Lehimi Çok Kötü Yapıyorum

Selamun Aleyküm
Her meselede olduğu gibi bu mevzuatta da birçok incelikler bulunmaktadır. Bir kısım bilgiler verilmiş acizane eritilmesi gereken lehimin(lehim teli vb) ısıtıcıya değil ısıtıcının eritmiş olduğu lehime temas ettirilmesinin uygun olduğunu ifade edelim.
Alet yeterince ısınmadan lehim yapılmaya çalışılırsa lehim erimediği halde ısıtıcı parçalarla temas halinde kaldığından parçalar daha uzun süre ısıya maruz kalabilir ve gerekenden fazla ısınabilir.
SMD lehim - 1 - [url]www.teknovid.com - YouTube[/url]
How and WHY to Solder Correctly - YouTube (videodaki wrong way(yanlış yol) gibi notlara dikkat edilmeli.)
Başarılar
 
Konuyu dağıtmadan birşey sormak istiyorum aklımda ısı ayarlı havya var ama kalitesinden şüphem var. Cyber 936 kalitelimidir? 67tl gibi bir etiket nasıldır

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Cyber 936 bu havyayı iki yıldır kullanıyorum sorun yok masamdan sicak havalı setı kaldırdım ihtiyaç olduğunda kullanıyorum amaCyber 936 masamın ayrılmaz parçası tek eksiği vardı onuda ben ekledım havyayı istasyonuna koyduğumda termık koydum belli sicaklığa gelınce kapatıyor kullanmaya başlayınca gereklı isiya anında çıkıyor bence mukemmel havya benım ilave ettığım parça 2.5 tl lik 80 derece termostat havyayı koyduğum yere yakın sabıtledım havya 150 derecede tetmostat a 80 derece isi iletmiş oluyor ve termostat açiyor havyanın enerjısını kesıyor soğuyunca tekrar devreye gırıyor bu devreyı tavsıye ederım bu havya için çunku havya çok kısa zamanda ıstenılen isiya ulaşabılıyor
 
çok teşekkür ederim.
 
Öncelikle 60Sn-40Pb alaşımlı, 1mm'lik kendinden pastalı lehim telin olmalı. 40W kaliteli bir kalem havya, reçine bazlı(asit bazlı değil!) pasta. Pasta çoğu zaman gerekmeyebilir.
İyi lehim yapmak istiyorsan havyanın iyice ısındığından emin ol. İyice ısındığını nasıl anlarsın? Biraz tecrübe edindikten sonra burnuna yaklaştırarak anlayabileceğin gibi lehim telini dokundurduğunda kolaylıkla eritmesinden de anlayabilirsin.
Lehimleyeceğin parçayı havya ile iyice ısıt. Parça ısındıktan sonra lehim telini parçaya dokundur. Yani lehim telini parça eritsin. Lehimin iyice yayılmasını bekle. Önce lehim telini çek, sonra da havyayı. Böylelikle çok güzel bir lehim yapmış olursun. Birkaç denemeden sonra tüm bunlar otomatikleşecektir. Başarılar dilerim.
 
Herkese kolay gelsin.

Öncelikle şunu belirteyim küçüklüğümden beridir bu işleri hep merak edip ilgi duymuşumdur :)

Çok çok çok küçük seviyede bir bilgim var. Şuan sınava hazırlanıyorum. Kafa dağıtmak için de çok güzel oluyor bu işler benim için.

Evde 1-2 senelik tabanca şeklinde havya var. Nedense ucu çok ısınmıyor. Ayrıca pastam da yok. Lehim de bir türlü istediğim yere yapışmıyor ve top top oluyor oluyor gülle gibi.
Amacım çok mükemmel lehim yapmak değil ama en azından evde bir malzemede kopan bir kablo olduğu zaman veya atıyorum bir şerit lede kablo lehimlemek için 1 saat uğraşmak istemiyorum :)

Bir tane pasta,bir tane kalem havya alsam sizce biraz daha rahat olur mu?

Şimdiden çok teşekkür ederim. Sizler gibi değerli ve tecrübeli insanların yardımlarına çok ihtiyacım var.

İyi Bir Lehimin Yapılışı,Dış Görünüşü,Belli Başlı Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

1-Lehim yapılacak yüzey daha önceden iyice temizlenmiş ve kirli de olmamalı.

2-Lehim yapılırken kaliteli bir havya ve flux (Oksit giderici pasta) kullanılmalı,çok ucuz havyalarla kaliteli veya standart bir lehimin olamayacağı unutulmamalı.

3-Lehim lehim telinden havya ile ısıtılıp,lehimlenecek yere değil,parçaya havya ucu değdirilip,iletimle ısı geçişi sağlandıktan ve yeterince ısındıktan sonra lehim teli buraya değdirilip eritilerek lehimin parçayı tam olarak da sarması (Kapilarite=kılcallık yoluyla) sağlanmalıdır.

4-Lehim teli ne çok az,ne de çok,sadece normal miktarda alınıp kullanılmalıdır.

5-Lehim yapılan yerde iyi bir lehim çok parlak olarak görünmeli,mat,donuk renkte görünmemeli.

6-Lehim yapılan noktada tam bir koni şekli oluşmalı,küresel şekilde toplanmış,aşırı şişmiş,fazla malzemeli lehimden kaçınılmalı,yani görünüş olarak da çok estetik ve kibar olabilmeli.

7-Bakır yolların çok yakın ve ince kesitte olduğu baskı devrelerde,lehimleme miktarı,bu noktaların kolayca birleşebileceği düşünülerek çok ihtiyatlı ve dikkatlice yapılmalı,fazla lehim vermekten bu durumlarda daha çok sakınılmalıdır.istenmeyen birleşimler olduğunda,bunları ayırmak için gereksiz,fazladan bir lehimleme zamanı harcanacağı da unutulmamalıdır.

8-Yüksek sıcaklık derecesine duyarlı transistör,entegre,vb. gibi bacakları yoluyla iletilen ısıyla kolayca zarar görüp de bozulabilecek Elektronik komponentler,mümkün olduğu ölçüde en son ucundan devre kartına da lehimlenebilmeli,bacakları kısa olanların ise,lehimleme sırasındaki oluşan bu fazla,riskli ısısını almak (Özellikle sıcaklık ayarı tam olarak da sağlanamayan sıradan ve fazla watt.lı havyalarda) için ısı iletimiyle bu fazla ısıyı parçanın ayaklarından alıp dağıtacak uygun pensler,kargaburunla tutturulan,oluşan bu fazla ısıyı alıp dağıtıcı veya soğutucu ilave parçalar mutlaka da düşünülmeli.

9-Lehim yapılırken elektronik komponentlerin bacakları hiçbir şekilde oynatılmamalı,lehim katılaşıncaya kadar da sabit olarak tutulabilmelidir.

10-Lehim yapıldıktan sonra artık olarak kalmış olan fazla pasta kalıntıları mutlaka uygun bir temizleyici ile devre üzerinden temizlenip uzaklaştırılmalıdır.Çünkü bunlar devrenin çalışma özelliğine göre istenilmeyen parazitlere,devrenin kalibrasyonunda muhtemelen bazı istenmeyen zorluklara neden olabilir.

11-Havya ucu çok kirlendiğinde pastayla kesinlikle temizlenmeli,bu şekilde yapılan lehimlerin çok kaliteli ve uzun ömürlü kullanım için çok uygun olamayacağı unutulmamalıdır.

12-Havya ucu gereğinden fazla ısınıp kızdığında,bir de bu uç yeterince temizlenmeden bu alınan lehim havya ucuna yaklaştırılırsa,oluşan bu yüksek sıcaklık tesiriyle küçük küreler,toplar halinde toplanacak,uca hiç yapışmayıp kolayca da dağılacaktır.İyi bir lehim için,havya ucunun da uygun bir havya sıcaklık derecesinde mutlaka bulunması gerekir.

13-Devre yapısına göre uygun havya ucunun,profilinin titizlikle seçilmesi,yapılan lehim işelmini kolaylaştıracak,çok ince ve detaylı noktaların,bacakların,vb. devre üzerindeki montajını kolaylaştırcaktır.

14-Havya tabanca tipte değil de kalem tipteyse (Rezistanslı) eğer,havya ucunun yanlışlıkla etrafa bir zarar vermemesi için mutlaka kaliteli bir altlıkla kullanılması,altlıkta da sünger veya metal talaşların bulunabilmesi iyi olacaktır.

15-Lehimden sonra,pertinakstan taşan ve çok uzun olan elektronik komponentlerin bacakları,bir yan keski ile düzgünce,lehime bir zarar vermeden (Aşırı bir çekme kuvveti de uygulamadan,nazikçe) kesilip kısaltılabilmelidir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Pasta ve ucun ne kadar önemi olduğunu görmek için :
Kodunu verdiğim uç bu markanındır.

[video=youtube;5uiroWBkdFY]http://www.youtube.com/watch?v=5uiroWBkdFY[/video]
 
Tabanca havya senın ıcın profosyonel olur kardesım senın ıcın 40 w havya lehım ve pasta yeterlıdır. Yapılacak lehımlemede oncelıkle parcanın ısınmasıdır ısıtırken fazla ısıttıgında elektronık parca yanar dıkkat etmelısın eger kablo lehımleheyeceksen sorun degıl yalnız kablo lehımlemede dıkkat edecegın sey lehımleyecegın kabloyu hafıf pastaya batır ısınmıs havyaya az lehım al ve pastaladıgın kabloya tut goreceksın hemen lehımlendıgını burada lehım yaparken lehımleme esnasında oynatma lehım yaptıktan sonra 1-2 sanıye bekledıkten sonra oynat eger bir karta lehım yapacaksan bır elınle lehım telını parcanın bır tarafına havya yıda parcanın obur tarafına tutu goreceksın lehım cok guzel olmus olacaktır hayırlı olsun..... Ogrenmek guzeldır...!!!
 

Forum istatistikleri

Konular
129,786
Mesajlar
930,097
Kullanıcılar
452,566
Son üye
FATHDLL

Yeni konular

Geri
Üst