Selamun aleyküm
Evvela rahat bir zamana sahip olmaaığıman yeterli ilgiyi gösteremiyorumur ancak ortaya itilen fikirlere yazmak isterim.
Arkaaşımızın açtığı konu tamamen yanlış bir üşünce ile açılmış gibi görünüyor. Ceryaner arkaaşımzın eiği gibi ilk fikir yürütme basamağı değil olağan sistemleri öğrenmek için bir deneme vesilesi olabilir. İnsan bazen bazı mekanik aletlerin gerek enerji dönüşümüne ve gerek verimlilik gibi özelliklerine orta derecedeki veya çok fazla olan eksikliklerini üşünmüyor. Bu fikir arkadaşımızın sorularına göre açıklanabilir, ancak eğer sorarsa.
Arada gelen bir fikir sanki verimliklikleri 100de100 olsa çevirebilir gibiydi. Verimlilik tanımına uyabilir bu yaklaşım ama; motordan bir güç beklentisi var. Kendi kedini çalıştırırken en ufak bir yükte direk hızda düşüşe geçip durur. Bu şekilde bir çalışma ömrünü gereksiz kullanma olur. Bu tip deneyleri insan yaparak görürse daha yararlı olabilir.
Şunu da iletmek gerekir; enerji kullanıldığında dahi bazı sonuçlar elde edilemez. Mesela yüksek tork üreten bir nmotor ile sonu gelmez bir hızlanma yapamazsınız. Hızın artması ile artan sürtünme kuvveti ve belki başka etkiler bir yerde yüksek torkunuza rağmen hızlanmanızı engeller. Arabalara 5. vitesten sonra 20 tane daha vies takılsa bu her vitesin hız arttıracağı; motorun her vites dişlisine aynı devirle cevap verir olduğu anlamına gelmez. Zaten şu açıkk ki motor devri vitesler arttırıldıkça düşer ve de ivmelenme azalır.
Ceryaner arkadaşımızın bahsettiği yeniliğe açık olmak, yeni keşiflerde bulunmak , dar kalıplardan çıkmak fikirleri çok güzel. Bu tip fikirlerin mantık ve temel tartışmalarla geliştirilmesi gerekir. İnsan bazen direk menfaat elde edemese de ufku genişleyebilir; yeni bilgiler edienebilir, ve hiçbirşey yapmamış olsa dahi;; zamanını boş geçirmeye alışmamış olur.
Atom modellerinden mekanik sistemlere kadar her sistem denetlenebilir.
Sylediklerimde eksiklikler ve benzeri durumlar olabilir Hayırlısı Allah(c.c.) tan Hayırlı günler dilerim.