linux hakkında yardım edebilir misiniz

bimtan

Üye
Katılım
25 Eki 2007
Mesajlar
7
Puanları
1
Yaş
37
merhaba arkadaşlar sitenizle yeni tanıştım gerçekten çok iyi bir site tanışmakta geç kalmışız ve linux ile ilgili bir sorunum vardı yapamadım yaklaşık 1 aydır bilgisayarı mouse siz kullanıyorum ( faresiz) şu anda linux mandriva 2006 free yüklü sorun şu mouse çalışıyor ve işaretçisi görünmüyor ayarlarını filan degiştirdim işaretçi tipini filan degiştirdim ama olmadı bunun için önereceginiz bir yöntem veya yardımınız
 
Ekran tazeleme ilgili bulabileceğin ayar varsa orayla oyna derim.Bir de Türk Linuxu PARDUS dururken Mandirava ne olaki?(Yanlış anlama ama yerli malı Türk 'ün malı herkes onu kullanmalı......) ;D
 
Türk malı dedigini sadece 10 kişi toplanıp Türkçeleştirme çalışması yapmaya çalışmış zaten ben işletim sistemini ingilizce kullanırım mesela programlama dilleri hepsi ingilizce türkçe programlama dili yapmadan işletim sistemi yapmak biraz cin olmadan adam çarpmak gibi bişey bilmem anlatabildim mi ayrıca ekran tazelemeyle bayagı ugraştım da olmadı malesef
 
Sevgili bimtan,

Linux konusunda uzman olmasamda,
Mouse / işaretçi sorun ile ilgili olarak herhangi mandriva / pardus vs. bir Linux Live CD ile bilgisayarını çalıştırdığında aynı sorun var mı?
Eğer yok ise live cd ile açtığında ve normal açtığında, /etc/X11/xorg.conf içindeki
Section "InputDevice" -> identifier "Mouse0"
bölümlerini karşılaştırmanı ve incelemeni öneririm.

İşletim sistemindeki dil tercihini saygıyla karşılıyorum. Herkes en iyi bildiği işi en iyi şekilde nasıl yapabiliyorsa öyle yapmalıdır. Bu çok olağan.

Türkçeleştirme çalışması yapmaya çalışan, senin "10 kişi toplanıp" dediğin gönüllü kişilerden biri de benim. Bu çalışmaların başarılı olup olmadığı, ayrı bir tartışma konusu. Ancak, "10 kişi toplanıp" ifadesinde algıladığım küçümseme beni çok üzdü. Bunu öncelikle belirtmek istedim.

İfadeni yanlış anladıysam, özür dilerim. Eğer ifaden küçümseme içermiyorsa, o zaman bilgi olarak yanlış. "10 kişi toplanıp" diye bahsedilen rakamın sadece gönüllüler olarak yüzlerce olduğunu bildiğim için gerekli düzeltmeyi yapmak istedim.

Pek çok farklı organizasyon halinde (pardus, kde.org.tr, openoffice vs.)Türkçeleştirme yapılıyor olsa da, Pardus yerelleştirmeleri yapanların kendi aralarındaki paylaşım ve tartışma grubunun üyeleri listesini aşağıda bulabilirsin. Son hali 325 kişi görünüyor.
http://liste.uludag.org.tr/mailman/roster/turkce

Saygılarımla
 
teşekür ederim özerkavak yanlız benim kastetmek istedigim 10 veya 100 kişi olması degil ama sizin yapmış oldugunuz işin türk yapımı diye nitelendirilmesi ben de linux gönüllüsüyüm ve elimden geldigince kendi çapımda çalışıyorum fakat buna türkmalı denmesi hoşuma gitmiyor siz de bir nevi türkiye ve türkçe geliştiricisisiniz ama türkiyede binlerce mühendis ve programlayıcı var 1000 lerin içinden 325 olması dageri kalanların microsoft ürünleri konusunda çalışmaya çalıştıgını siz de biliyorsunuz
teşekür ederim...
 
-Genelde radikal değişikliklere sıcak bakmıyoruz. yılların birikimlerinden vazgeçip Linux'un bir sürümüne geçmek çok zor geliyor bize. Oysa yanılıyoruz. Bu riske giren sayısı az olunca Pardus'ta 325 olan gönüllü çevirmen sayısıyla karşılaşıyoruz. KDE, Openoffice vs. ve bireysellerle bu sayı 1000 civarında olmalı. Bunların arasında biyolog, kimyacı, dilbilim uzmanları da var. Sizin bahsettiğiniz 1000'ler ise rahatlarını bozmadan, riske girmeden Microsoft ile devam ediyorlar yollarına.

İki şeye inanıyorum.
Birincisi, Herhangi bir linux (redhat mandriva suse pardus vs.) sürümünün dünyada kullanımının artması için, dünya dillerine çevrilip, sizler, bizler, gibi daha fazla gönüllünün aktif çalışması gerekiyor. Bu, piyasada Microsoft'un pazarda tekel olmasını engelleyecek. Fiyatları aşağılarda tutacak ya da geri çekecek. Ürün kalitesi artacak ve bundan tüm kullanıcılar yararlanacak. Yani Linux dengeleyici rol oynuyor.

İkincisi ise, her koşula hazırlıklı olmamız gerektiği. Bugün kur düşükken ödemekte çok zorlanmadığımızı düşündüğümüz işletim sistemi / diğer yazılım bedelleri yarın bize çok ağır gelebilir. Özel sektör ve kamu, bilgi güvenliği konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşayabilir. Bu nedenle ben linux'u her zaman bir cebimde hazır tutmak istiyorum. Şahsen her 3-4 yılda bir; işletim sistemi, ofis ve antivirüs yazılımlarına 400-500 usd vermek istemiyorum. Ayda 10 usd ediyor.

Son olarak "Türk Yapımı" ifadesi ile ilgili görüşlerine katılıyorum.
Konuyla ilgisi yakın olmayan arkadaşlar için genel bir açıklama gerekli sanırım. (konu genel olduğu için ifadede yanlışlar, eksikler olabilir)

Linux işletim sistemleri Linux çekirdeğine sahiptir. Bu Türk Malı değildir. Hatta kimsenin malı değildir. (GPL - Genel Kamu Lisansı) Geçmişte ve bugün az sayıda da olsa, bizlerden katkıda bulunanlar vardır. Linux çekirdeği sistemin temelidir.

Doğal olarak herkes çekirdeğin diliyle konuşamaz. Windows'tan alışık olduğumuz başlat menüsü, Masaüstü, Denetim masası gibi son kullanıcıya yönelik görsel yazılımlara ihtiyaç vardır. KDE bunlardan sadece biridir. Türk Malı değildir. Ama pek çok Türk geliştirici ve yerelleştirici / çevirmen katkıda bulunmaktadır.

Linux Sürümleri: Öncelikle belirli bir kurum, kuruluş ya da gruplar bir amaç doğrultusunda bir araya gelirler.
Pardus projesi resmi olarak, bilgi güvenliği ve Türkiye konusunu irdeleyen bir makalenin (Görkem Çetin - sanırım 2003), ülkemizi yönetenler ve güvenlik birimleri (Başbakanlık, Milli savunma ve Genelkurmay) tarafından dikkate alınması, ve Tübitak'tan bu konudaki zaaflarımızın doğruluğunu araştırmaları için iki bilim adamının görevlendirilmesiyle başlamış.

Linux sürümleri için bir araya gelen kişiler, kullanılacak çekirdeği ve kullanıcı arayüzünü seçerler. Kimi sürüm geliştiricileri arayüz olarak KDE yi kullanırken, bazıları gnome ya da melez yapılar kullanırlar. kimi ise bu yapılardaki sorunları görerek arayüzü baştan yazarlar.
Bu durumda "Türk Malı" konusunu şöyle değerlendirebiliriz. Pardus, Turkix, Gelecek, Turquaz vs. gibi mevcut ve geçmiş sürümler yerli sürümlerdir. Kısmen (az yada çok) Yerli yazılımlara sahiptirler.
"Altyapı itibarı ile, tüm insanlığa maledilmiş, kimsenin malı olmayan yazılımların üzerine kurulmuş ve harmanlanmış işletim sistemleridir. "

"Türk Malı" ifadesi doğru olmamakla birlikte, bimtan'ında belirttiği gibi Microsoft ürünleriyle çalışmaya devam eden beyin gücümüz, bu konulara biraz daha ağırlık verirlerse daha "bizden" işletim sistemlerine sahip olabiliriz.

Pazardan alıp yediğimiz bir kavunun tohumu lisansı İsrailli bir firmaya ait olsun. Tohumun üretimi Hollanda'da yapılıyor diyelim. Biz tohumu toprağımıza dikip Alman lisanslı gübreyle besliyoruz, Amerikan lisanslı / marka su motoru ile suluyoruz. İsveç malı kamyonla taşıyor, kamyonda arap topraklarından çıkan ama ingilizler tarafında işleme hakkı elde edilmiş olan mazotu yakıyor olalım. Hatta, Alman firmasının asıl sahibi Polonyalı, Amerikan firmasının sahibi de göçmen bir Macar olsun:)

Son olarak bizim kavun için "Türk malı" diyoruz.
İfade doğru olmasa da, yerli sürümlere "Türk Malı" diyenlere de kızmak, pek mümkün görünmüyor.
 
ÖZERKAVAK çok teşekür ederim çok sagol aslında ben de linux gönüllüsüyüm ve bilgisayar mühendisligi okuyorum bu arada bir sorum daha olacak size biraz fazlaca oldu sorular ama :) bilgisayar programlarıyle hayli ugraşıyoruz ve özellikle ben java dili üzerine çalışıyorum jbuilder ,java ve linux işletim sistemi kurup tamamen linux üzerinden çalışmaya çalışacagım ve bana önerebileceginiz linux sürümü ayrıca üniversitemiz ( lanetolası ) linux konusunda pek bi ugraşısı yok o yüzden pek içerigi konusunda bilgi sahibi degiliz sizde iyi biliyorsunuz linux u ve öneriniz bilg. müh ögrencisi için hangi sürümü tavsiye edersiniz ben mandriva linux kurdum bir süredir kullanıyorum tabi faresiz :) ama tam olarak oturmadı biraz sorunlu çalışıyor ve programlama dillerinin herhangi birini deneyemedim kullanım olarak c/c++ visual basic JAVA c builder delphi gibi programlar için linux sürümleri olup olmadıgına bakmadım bulabilirmiyim acaba ..
ayrıca linux un sürüm sayısının neden bu kadar fazla oldugunu anlayamadım bir türlü yani geçen gün baktım herhalde 50 nin üzerinde her sürüm bi öncekinin biraz daha geliştirilmiş hali mi bu konudan biraz bahsederseniz sevinirim
Teşekürler...
 
Elimden geldiğince, bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışabilirim.
Son sorunun cevabı:
Sen ben diyebiliriz ki... "Hadi bizde bir linux sürümü çıkaralım". Linux çekirdeği + KDE arayüzleri + elektronikçiler için gerekli simülasyon, tasarım, PIC programlama vs. ekleyelim, firefox tarayıcı ve openoffice de içinde bonus olsun. tek bir CD ile kurulum yapılabilsin. Sürümün adı da elektrolinux olsun. Tabii ki bu kadar basit olmasada bu mümkün. Ancak sürüm ciddi bir ekip işi. Sürekli yazılım güncellemeleri, yerelleştirmeler vs. Pek çok iyi niyetli ekip, sürümler çıkardı. Bir kısmı devamını getiremezken bazıları çok iyi noktalara geldiler. Ciddi sürümler, ciddi maddi kaynaklar ve/veya büyük gönüllü katılımlarla gelişiyor.

Hangi Linux dersen, sisteme alışana kadar (senin için xp den vistaya geçiş için gereken süre ile yaklaşık aynı süre), kolay destek alabileceğin herhangi bir sürüm olabilir diye düşünüyorum. Bunun için forumlar, chat odaları, hatta linux üzerine çalışan dayıoğlu bile etkili olabilir. Ben halen Pardus kullanıyorum. Daha önce Suse ve Red Hat ile tanışmıştım. Turquaz'ı ise denemiş, bir p1 60 mhz işlemcili patlak anakartımdan kaynaklı sorun yaşamıştım.

her yazılımcı kendi altyapısını kurar. Bunun doğrusu yok. Pardus seçtiğini düşünerek;
Java çalışmak için eclipse ve sun-java yazılımları Pardus depolarında mevcut. Kurulumdan sonra resmi depolardan çekebilirsin. Java ile ilgilenmediğim için daha doğru tavsiyeler alabilirsin.
c++ ile ilgili olarak benim ufak tefek gereksinimlerimi, yine depodan kurduğum KDevelop fazlasıyla karşılıyor. Yazılım geliştirme için pek çok yazılım var. eclipse, qt, gambas vs.
 
kardeş bu tür bişey benimde başıma geldi ve sanırım çözümünü biliyorum :) mouse ni değiştir :)

şaka değil mousen nasıl bilmiyorum ama ya eski oldugu için yada yeni oldugu için çalışmama imkanı çok yüksek.birde ayar diyordun ama ona zaten bakmışsın
 

Forum istatistikleri

Konular
130,068
Mesajlar
932,758
Kullanıcılar
453,062
Son üye
alidağ07

Yeni konular

Geri
Üst