ledlerin dokunmatik algılama özelliği var mıdır?

linki siteye uygun şekilde nasıl eklemeliyim onu da hayrına bir özet geçin... tekrar eklemeyi deniyorum... olmadı başlığa mesaj yazan herkese yollayayım...

tekrar saygılarımla...

************************

Sayın yuksekpotansiyel ben özet geçeyim isterseniz. Başka forumların direk linkini yayınlamak yasaktır. Ya konuyu buraya taşıyın yada forum dışı yani forum kısmı olmayan site linki yayınlayın.
 
konuyu buraya taşımak konu ile bağlantılı linklerinde kaybolmasına sebep olacak... bu başka bir sitenin reklemı olarak düşünülüyorsa bence hiç bir forum saha konusunda kontrol kalemini geçemez. forum yöneticilerininde bu konuda bir güzellik getirmeleri gerekir ne biliyim linki maskelemek için extra bir kutucuk olabilir. buraya tıklayınız gibi . linkler haline dönüştürebiliriz.

tekrar saygılarımla....
 
8x8 dot matrix display üzerindeki çoklu dokunmayı algılayabilen bir proje

LED'lerden biri ışık yaymak maksadıyla kullanılırken diğeri ise ışığı algılamak için kullanılmış.

LED'in aynı veya daha büyük bir frekanstaki başka bir LED'in ışığına maruz kaldığında düşük miktarda gerilim üretmesi, diğer özellik ise LED'in ters kutuplandığı zaman PN jonksiyonunda yük biriktirip, kutuplama kesildiğinde ise biriken yükü boşaltması. LED'in bu özelliklerini kullanabilmek için breadboard üzerinde bir test devresi oluşturulmuş: 2 adet LED anot ve katotları, PIC'in(ADC özelliği olan bir model, örn. Pic16F877) 4 ayrı I/O pinlerine, akımı sınırlandırmak için anotlar uygun dirençler üzerinden, bağlanmış ve aşağıdaki adımlar uygulanmış.

**Tüm LED'leri ileri yönde kutuplayın, yani anodların bağlı olduğu pinleri lojik 1, katodların bağlı olduğu pinleri ise lojik 0 seviyesine çekin.

**1. LED'i ters yönde kutuplayın, yani anodların bağlı olduğu pinleri lojik 0, katodların bağlı olduğu pinleri ise lojik 1 seviyesine çekin. Bunu yaparak 1. LED'in kapasitansını lojik 1 seviyesine şarj etmiş oluyoruz.
**1. LED'in katodunun bağlı olduğu pini yüksek empedans moduna getirin ve bu pini mikrodenetleyicinin ADC'sine bağlayın.

**LED'de depolanan gerilimi okuyabilmek için analog veriyi dijital veriye çevirin. (Kaynakta yazılana göre karanlıkta bu gerilim 3.3 V olarak, diğer LED'in yaydığı ışık algılayıcı olarak kullanılan 1. LED'e bir ayna ile tutulduğunda ise 0.9 V olarak okunmuş. Algılayıcı LED'e tutulan kırmızı lazer ise okunan gerilimi 0 V'a indirmiş, yani LED'in kapasitansında biriken yükü tamamıyla boşaltmış.)

**1. LED'i tekrar ileri yönde kutuplayın, yani katodunu tekrar lojik 0 seviyesine çekin.

**Dizideki diğer LED'ler için de 2'den 6'ya kadar olan maddeleri tekrarlayın(Bu madde 2'den fazla LED kullanıldığında geçerli)

ilgili video
LED Touch Sensing
 
sayın korkmaz_design arkadaşıma saygılarımı sunuyorum. meseleyi kökünden halletmişsiniz. kolay gelsin...
+
not: alıntıdır...

saygılarımla...
 
Normalde bilinen tüm ledler ışığa karşı duyarlıdır.Yani lede voltaj verince ışık enerjisi verir ışık enerjisi verince de mikrovolt seviyesinde bir gerilim üretirler.Bahsettiğiniz sistemde ledin bu özelliğinden faydalanılmış.Ledlere dokunulduğunda ledin mikrovolt seviyesinde bir voltaj azalma etkisi olur.Bu küçük sinyalleri yükselterek dilediğimiz şekilde kullanabiliriz.Tıpkı yamaha nın yaptığı gibi.
 
arkadaşlar bikeresinde letin bir ucuna biraz fazla gerilim vermiştim diger ucu boştaydı, ve led e elimi yaklaştırdıgımda tesadüf eseri yandıgını gördüm. yaklaştırdıkça ışık çogalıyordu.Uzun zaman oldu tam hatırlamıyorum ama 220V a bir köprü tipi diot baglayıp galiba + ucunu lede baglamıştım.Bilginize
 
2 sene önce olayı baya abartmışlar , ilk kim yapıyor bizden : )
 
Mesaj yazdığın yerdin üstünde link ekleme tuşu var buradan ekleyebilirsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,725
Mesajlar
929,288
Kullanıcılar
452,445
Son üye
mutluneset

Yeni konular

Geri
Üst