Led aydınlatma için yardımcı olabilir misiniz

obezkirpi

Üye
öncelikle merhabalar, nereye açacağımı bilmediğimden konuyu buraya açıyorum.

yapmak istediğim şeyi anlatayım, bisikletime bir fren lambası yapmak istiyorum.

normal bir lambadan birazcık farklı olacak. lambayı ledli şerit ya da ledli şeffaf kablo olarak düşündüm. bunu bisikletin arka tekerine takacağım. sabit bir yerde olsa sorun olmazdı, tekerin sürekli hareket halinde olduğundan frene basınca wireless bir sinyal yollamalıyım.

yani şöyle olmasını istiyorum.
frene bastığımda algılayacak bir switch. frene basınca ON konumuna geçecek.
tekerin göbeğinde bir alıcı ve bir güç kaynağı olacak. frendeki verici switchden buraya sinyal geldiğinde alıcı bunu algılayıp güç kaynağındaki elektriği led şerite aktaracak.
fren bırakıldığında sinyal kesileceğinden led şerit sönecek.

bunun için nasıl bir devre seçmem gerektiğini bilmiyorum.
http://www.ebay.com/itm/RF-Wireless...999235?hash=item5424ffd683:g:Gv4AAOSwQTVV7u86 böyle bir şey işime yarar mı

Ne yapmak istediğinizi anlamak için yazdıklarınızı üç kez okudum.amacınızı anlamaya çalıştım.amacınız fen lambası mı yapmak yoksa karanlıkta görünür olmak mı?
çünkü fren lambası genelde arkadan gelen taşıtların, sizin fren yaptığınızı görmeleri için aracın arka kısmında sabit bir düzenek olarak tasarlanır.yok görünür olmak istiyorum diyorsanız sadece tekerlek dönerken çalışan renkli sibop lambaları mevcut.
Düşündüğünüz şeyi pratiğe dönüştürmenin birçok sakıncaları var.yapışkan silikonlu şerit led'i arka tekerleğin dış yanaklarına sabitlemeniz mümkün değil,esnemeden dolayı zaten düşecektir.jant metaline tutturmaya çalışsanız sınılı bir yüzeyde çalışacaksınız.hadi yapıştırdınız diyelim.tekerleğin çeperini 1metre şerit led ile kapladınız ,12v gerilim vereceğiniz batarya veya pil kutusunu tekerleğin neresine nasıl tutturacaksınız.ağırlık yüzünden tekerleğin bozulan balansını nasıl düzelteceksiniz.zor ama imkansız değil.
Aynı işi tekerleğin göbeğine özel bir fırçalı düzenek yaptırıp besleme voltajını dışarıdan vermek suretiyle ve ayrıca fren pedalına bir switch bağlayarak da yapabilirsiniz.wi-fi mi-fi ile olacak iş değil,bir de işin mali boyutu var tabi.

Ne yapmak istediğinizi anlamak için yazdıklarınızı üç kez okudum.amacınızı anlamaya çalıştım.amacınız fen lambası mı yapmak yoksa karanlıkta görünür olmak mı?
çünkü fren lambası genelde arkadan gelen taşıtların, sizin fren yaptığınızı görmeleri için aracın arka kısmında sabit bir düzenek olarak tasarlanır.yok görünür olmak istiyorum diyorsanız sadece tekerlek dönerken çalışan renkli sibop lambaları mevcut.
Düşündüğünüz şeyi pratiğe dönüştürmenin birçok sakıncaları var.yapışkan silikonlu şerit led'i arka tekerleğin dış yanaklarına sabitlemeniz mümkün değil,esnemeden dolayı zaten düşecektir.jant metaline tutturmaya çalışsanız sınılı bir yüzeyde çalışacaksınız.hadi yapıştırdınız diyelim.tekerleğin çeperini 1metre şerit led ile kapladınız ,12v gerilim vereceğiniz batarya veya pil kutusunu tekerleğin neresine nasıl tutturacaksınız.ağırlık yüzünden tekerleğin bozulan balansını nasıl düzelteceksiniz.zor ama imkansız değil.
Aynı işi tekerleğin göbeğine özel bir fırçalı düzenek yaptırıp besleme voltajını dışarıdan vermek suretiyle ve ayrıca fren pedalına bir switch bağlayarak da yapabilirsiniz.wi-fi mi-fi ile olacak iş değil,bir de işin mali boyutu var tabi.

senaryoyu şöyle çizip göstereyim

https://i.kontrolkalemi.com/0/SER9LpZ.jpg

normal olarak zaten arka lamba olacak, yani karanlıkta zaten birisi beni görüyor olacak. amacım frene basınca ekstra bir ışık çıkarmak, otomobilde de farlar açıkken kırmızı bir lamba yanar, frene basınca fren lambası yanar ya öyle işte. yani sabit yanan bir sibop lambası değil de frene basınca çalışan bir led şerit istiyorum.
lastik değil jant tellerine dolayacağım şeriti ya da ledli kabloyu.
http://www.ebay.com/itm/Car-Bike-Bi...hash=item487f48eb1a:m:mrPqQWie_xr3HdY7mzE9XHw
bundaki gibi, bataryayı göbeğe sabitleyeceğim, merkezde olduğundan fazla bir balans bozulması olmayacak. yani bu linkteki şeyin sadece frene basınca yananını yapmak istiyorum diyebiliriz.
5-10 dolarlık kadar bir alıcı-verici kullanarak yapılabilir değil mi?

Dostum sene 90 larda bisikletlerde dinamodan gelen enerjiyi döner tekerleğe aktaran bir fırça sistemi kullanılıyordu. Basit bir düzenekti. Şaseden izoleli plastik bir tablaya iletken bir plaka yerleştiriliyor. Bu plakaya bir fırça elektiriği iletiyordu.

Bence wireless ile uğraşmayın. Hem tekerde batarya kullanmanız gerekecek hemde alıcı devre olacak.

Yukarıda bahsettiğim fırça sistemini yaparsanız sadece bir anahtar ile enerjiyi istediğiniz zaman aktarıp jantınızdaki ledleri yakabilirsiniz.

Örnek bulabilirsem buraya eklerim

Forum istatistikleri

Konular
129,879
Kullanıcılar
452,748
Son üye
Baranturk34.

Yeni konular

Geri