Üstad, danışmakda fayda var. Ama bilgiyi de eksiksiz geçmem icab ediyormuş. Bitmiş işin boyu 8 mm. Bu boy diğer işlerde en fazla 12 mm ye çıkıyor. Fakat sürme stroğu bu değil. Ben bu kısmı eksik yansıtmışım. Sürme stroğu 360 mm. Yani iş bir kere kendini dolduracak, 45 kere yani 45 x 8 mm iş yapacak ve biz bunu 1 iş sayacağız. Böyle yapmazsak, boyda kesinlik olmaz.
Pens açılacak ve iş çubuğu, tutucu pens ve kayar yatağın ikisinden de boşta geçerek karşısındaki dayamaya/boy aparesine ulaşacak/dayanacak. (Buradaki itici düzenek, rovelver-index denen tezgahlarda da olan makara-halat-ağırlık ve bayrak dörtlüsüdür.) C ekseni dediğimiz eksendeki kalem, bu parçadan uç kesecek. Bu kısım işin yazıldığı programın başlangıcı olmuş oluyor.
Uç kesildiğinde arka/tutucu pens kapalı olduğu ve tüm strok boyuncada kapalı kalmaya devam edeceği için, toplam boy garantilenmiş oluyor. G kodlarıyla bu sefer tek tek işleri düşürmeye başlıyoruz. Adımlama hassasiyetimiz ne ise, boy hassasiyetimiz de o olmuş oluyor. Daha önce bahsettiğim elipsoid 8 e 4 mm lik iş bakımından, yapmış bulunduğun öneride sorun yok. Ama diğer işlerde iş parçasının arkasına iş var. Karşı aynanın devri düşmek zorunda. Mekanik olarak o da mümkün fakat bu kadar minik bir makinaya bu kadar hareketli aksam sorun olur. Bölünmüş İş süresi, yani toplam stroğun içindeki parçalanma 1.8 saniye. En uzun iş süresi 3 saniye. Bu kadar sürede mekanik aksama fazla yüklenmek hayırlı değil. Bunlar tek bir işin toplam süresi. Şanzumanla yada yağlı varyatörle devir değişeyim desem iş toplam süresinin 1:9 u kadar zamanda girip çıkmalıyım. Mümkün fakat ömrü kifayet etmez. 1 milyon adet iş kesecek bu makina. Mekanik aksamı bu minik boyutlarda, bu adet ve hız içinde koruyamayız.
Bu işi, sağlığım yerindeyken yaptım. Kamlı tezgahta da yaptım 8 eksen Swissde de yaptım. CNC olan iki servo ile devir sorunu çıkarıyordu. Karşı aynanın devri max. 2000 Rpm idi ve reel devirde +- 5 civarında oynuyordu. Ana servo çok iyiydi hiç oynamıyordu ama 12 kW lik bir motordu. Bu ufak devir farkını kesme başlamadan tutma başlatarak gidermeye çalışıyordum. Buna rağmen çük yada çöküntü oluyordu. Bu nedenle paylı kesip, B ekseninde işi tamamlatıyordum. Kamlı tezgahımda bu sorun hiç yoktu çünki kaçıran kayıştan sonra aktarma yapıyordum karşı aynaya ve kaçırma durumu bizi ilgilendirmiyordu. Yani motorun devrini değil slide kasnağın devrini aktarıyordum karşıya. Fakat bu zor bir sistem. Araya bir defransiyel yapmıştım. Güç farkı olunca bekliyor, eşitlenme olunca ikinci ayna devreye giriyordu. Bunu şimdi yapamam.
Dolayısıyla, karşı aynaya işi yükleyip, iş arkasını kesmeye orada devam ettirmek durumundayım.
Okuyan arkadaşlar bakımından yazayım da kafaları karışmasın ; 2000 dönüşte 5 dönüş farkı basit bir fark değildir. Böyle durumlarda sair sayıları birbirine götürttürüp kalan sayıya baktığımızda, dakikada 5 devir tur ile bir civatayı sıkıyormuş yada açıyormuş gibi oluruz. Karşımızda civata yok da, mesela 0.5 mm kalınlığında bir tel var farzedip bunu bir pense ile bükmeye benzer.
Üstad, gücüm yetmezse, sadece 8 e 4 elipsoidi işlemek durumunda kalırsam, senin önerin gayet uygun ve ekonomik bir çözüm. Biz biraz daha zorlayalım.
İşi servo ile çevirelim ki üzerideki formlara g kodları ile devir başı adım/ilerleme yazabileyim. Yazdığımda da işin reeli programda yazılanla öpüşsün. Bunun zulmüne katlanacağıma, servonun maliyetine katlanayım.
Senden bir isteğim var üstad, ben mekanikleri yazayım, sen de icab eden elektrik elektroniği bana söyle ;
* 1 adet servo ile iş mili dönsün. 200 Watt bana yetiyor.
* Bu motor 400 mm stroklu 25 lik kızaklarda 4 araba üzerine oturmuş bir kayar düzeneğe monte olacak.
* Bu araba acı bir kuvvetle olmasa da zayıf da olmayan bir güç ile dilediğimiz stroklarda tek eksende ilerleyerek bekleyerek tekrar ilerleyerek vb hareketler yapacak.
* İş çubuğunu taşıyan bu düzenek, elmas yataktan geçecek.
* Yatağı geçtikçe C ekseninden kalemle muhatab olacak. Bu eksen normal torna/otomatlarda sağa/sola ve ileriye/geriye hareketler yapar. Bu tezgahta sağa/sola hareket yok. Hareket ileriye/geriye şeklinde ve strok 100 mm.
* Karşı ayna/pens ve sair takımların olduğu bir araba daha var. Bu araba sağa/sola ve ileriye/geriye şeklinde hareket edecek. Sağ/sol stroku 300 mm ; ileri/geri strrok 200 mm şeklinde olacak.
* Bu arabadaki ayna/pensin motoru arabanın üzerinde olacak. İdeal motor :
Boşta iken direnmeyen, karşıya yanaşıp işi tuttuğunda, karşıya ram olup onunla beraber enerjisiz olarak dönen ; iş kesildikten sonra enerji verildiğinde maksimum 2000 RPM yi geçmeyen her hangi bir devirde dönen, dur dediğimizde durma kesinliği ve frenleme ihtiyacı olmayan, 100 Watt AC motor gücüne eş bir güce sahip olan ve kütlesi büyük/ağır olmayan aç-kapa komutlu bir motor.
* software dedikleri yazılım ; G kodlarını tanıyan, makro olarak yazdıklarımızı işin arasına alabilen, cad/cam vb şeylere ihtiyacımızın olmadığı, 500 satır komutun işimizi ziyadesi ile gördüğü ve kodları kendimizin yazdığı bir program.
* Bilgisayar ; 9 tane USB girişine müsait olan ; Windows 7 ; AMD Athlon 64 x 2 Dual Core Processor 4200+ 2.19 Ghz, 4Gb RAM Masa üstü.
Üstad durum bu. İş görür ve uzun süre çalışır olarak, gerekli olan elektrikli ve eloktronik aksam en iktisadi yoldan nasıl oluşturulur, bunu da sen söyleyeceksin.
Saygı ile...