led lamba ile aydınlatma

smsener

Üye
Katılım
29 Ağu 2008
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar merhaba. forumda buna benzer konular var fakat benim sormak istediğim evimin salonunu led ile aydınlatmak.

1- odada 2 adet duy yeri var ve her biri çift düğmeyle olmak üzere toplam 4 gurup var.

2- 30x30 cm krom levhayı belirli aralıklarla delip led yerleştirerek spot avize gibi yapmak istiyorum

3- her plakada toplam 90 adet led olacak ve bunları 45'li gruplar halinde yakacam

sorum şu nasıl bir bağlantı yapmam lazım. elektronik bilgim çok iyi değil ama hobi olarak kendim yapmak istiyorum. şimdiden teşekkür ederim
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
led leri seri olarak baglıyacan ondan sonra kaç led bagladınsa hesap yapıp enerji vercen aşagıdaki resimler kayan yazı devresinde alıntıdır örnek olsun diye paylaştım iyi çalışmalar .

yeni bir tane buldun onu da eklemek istedim bu sizin yapmak istediginiz devre devrede tam 360 led var iyi çalışmalar .

360_led.jpg
 
peki seri olarak bağladığımda ledlerden 1 tanesi patlarsa hiç birisi yanmayacak. yanlışmı biliyorum acaba. paralel bağlamak daha mantıklı değilmi. birde paralel bağlantılarda bütün ledler aynı oranda ışık verir diye biliyorum
 
paralel bağlamak ilk aşamada daha zahmetli, seri bağlayıp gerektiğinde patlayanı değiştirmek daha az yorucu olabilir gibi geliyor bana.
 
o kadar led arasından patlayanı bulmak ayrı bir dert gibi geliyor bana. kaldı ki 1 tane patlak yüzünden diğerlerinin sönmesi bana mantıklı gelmiyor. sonuçta 90 değilde 89 tanede yansa sıkıntı değil. Ama yinede ledlerin aydınlatma kaliteleri hangi bağlantıda daha iyi olur onu bilemiyorum
 
birde bunu 220v ile beslemekmi daha mantıklı yoksa adaptörlemi beslemek daha mantıklı.
nasıl bir led kullanmam gerekli.
bu ledler 30 metrekarelik odayı aydınlatmaya yetecekmi yoksa sadece taktığım yerin altınımı aydınlatacak
 
Son düzenleme:
zaten 220 direk besleme yapamasın ne olur 220 transformatör geçer led toplam gücü hesaplanır ona göre transformatör şecilir devre tamamlanır .

birde seri olayı dediginiz gibi ışık yayımı azaldıgından dolayı paralel yapmanız daha mantıklı bence iyi çalışmalar
 
anladığım kadarı ile toplam olarak 180 lediniz olacak.
paralel bağladığınızda her birinden 15mA akım geçtiğini farz edersek toplam 2.7A'lik bir kaynağa ihtiyacınız var. ama seri bağlantı yaparsanız örnek olarak üç led bir direnç şeklinde ve her üç ledlik gruba 12V verirseniz akım ihtiyacınız üçte birine düşer. bu şekilde 3 ledlik gruplar ile arızalı olan seri grubu bulmak kolay olur. ya da 24V kullanarak yine seri gruplar oluşturabilirsiniz. eğer 220V gerilimi kullanıp ledleri dirençle birlikte yakmak isterseniz kısa zamanda ledlerinizin sönükleştiğini göreceksiniz.
 
zaten 220 direk besleme yapamasın ne olur 220 transformatör geçer led toplam gücü hesaplanır ona göre transformatör şecilir devre tamamlanır .

birde seri olayı dediginiz gibi ışık yayımı azaldıgından dolayı paralel yapmanız daha mantıklı bence iyi çalışmalar

sayın mert_13 seri bağladığınızda ledlerin ışık yayımı neden azalıyor acaba? Bu konuda bilgilendirebilirseniz sevinirim. Ledler ilgilendiğim bir alan, merak ettim bu durumu. Şimdiden teşekkürler.
 
3 erli veya 4 erli gruplar halinde olamsı bencede mantıklı. ama önce güç kaynağını bulmam gerekecek. aslında elimde birtane 19V 4.7Amp max.90watt bir laptop adaptörü var. sizce uygun olurmu.
diğer bir sorumda nasıl bir led seçmem gerekiyor ki bu odayı rahat bir şekilde aydınlatabilim.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,027
Mesajlar
922,649
Kullanıcılar
451,285
Son üye
aslanlion

Yeni konular

Geri
Üst