Ledli Kilitli Parke Taşı Uygulaması (Resimli Anlatım)

Zulo

Üye
Katılım
14 Eki 2008
Mesajlar
10
Puanları
1
Yaş
40
Herkese Selamlar.

BU İŞİ YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSANIZ HERŞEYDEN ÖNCE!!! Bu iş yola dik döşenen bir düzende 10mt genişliğinde 1km uzunluğunda (işin gerçekten ustaları tarafından yapılsa da) en az 1 ay sürüyor ve 7 gün 08:00-20:00 çalışma yapılıyor.
Bunu dikkate alın lütfen! Ve unutmayın normal kilitli parke taşı ustalarının işi başlamadan en az 30dk önce orda olmanız ve onların işi bittikten sonra en az 30dk sonra ayrılmanız gerekecek.

Daha önceden iş başlarken bir konu açmıştım,

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/ledli-parke-taşı-montajı.67170/

Acemiydik ve bazı sorular/sorunlar vardı. Şimdi karşınızda her türlü soruya yanıt verebilecek biçimde duruyorum ve bu konunun tüm kontrolkalemi kullanıcıları için faydalı olmasını umuyorum..
Aşağıda bu işin başından sonuna kadar tüm aşamaları anlatmaya çalıştım. [] içinde yazan bölümler bizim başımıza gelmiş olaylardır. Tecrübelerimizden faydalanmanız dileğiyle...

Birinci Bölüm
Plan Aşaması


İlk olarak bu işi yapmak istediğiniz yere gidin ve çevrenizde gördüğünüz "HERŞEYİ" beyninize kazıyın gerekliyse yüzlerce fotoğraf çekin. Kabloların nerelerden geçeceğini önceden bilmeniz gerekiyor. [Süperonline F/O atlamaları ciddi problem. Kepçeler bile zor kırıyordu.] Etrafınızda MOBESE görüyorsanız mutlaka kablo güzergahını öğrenin. [1 tane Mobese kamerasının kablolarını parçalamak, size en az 1 gün kaybettirir]
Panoların yerlerini dikkatlice seçin! [dükkan önlerine gelen panolar Esnaf ile başınızı ağrıtıyor. Sonra belediyeden falan torpil gelip panonun yerini zorla değiştiriyorlar] Gerilim düşümü iyi hesaplayın. Bu bölüm (ger düş) insiyatifinize kalmış parlak ışıklar için masraf %5 oranında artacaktır. Yada %1.5 sınırını zorlayabilirsiniz.
Plan aşamasındaki en önemli bölüm ekip!!! en az 3 işi bilen adam ve en az 3 işçi bulundurmanız rahat çalışmanızı sağlar. [biz başlangıçta 3 kişi başladık. Ve yorgunluktan resmen ölecek seviyedeydik. İşin ortasında doğru 9 kişi olduk.]
İkinci Bölüm
Proje Aşaması

Şiddetle tavsiye ettiğim şey elinizde proje olması. Proje olmadan çok ciddi problemler yaşayabilirsiniz. Biz proje çizmedik. Ben elektrik elektronik mühendisi olduğum için projeyi kafamda oluşturdum ve kağıda dökmedim. Bu yüzden işin her bir noktasına “bu kablo buraya gelecek bu buradan girecek vs. vs.” bulunmak zorunda kaldım.
Projenin bir başka faydası da işinizin hızını artıracaktır. Bizim işimizde çalışan ustalar Kütahya/Tavşanlıdan geliyorlardı. Gerçekten ustaydılar ve yetişemediğimiz yerlerde bize çok yardım ettiler. Kablo işinden hiç anlamasalar da...
Üçüncü Bölüm
Malzeme Tayini

Ürünlerinizi nereden aldığınızın hiçbir önemi yok aslında. Tamamen sizin yada müşterinin inisiyatifindedir. Kimisi kaliteli taş kimisi kalitesi kimisi çok kaliteli. Süreç başlayıncaya kadar Türkiye’deki üreticileri bulduk ve il il dolaşıp tesislerinde ziyaret ettik/görüştük... Bir firma ile anlaştık ve tüm caddeyi onun ürettiği taşlarla döşedik. Hatta artık ege bölge bayisiyiz. Malzeme bölümü diğerlerinden daha ciddi bir özen göstermeniz gerekecek olan bölümdür. Sizi kâr yada zarar ettirecek bölüm burası. Gerilim düşümleri olsun, alçak gerilim kablo cinsi olsun bunların iyi hesaplanıp en uygun yerlerden almanız gerekiyor. [TTR kullanacaksanız siyah tip ttr kullanın]. Tek tavsiyem taşların besleme kablosu seçiminde ASLA tek damar kablo kullanmayın! Taşların kabloları ttr gelecektir. Ve ttr kabloyu lehimleyip tutturmak en faydalı yöntem olacaktır. Klemens tercihini lütfen düşünmeyin. Çünkü taşların altında su birikebilir, don oluşturabilir. Benim açımdan TTR kablo birleşimi için güven sırasına göre baştan sonra bağlantı sıralaması yaparsak:
1) Su geçirmez buat bağlantısı
2) Lehimli Eriyen bantlı bağlantı
3) Klemensli Eriyen bantlı bağlantı
Her bir bağlantıda aynı sırayla maddi boyutları olacaktır tabi.
Bize bu iş için (220 V elektrik hattı gerekli olanların yanında * işaretini, hem 220V hem uzun metrajlı bir işin gerekli olanların yanına ** koyduk.) gerekli olacak malzeme listesi aşağıdaki gibidir:

  1. KEPÇE **
  2. KIRICI **
  3. Kazma, Kürek ve El arabası * / **
  4. Gerekli miktarda ve uygun kesitte TTR kablo (biz 2x1.5 kullandık) (alçak gerilim için bu kabloları kullandık)
  5. Kangal Boru 16’lık (alçak gerilim kablolarının izolasyonu için)
  6. Gerekli kalınlıkta NYY kablo * /** (220V beslemesi için, biz 2x6 NYY kullandık)
  7. Kangal Boru (kalınlığını kablo tipine göre seçeceksiniz)* / ** (220 V taşıdığınız NYY tipi kablo izolasyonu için)
  8. Işıklı Taş
  9. Lehim Teli
  10. Lehim Tabancası
  11. Bant
  12. Eriyen bant
  13. Pano
  14. 220V AC-12V DC dönüştürücü (taş adedine göre uygun akımı sağlayacabilecek olanı seçeceksiniz.)
  15. Pano iç malzemeleri ve gerekli ekipmanlar (klemens/tornavida/pense/yankeski/kontrol kalemi vs vs)
  16. BOL SAYIDA ELDİVEN
  17. BOL SAYIDA DÜZ-TORNAVİDA
-------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------

İşin süreçlerini ve nasıl olacağını planladık. Projemizi çizdik ve ekibimizi kurduk. Artık işe başlayabiliriz.

NOT:******************
Orada 2 ekip çalışacaktır. Bunlardan biri sizin ekibiniz diğeride Doğal taşları (ışıksız olanlar :p) döşeyecek olan ekiptir. Bu doğal taş ekibine 2. ekip dersek daha kısa bir isim olacaktır.
İlk olarak şunu bilmeliyiz. 2. ekipten her zaman 30 dakika önce işe başlamalıyız. Hiç bir iş olmadığını düşündüğümüzde dahi MUTLAKA önceden orda olmalıyız. Sebebi kablolar sürekli olarak kum altında kaldığından dolayı 2. ekibin kablo hizalarına geldiğinde doğal taş döşeyip geçmesi ciddi sıkıntılar doğuruyor.
**********************
ARTIK İŞİ SÜREÇ SÜREÇ RESİMLERLE ANLATACAĞIM

İlk önce yol düzenlemesi belediye yada yüklenici firma tarafından yapılarak yol parke taşı döşemesi için uygun hale getirilir.

a001pl.jpg


Yol Hazır duruma geldikten sonra Hizalama / ölçü ve Mastar işlemleri başlayacaktır. Bu aşamadan önce sizin kablo döşemeniz gereklidir. Kabloları öyle bir yerleştirmeniz gerekiyorki, 2. ekip sizin kabloya ışıklı taş yerleştirilecek bölüme denk geldiğinde (örneğin her 16 doğal taş ta 1 adet ışıklı taş) orada kablonuzun hazır olması gerekir. bu yüzden ciddi ölçümler yapın.

img0664lb.jpg


(resim yamuk yüklenmiş kusura bakmayın)

Kabloların yatırılacağı yerleri 15-20cm derinlikte kazın ve üzerlerini (bulabiliyorsanız ince kum ile) toprakla tekrar örtün.

img0668wt.jpg


Anlamadığım bir sebepten ötürü resimler yamuk yükleniyor. Bu yüzden kusura bakmayın lütfen.

Siz kablolarınızı yerleştirdikten sonra adamlar arkanızdan taş döşemeye başlayacaklar.

img0650y.jpg


Sizin kablonun olduğu yere geldiklerinde. Daha sonradan bu taşın çıkarılıp yerine ışıklı taş koyulacağından dolayı bu taşın ya farklı renkte bir taş olması yada ters konulması gereklidir. (ters konmasını tercih etmemenizi öneririz taşlar sıkışma yapınca bazen çok zorlanıyorsunuz hatta taşı olduğu yerden çıkarabilmek için kırmanız gerekibiliyor.)
Biz ters konulmasını istemiştik.

img0669fd.jpg


Çalışmaların buraya kadarlık kısmı çok hızlı ilerler ve bir sirkülasyon gibi iş bitesiye kadar hiç durmadan Kaz-> Kablo Yatır -> Üzerini Ört biçiminde devam eder.
Panoların besleyebileceği kadar taş adedine gelindiğinde pano içerisine doğru kavis alan bir kablo yatırılır. ortadaki taşları sağa ve sola besleyecek 2 tane, bordür yanlarındaki kabloları sağa ve sola besleyecek 2 kablo ile panoya toplam 4 adet 2x1.5 kablo girecektir. Ve aynı zamanda panoyu beslemeye giren 2x6NYY kablo ve diğer panoyu beslemek için çıkan 2x6NYY kablo ile toplam 6 kablo pano içerisine girecek şekilde bırakılır. Her pano beslemesi için aşağıdaki şekile benzer bir yapı izledik. dilerseniz farklı tipte bir bağlantı yapılabilir.

OO: Işıklı Taş
---: 2x1.5 kablo (yola boylamasına yatırılmış)
| : 2x1.5 kablo (yola dik yatırılmış)
= : 2x6 kablo (220 v için boylamasına)
I :2x6 kablo (220 v için dik)


-----OO-----OO----OO-----| |-----OO-----OO----OO-----
| |
| |
-----OO-----OO----OO---| | | |-----OO-----OO----OO-----
==============I | | | | I================
I | | | | I
I | | | | I
I | | | | I
PANO
Bu tip yerleşim, arıza tespiti ve kablo miktarı bakımından en uygun yol olarak size tavsiyemdir. banada bu işi daha önce yapmış olan Mustafa Kahraman tavsiye etmiştir. (saygılarımı sunarım)

Pano yerlerini mutlaka önceden tayin etmelisiniz


(Bu bölümden sonrasını ikinci mesajdan devam edelim)
 
Pano yerinin tespiti ve kabloların çekilmiş halde görüntüsü

img0674w.jpg



img0675h.jpg



img0692zx.jpg



img0690xi.jpg



Sık sık plan ve projeye önem vermenizi isteyip başlangıçta iyi gözlem yapmanızı istememin sebeplerinden birisi panoların denk geldiği yerlerin altından bazen elektrik kabloları çıkabiliyor.

img0671es.jpg


Panolar ve kablo yatırmada esnasında çektiğimiz bazı diğre resimler ile bu bölümü de geçebiliriz.

img0658t.jpg


img0654ql.jpg


img0673sxqm.jpg


img0657zs.jpg


img0652s.jpg


70773713.jpg
 
İkinci Aşama
Taşların bağlantılarının Yapılması

Bizim bulduğumuz yöntem de 2 kontrolkalemi yada düz tornavida ile arkadan gelen bir ekip taşları yerinden kaldırıyordu. Bu yöntemdeki en büyük pürüz 10-20 taş kaldırınca 1 yada 2 tornavida ucu kırılıyordu. bu yüzden sağlam tornavida bulmayı denemenizi öneriyorum. yada bu işi görebilecek (iki taş arasına girebilecek daha ince ve sağlam bir çubuk) başka bir cisim bulmalısınız.
Amaç sadece ters konmuş taşı yerinden çıkarmak.

Şiddetle tavsiye ettiğim şey bu işi çok hızlı yapın yoksa taşlar yerine oturuyor ve çıkarması çok güç olmaya başlıyor.



img0682zq.jpg


Bu aşamadan sonra bağlantıya geçiyoruz. yerden 2 kablo ucu çıkıyor. biri gelen enerji diğeri giden enerji için. Bunlaı ve taştan gelen 2 kabloyu (2x1.5 içerisinden çıkacak 2 kabloyu) birbirisine bağlıyoruz.

Bağlantıları aşama aşama aşağıdaki resimlerden inceleyebilirsiniz...

Aşama 1: Taşların yerlerinden çıkarılması

Geç kalınmuş bir çıkarma işleminde 1 taşın yerinden çıkarılması ortalama 15 dakika sürüyor ve yorucu bir iş... Bizim işimizde 1200 taş vardı ve 600 taş yerine oturduktan sonra çıkarma işlemi yapıldı ve yaklaşık 200 saatlik bir kayıp oldu. bunu telafi etmek için 2 grup daha kurularak taş çıkarıp lehimleme işine aktarıldı. Bu bölümü lütfen önemseyin ;)

img0731mz.jpg


img0684xx.jpg



Aşama 2: Çıkan kablo uçlarının taş ile başlantılarının yapılması:

Yerden çıkan iki kablo ucunu açın ve aynı renkleri birbirine bantlayın
img0702u.jpg

img0700jc.jpg



Taştan gelen kablolar ile yerden gelen kabloları birbirine bağlarken aynı hizada olmamalarına dikkat edin.
img0699zo.jpg


img0703zz.jpg


Lehimleme yaparken resim çekmeyi unutmuşuz. Bu yüzden kusura bakmayın. Zaten lehim kısmı bildiğimiz gibi aynı yöntem. kablolar birbirine sarıldıktan sonra lehim ile aralarının doldurulması ve bağlantının güçlenmesini istiyoruz.

Aşama 3: Lehimleme sonrasında Bant ile sarım

Lehim işinde dikkat etmeniz gereken bir kısım sivri uç kalmaması için özen gösterin. ileriki bir dönemde bu sivri kısım üzerindeki bantı yırtıp toprak teması yada kısa devre problemleri oluşturabilir.

Bant ile sarımı şu şekilde yapıyoruz.

2 tane lehimlenen kısım var. Bunlara A ve B kısaltmalarını koyalım.

A bağlantısını ve B bağlantısını ayrı ayrı eriyen bant sarıyoruz. Bu sarım bittikten sonra iki bağlantı birbirine temas ettirilmeden üzerlerine normal bant ile bir sarım daha yapıyoruz. Bu ikinci sarımın sebebi: Eğer eriyen bantlar birbirlerine temas ederse birleşme meydana gelebiliyor.
İkinci aşama bittikten sonra A ve B bağlantısını yan yana getirip 1 kat eriyen bant 1 kat düz bant sarımı yapıyoruz. Bu sarımlar bittikten sonra taşuı yerine güvenle yerleştirip elektrik verebilirsiniz.


img0693fe.jpg

img0694bl.jpg


Aşama 4: Bağantısı yapılan taşın yerine yerleştirilmesi ve ince kum ile yanlarında kalan boşlukların doldurulması.

Bu aşamada son noktaya gelmiş oluyoruz. Ama dikkat etmenizi istediğim bir konu var. Doğal taşlar ile ışıklı taşların ebatları eşit değilse (ki genelde ışıklı taşların derinliği daha düşük olur) altına koyacağınız kum MUTLAKA kuru ve ince olsun. Aksi takdirde daha sonradan bu taşlarda göçme olması görüntünün ciddi zayıflamasına sebep olacaktır. Bu sebeple taşların mutlaka aynı hizada kalması gerekiyor. Ne düşük ne yüksek.

img0704zs.jpg


img0734li.jpg

img0733ta.jpg
 
VE İŞ BİTTİKTEN SONRA

Son taşın bağlantılarını yerleştirmeden önce öndeki kazıcı ve kablo ekibi olarak bir fotoğraf çektirdik:

img0727gn.jpg

Kabloyu tutan kişi benim :cool:;)

Ve emektarlar soldan sağa
Burak Mehmet Zafer ve İsmail'e teşekkürler.
Fotoğrafta yer almayan:
Soner / Hasan / Osman ve diğer herkese teşekkürler

Lehim ekibinden bir fotoğraf:

img0732ts.jpg


İşin bitiminde yaklaşık 1 ay sonra bir kaç fotoğraf çektik...


cadde4u.jpg




cadde3u.jpg




cadde2u.jpg




cadde1u.jpg




Yaptığımız işten memnunuz :) üzerinde dolaşırken geçen gerçekten insanı mutlu edecek bir emek var. Ve bu emeğin karşılığı 1200 Adet kilitli parke taşından bu güne kadar (yaklaşık 3 ay) 1200 tanesininde her gece yandığını görmek güzel bir duygu.

Bu paylaşımdan sonra bir iletişim adresi versem sanırım sıkıntı olmaz.

Afyonda yeni kurulmuş bir şirketiz... henüz 1 yaşımızı doldurmadık.
Bizimle iletişime geçmek için:
e-mail: [email protected]

PAYLAŞTIKÇA GÜÇLENİRİZ
SAYGILARIMLA


SÜLEYMAN ÇİFTÇİ
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSİ
 
Dışarıdan bakıldığında çok basit görünen işler bile işi yapınca veya anlamaya çalışınca ne kadar zahmetli olduğunu ve özen gösterilmesi gerktiğini gösteriyor, çok güzel bir emek ve bilgi paylaşımı olmuş ellrinize sağlık.
 
iletişim adresi alabilirmiyim
 
elinizer sağlık

- - - Updated - - -

çok güzel görüntülemişsiniz
 

Forum istatistikleri

Konular
130,065
Mesajlar
932,701
Kullanıcılar
453,050
Son üye
alperen343

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst