akım verme kapasitesi sınırlı olduğu için tam voltaj dağıtımında sorun olmayacağını düşündüm Muhsin hocam . Direnç üzerinde düşürülmesi gereken bir voltaj da yok . Güç kaynağı üzerinden beslense belki bir sigorta direnç de makbul olabilirdi .

Son düzenleme:
Led 3 volt ile çalışıyor fakat watt değerini bilmiyorum. Karaköy'e gidince malzemeyi aldığım satıcıya soracağım. Kablolar kartonun altında silikonlu kaldı. Tekrar sökülürse ev dağılır. Satıcı bana bu dirence hepsini bağla dedi. 6 adet led aldım ondan. Demek ki o da hesap edemedi. Sağlık olsun.

Merhaba. Karton ve ahşaptan evin elektrik sistemini tamamladım. Karaköy'deki satıcıda çırak duruyordu. Ampullerin watt değerini öğrenemedim. 2 adet 9 volt pil kullandım. 4 ampulü bir pile, diğer 2 ampul ve 2 sokak led aydınlatmasını da diğer 9 volt pile bağladım. Her pile 4 ampul bağlamış oldum. Fakat bir sorun var. Anahtarları kapattığımda ampulün biri çok kısık yanıyor. Bağlantıları doğru yaptığıma inanıyorum. Resimde çok kısık olan mavi ampul siyah resimde. Nerede hata olduğunu yazabilir misiniz? Teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• IMG-20250322-WA0000.webp
    IMG-20250322-WA0000.webp
    40.8 KB · Görüntüleme: 8
  • IMG20250311023006.webp
    IMG20250311023006.webp
    9.9 KB · Görüntüleme: 8
Bağladığınız anahtarın içi kirli ise yada eskiden kullanılmış ise çok düşük te olsa akım geçiriyor muhtemelen.

Bu ledin yanmasına değilde parıldamasına neden olabilir.

Anahtarı temizleyin. Birde anahtarı hangi kutuba bağladınız artı mı eksi mi? İki anahtarı da aynı kutuba mı bağladınız?

Bütün ledlere aynı direnç üzerinden mi çıkış verdiniz? Öyle yaparsanız, yanacak her LED diğer ledlerin ışığını azaltır. Her led e bir direnç bağlanacak şekilde bağlantı yapmalısınız.

Merhaba. Sn. morbeyaz; çok kısık yanan LED devresini iyice gözden geçirin, anahtar kullanılmış veya eski ise onu mutlaka yenisiyle değiştirin. Eski ON/OFF anahtarlarda kontak yüzeyi dirençleri fazlaca yükseleceği için bu tür sorunlara yol açması her zaman kuvvetle muhtemeldir. Bir de LED ampulleri çok düşük mA kaçaklarıyla bile kolayca ışımalar yapar, çok hafif yanar, tam yanmasa bile. Eski anahtarların kontak yüzeylerine yakın biriken toz, kir, vb. yabancı maddeler çok düşük mA seviyesindeki kaçak akımlarla bile LED'e akım akıtıp onun hafifçe parlamasına neden olabilir. O yüzden de çok eski anahtarları önemli sayılabilecek projelerinizde kullanmamaya çalışın. Kolay gelsin.

Forum istatistikleri

Konular
133,380
Kullanıcılar
459,228
Son üye
saidkaradogu

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri