Led bağlantıları hakkında

Merhaba

Kendime şarjlı bir masa lambası yapmak istiyorum. Elimde 18650 pil ve 4S BMS ve ayrıca resimlerdeki ledlerden var. Led konusunda pek bir bilgim yok. Ama bunlar power led diye biliyorum. Yada yanlış biliyorum. Yapmak istediğim 4 tane 18650 pilden ortalama 12v civarı güç elde ederek bunları yakmak. Ama bu işlemi yaparken bu ledler için arada bir devre elemanı direnç vs olmalı mı? yada hangi özelliklerde direnç olmalı hiç bir bilgim yok. Söylemeyi unuttum bir de ışık şiddetini ayarlamak için potans kullanmayı düşünüyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim? Teşekkürler

IMG-20250108-WA0001.jpg
IMG-20250108-WA0003.jpg
IMG-20250108-WA0004.jpg

Evet elinizdekiler power led. Bu ledi sabit akımla sürmeniz gerek, ayrıca çalışırken çok fazla ısınır soğutulması gerekir.
https://devreyakan.com/lm317-ile-sabit-akim-kaynagi-devresi/

İsterseniz linkteki gibi bir modülde kullanabilirsiniz. Modülün çıkış gerilimini çalıştıracağınız led sayısına göre uygun değere ayarlarsınız, aynı şekilde çıkış akımını da uygun değere ayarlarsınız sonrasında ışık şiddetini ayarlamak için çıkış akımıyla oynarsınız.
https://www.robitshop.com/urun/dc-dc-step-down-5a-lipo-sarj-modulu-xl4015-akim-ve-voltaj-ayarli

Son düzenleme:
Linki inceledim. Amatör bir hobici olduğum için yazılanları çok hakim olduğumu söyleyemem. Yani elimde Lm317 varsa bile uygun şekilde bu devreyi tamamlayabilir miyim bilemedim.

Linki inceledim. Amatör bir hobici olduğum için yazılanları çok hakim olduğumu söyleyemem. Yani elimde Lm317 varsa bile uygun şekilde bu devreyi tamamlayabilir miyim bilemedim.
Üstteki mesaja başka bir modül daha ekledim. Hazır devre. Örnek 3 tane ledi seri şekilde bağlarsanız led başı 3,3V tan modülün çıkış gerilimini 9,9V a set etmeniz gerekir. Yine elinizdeki ledlerin 1W olduğunu varsayarsak bu ledleri maksimum 350mA ile sürmeniz gerekir. Modülün çıkış akımını da 350mA set edersiniz. Işık şiddetini düşürmek icap ederse çıkış akımını pot ile azaltırsınız, yalnız artırmak gerektiğinde set ettiğiniz 350mA seviyesini geçmemeye dikkat etmeniz gerekir.​

Son düzenleme:
34063 ile hem gerilim yükseltme hem de akım sınırlama yapabilirsiniz.
LM317 veya transistörlü akım sınırlama devrelerinde 1.5V - 2.5V gerilim düşümü oluşmaktadır. Düşük giriş gerilimli işlerde pek uygun değildir.

Üstteki mesaja başka bir modül daha ekledim. Hazır devre. Örnek 3 tane ledi seri şekilde bağlarsanız led başı 3,3V tan modülün çıkış gerilimini 9,9V a set etmeniz gerekir. Yine elinizdeki ledlerin 1W olduğunu varsayarsak bu ledleri maksimum 350mA ile sürmeniz gerekir. Modülün çıkış akımını da 350mA set edersiniz. Işık şiddetini düşürmek icap ederse çıkış akımını pot ile azaltırsınız, yalnız artırmak gerektiğinde set ettiğiniz 350mA seviyesini geçmemeye dikkat etmeniz gerekir.​
Bende 8 tane led olacak. Bu durumda XL4015 yinede kullanılabilir mi? Yada buna benzer başka hazır bir devre tavsiye edebilir misiniz?

Bende 8 tane led olacak. Bu durumda XL4015 yinede kullanılabilir mi? Yada buna benzer başka hazır bir devre tavsiye edebilir misiniz?
8 ledi seri bağlarsanız çıkışın 8*3,3V=26,4V 350mA e ayarlanması gerekir ki böyle bir yapılandırma için girişinde 30V gibi olması gerekir. 4 adet lityum pil 4*3,7V=14,8V yapar. Yani 4 adet pille bu şekilde bir yapılandırma yapamazsınız fakat ledleri 4 seri 2 paralel kol şeklinde bağlarsanız çıkışın bu sefer (4*3,3V=13,2V) 13,2V 700mA e ayarlanması gerekir. Bu yapılandırmada girişe 4 adet pil bağlarsanız sorunsuz çalışması gerekir.​

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,276
Kullanıcılar
453,528
Son üye
ardaazimtsz

Yeni konular

Geri