Mach 3 Kart

Bu başlıkdaki kartlar zaman içerisinde ayrıntıları ile yazıldı çizildi.
Bulması zor değil.
Zaten ararken , ileride soracağınız olası soruların ve programların ayrıntılarınıda öğrenmiş olacaksınız şüpheniz olmasın.

@seagate , önerim senin içinde geçerli.
Dolaşırken , o kartlarda hem tampon chip ( 74hc14-74hc132) hem de opto kullanıldığını görmüş olursun.
Hatta dolaşırken pcmcia gibi oyuncakları nerede neden kullanıyoruz görebilirsin.

------
@ramerturk ,

Nasıl yanlış bağlanabilirki ? Tüm bağlantılar zaten verilmiş...

Kullanıcıların marifetleri , imalatcıların ve programcıların hayal güçlerinden çoook ötededir.
Bunun için önce tester lere sunulurlar.


-----------
Step motorlar ve bağlantıları gibi konularda bilgi sahibi olmak için :

http://www.google.com.tr/url?sa=t&r...BjbOzAzMu6ggnQjUA&sig2=_hrK2SDtzuqX-VsDWLOReQ

-----------
Servo motor sürücüleri tıpkı step sürücüleri gibi step/dir komutları ile sürülebilirler.

@ali haydar , o motoru neresinde - nasıl kullanmayı hayal ediyorsun ?
 
Son düzenleme:
Üstad,

Ayna ve karşı ayna çevrimi için 2 adet servo düşünüyorum. Devir sayıları tutsun diye önermiştiniz. Tek motordan iki aynaya birden güç yollamak konusunda mekanik sorun var. Şöyleki ; bu tezgahta iş mili/çubuğu/parçası hem kendi ekseninde dönüyor, dönerken de (tezgahı karşımızda aldığımızda) sağ tarafa doğru kayıyor. En soldaki tutarak döndüren pens sisteminin motoru, kızağın üzerindeki arabada olmazsa, slide kasnak dediğimiz düz ve geniş silindir gerekiyor. Bu silindirin genişliği/uzunluğu bizim iş sürme boy/strokumuz olmuş oluyor. Kayış, bu silindirin üzerinde sağa sola kayıyor. Bu durumda kayışda kaçırma mutlaktır dolayısıyla karşı aynanın devir sayısı eşitlenemiyor. Bu sebeple iki tane servo motor kullanmak icab ediyor.

Diğer pozisyonlamalar ise step motorlarla olmak durumunda.

Bana bunun için 6 tane motora bu tarz yani sizin step/dır dediğiniz tarz kumanda eden maddi gücümü zorlamayacak bir kart ismi versen benim işim çözülecek. Sen de farkındasın, günlerdir çırpınıyorum. Okumaktan imtina da etmiyorum ama, bir sorun var ki, ben, bana lazım olan şu imiş diyemiyorum. Bu saatten sonra ben elektronikçiliğe merak saracak da değilim. Yabancı sitelere soracak hale geldim. Hiç de haz etttiğim bir durum değil.

Üstad, ben keseceğim/talaşlayacağım malzemenin içindeki lifin de lif bağlarının da bana ne sorun çıkaracağını, kristal yapının kalemime/kesici takımıma ne darbeler vuracağını bilerek iş yapanım ama "kesici takıma şu kadar kuvvet gelmeli " der ve dururum. Hayatım boyunca elektrik eloktronikle ilgilenmedim. Kötü bir durum yaşadım mazide ve o günden buyana elektrik işine el sürmüşlüğüm yok. Sağlığım yerindeyken, iş yerimde en küçük bir elektirik arızasında, ana şarteli kapattırıp iş yerini elektirik işini bilenlere teslim eden "garip" davranışlı biriydim. Bir ara kablonun bir cana mal olduğu bir ortamdan geliyorum. Benim iş yerimde, sökülüp takılan tek bir priz fiş dahi yoktu. Bir el breyzi dahi kullanamazdım. Benden bu konuda performans bekleme.

Kesme, talaş kaldırma konusunda, yaz deyin yazayım, sorun, bildiğim ne varsa aktarayım, imtina etmem. Ama benim elektrik işini okuyarak anlamamı beklemeyin. Benim kadar sanayinin imalatın içinde olup da, elektrik elektronik konusunda benim kadar cahiline rastlamış değilim. Kullanılmış tezgah aldığımda ilk yaptığım iş, şebekeye bağlanan kablosunu söküp atmaktır. Elektrikçi arkadaşlardan talebim ise, tezgahın gövdesine 24 volttan fazla cereyan gelmemesidir. Her tezgahımın ayrı ayrı kaçak akım rölesi vardı. Her seferinde bunu sök usta teklifi gelirdi.

Bilen açısından çok zor bir şey istediğimi zannetmiyorum. Durumumu bildirdim, buna uyar bir sistemin tavsiyesini rica ediyorum.

Saygı ile...
 
Servo motorda olsa kayma ve cevap verme süreleri yüzünden mekanik senkronizasyon kadar kesin devir uyumu sağlayamazsın.
Biri sabit , diğer aynan gezer olduğuna göre sabit aynadan diğerine aynı mil ve kasnakla aktar.
Kasnağın dolayısıyla kayışın sabit olsun.
Polyline kayışlarda kaçırma, aşırı yükleme olmadıkça , olmaz.
Kasnağın içini frezeli yap ve hareketli ayna milinde kayar frezeli olsun.
Ucuz ve kolay yöntem uzun kamalı mil ve kasnak olabilir.
Zaten şekline göre strok çok değil.
Hem ucuz hem sıhhatli olur.
Motor mili ile ayna arasındaki mesafeyi uzuk tutabilirsen ve strok 5-10mm ise hiç birine gerek yok kayış onu tolere eder.

Motoru sıradan motor seçebilirsin.
Devir ayarı istemez isen çalışma devrini motorun devrine göre kayış kasnakla uydurursun.
En ucuz yöntem bu.
Ev için monofaze motor olmalı,1kW/2800 devir yeter.
Motor hız kontrol cihazı kullanacaksan trifaze motor uygundur hem ufak hem ucuz olur.
Doğrusuda bu.

Sistemini mekanik olarak kesinleştir sonra elektroniklere bak.

6 step motor ne yapacak ?

Bilgisayar olarak ne kullanacaksın?
 
Üstad, danışmakda fayda var. Ama bilgiyi de eksiksiz geçmem icab ediyormuş. Bitmiş işin boyu 8 mm. Bu boy diğer işlerde en fazla 12 mm ye çıkıyor. Fakat sürme stroğu bu değil. Ben bu kısmı eksik yansıtmışım. Sürme stroğu 360 mm. Yani iş bir kere kendini dolduracak, 45 kere yani 45 x 8 mm iş yapacak ve biz bunu 1 iş sayacağız. Böyle yapmazsak, boyda kesinlik olmaz.

Pens açılacak ve iş çubuğu, tutucu pens ve kayar yatağın ikisinden de boşta geçerek karşısındaki dayamaya/boy aparesine ulaşacak/dayanacak. (Buradaki itici düzenek, rovelver-index denen tezgahlarda da olan makara-halat-ağırlık ve bayrak dörtlüsüdür.) C ekseni dediğimiz eksendeki kalem, bu parçadan uç kesecek. Bu kısım işin yazıldığı programın başlangıcı olmuş oluyor.

Uç kesildiğinde arka/tutucu pens kapalı olduğu ve tüm strok boyuncada kapalı kalmaya devam edeceği için, toplam boy garantilenmiş oluyor. G kodlarıyla bu sefer tek tek işleri düşürmeye başlıyoruz. Adımlama hassasiyetimiz ne ise, boy hassasiyetimiz de o olmuş oluyor. Daha önce bahsettiğim elipsoid 8 e 4 mm lik iş bakımından, yapmış bulunduğun öneride sorun yok. Ama diğer işlerde iş parçasının arkasına iş var. Karşı aynanın devri düşmek zorunda. Mekanik olarak o da mümkün fakat bu kadar minik bir makinaya bu kadar hareketli aksam sorun olur. Bölünmüş İş süresi, yani toplam stroğun içindeki parçalanma 1.8 saniye. En uzun iş süresi 3 saniye. Bu kadar sürede mekanik aksama fazla yüklenmek hayırlı değil. Bunlar tek bir işin toplam süresi. Şanzumanla yada yağlı varyatörle devir değişeyim desem iş toplam süresinin 1:9 u kadar zamanda girip çıkmalıyım. Mümkün fakat ömrü kifayet etmez. 1 milyon adet iş kesecek bu makina. Mekanik aksamı bu minik boyutlarda, bu adet ve hız içinde koruyamayız.

Bu işi, sağlığım yerindeyken yaptım. Kamlı tezgahta da yaptım 8 eksen Swissde de yaptım. CNC olan iki servo ile devir sorunu çıkarıyordu. Karşı aynanın devri max. 2000 Rpm idi ve reel devirde +- 5 civarında oynuyordu. Ana servo çok iyiydi hiç oynamıyordu ama 12 kW lik bir motordu. Bu ufak devir farkını kesme başlamadan tutma başlatarak gidermeye çalışıyordum. Buna rağmen çük yada çöküntü oluyordu. Bu nedenle paylı kesip, B ekseninde işi tamamlatıyordum. Kamlı tezgahımda bu sorun hiç yoktu çünki kaçıran kayıştan sonra aktarma yapıyordum karşı aynaya ve kaçırma durumu bizi ilgilendirmiyordu. Yani motorun devrini değil slide kasnağın devrini aktarıyordum karşıya. Fakat bu zor bir sistem. Araya bir defransiyel yapmıştım. Güç farkı olunca bekliyor, eşitlenme olunca ikinci ayna devreye giriyordu. Bunu şimdi yapamam.

Dolayısıyla, karşı aynaya işi yükleyip, iş arkasını kesmeye orada devam ettirmek durumundayım.

Okuyan arkadaşlar bakımından yazayım da kafaları karışmasın ; 2000 dönüşte 5 dönüş farkı basit bir fark değildir. Böyle durumlarda sair sayıları birbirine götürttürüp kalan sayıya baktığımızda, dakikada 5 devir tur ile bir civatayı sıkıyormuş yada açıyormuş gibi oluruz. Karşımızda civata yok da, mesela 0.5 mm kalınlığında bir tel var farzedip bunu bir pense ile bükmeye benzer.

Üstad, gücüm yetmezse, sadece 8 e 4 elipsoidi işlemek durumunda kalırsam, senin önerin gayet uygun ve ekonomik bir çözüm. Biz biraz daha zorlayalım.

İşi servo ile çevirelim ki üzerideki formlara g kodları ile devir başı adım/ilerleme yazabileyim. Yazdığımda da işin reeli programda yazılanla öpüşsün. Bunun zulmüne katlanacağıma, servonun maliyetine katlanayım.

Senden bir isteğim var üstad, ben mekanikleri yazayım, sen de icab eden elektrik elektroniği bana söyle ;

* 1 adet servo ile iş mili dönsün. 200 Watt bana yetiyor.
* Bu motor 400 mm stroklu 25 lik kızaklarda 4 araba üzerine oturmuş bir kayar düzeneğe monte olacak.
* Bu araba acı bir kuvvetle olmasa da zayıf da olmayan bir güç ile dilediğimiz stroklarda tek eksende ilerleyerek bekleyerek tekrar ilerleyerek vb hareketler yapacak.
* İş çubuğunu taşıyan bu düzenek, elmas yataktan geçecek.
* Yatağı geçtikçe C ekseninden kalemle muhatab olacak. Bu eksen normal torna/otomatlarda sağa/sola ve ileriye/geriye hareketler yapar. Bu tezgahta sağa/sola hareket yok. Hareket ileriye/geriye şeklinde ve strok 100 mm.
* Karşı ayna/pens ve sair takımların olduğu bir araba daha var. Bu araba sağa/sola ve ileriye/geriye şeklinde hareket edecek. Sağ/sol stroku 300 mm ; ileri/geri strrok 200 mm şeklinde olacak.
* Bu arabadaki ayna/pensin motoru arabanın üzerinde olacak. İdeal motor :
Boşta iken direnmeyen, karşıya yanaşıp işi tuttuğunda, karşıya ram olup onunla beraber enerjisiz olarak dönen ; iş kesildikten sonra enerji verildiğinde maksimum 2000 RPM yi geçmeyen her hangi bir devirde dönen, dur dediğimizde durma kesinliği ve frenleme ihtiyacı olmayan, 100 Watt AC motor gücüne eş bir güce sahip olan ve kütlesi büyük/ağır olmayan aç-kapa komutlu bir motor.

* software dedikleri yazılım ; G kodlarını tanıyan, makro olarak yazdıklarımızı işin arasına alabilen, cad/cam vb şeylere ihtiyacımızın olmadığı, 500 satır komutun işimizi ziyadesi ile gördüğü ve kodları kendimizin yazdığı bir program.

* Bilgisayar ; 9 tane USB girişine müsait olan ; Windows 7 ; AMD Athlon 64 x 2 Dual Core Processor 4200+ 2.19 Ghz, 4Gb RAM Masa üstü.

Üstad durum bu. İş görür ve uzun süre çalışır olarak, gerekli olan elektrikli ve eloktronik aksam en iktisadi yoldan nasıl oluşturulur, bunu da sen söyleyeceksin.

Saygı ile...
 
dmjct.png
 
KAZIM Arkadaş,

Ben sorduklarınıza cevap verdim, ama konunun devamı gelmedi. Ben ise, okuyup duruyorum ve elde bir şey yok. Benim talebimin olabilirliği yok ise, başka çare arayayım. Yada servo sürücüleri için ucuz bir çare varsa söyleyin, bütün motorları servoya çevireyim. Sürücüler pahalı, motorlar ehven.

Saygı ile...
 
Günümüzde elektronik kontrollü cnc dediğimiz oyuncaklar var ve sen bayrak dayama boy kesin....
Yakalarsın bilyalı somunlu bir sistemle 1/1000 - 1/10000 mm ileri geri ne istersen yaparsın.
İstediğin an istediğin hızda sürersin , bayrak ne ki .
Yağlı kavrama zeytinyağcıların mermercilerin ayağına düştü.
Magnetik kavramalar sıvılar daha neler neler .
İstediğin an karşı tahrike kilitlenirsin istediğin an bağımsız motordan...
Senkronizasyon encoder linear motor sensor hız kontrol cihazları ...

Mekanik tasarımda ilk önce işinizi sonra onun mekanik gereksinimlerini ve sonra tahrik mekanizmanızı ve son olarakda kontrol elektroniklerinizi tasarlamanız gerekir.
Basitce AL profilleri çatıp 3 motor bağlayıp 3 gün sonra mdf kazımak-relief işlemekle cnc im var demek avuntudur.
Bir cnc de şasesi-motorları sürücüleri gibi iş yapan ana kısımlarından çook daha pahalı aksamlar var.
Talaş konveyörü olmazsa olmaz , talaş kırıcılar bile başlı başına sistem.
Kurutacaksın sıvıları geri kazanacaksın filitreleyeceksin.
Kabinin içini o kadar sıvı fırtınasında bile görebilmek için özel cam sileceğine ihtiyacın var.
Isı kontrolü ve boy stabilitesi 3-5-7 eksen kontrolünden çoook daha zor iş.
Boşuna milyon dolarlar ödenmiyor.

Senin dediklerin birbirini tutmuyor.
Bir gün 8*4 yeter diyorsun ertesi gün başka.

Mekaniğin basit çizimler halinde , bir yorumda bulunmak mümkün değil.
Bizim işlerimiz mesuliyet ister .
İyi bilmediğim ya da anlamadığım konularda kesinlikle yazmam fikir beyan etmem.
Ve ben senin ne istediğini - sistemini anlamadım.

Bir şekilde sistemini mekanik olarak tamamlar ve tahrik sistemini tam olarak seçmiş olursan kontrol programın pc-sürücü arabirimin ve motor sürücülerin - güç kaynakların hakkında buradan bir şeyler yazanlar olacaktır.
 
Üstad,

Tekniğin dışında değilim. Bayrak dediğimiz şey bu tip tezgahlarda bir mecburiyet. Ben Kayar/Swiss sistem dediğimde durumu anladığını zannettim. Dilimin döndüğünce bu sistemi anlatayım.

Belli bir boyda - genelde 6 metre, ben evdeyim 3 metre boy kullancağım - iş mili/çubuk, bir şarjör/magazin yada borunun içine alınır. Mil/çubuk, ilk olarak, o an açık olan tutucu pensin içinden geçerek elmas yatağa ulaşır. Tutucu pensin bulunduğu kızak/araba, elmas yatağa en uzak olduğu pozisyondadır. Bu işlem bitince bayrak bağlanır. Bayrak ve ağırlık düzeneği, rovelver vb tezgahlardaki düzeneğin aynısıdır ama görevi onlardaki gibi değildir. Bu nedenle arkasındaki ağırlığın gramajı bir hayli düşüktür.

Tutucu pens kapanınca, motor devreye girer ve iş mili/çubuk dönmeye başlar. Çubuğu ileri süren, tutucu pensin olduğu kızaktır. Bu kızağa biz motorla kumanda edeceğiz.

İş parçası kesile kesile, strok eksilir ve sonunda biter. Motorlar durur. Tutucu pens açılır ve kızak/araba geriye gider. Bu esnada pens iş miline/çubuğa bir miktar temas eder yani onu geriye doğru hafifçe kıpırdatır. Bunun olmaması için yani çubuğun elmas yataktan çıkmaması için, bayrak çubuğa baskı yapar. Bayrağın başka bir görevi yok.

Tezgah pik döküm pleyt üzerine monte olacak. Alüminyum profil ile bir işimiz yok.

Alüminyum kesme yağı kullanılacak. Talaş yağla beraber iniyor. Süzülüyor. Arada bir konveyör devreye girip talaşı dışarı veriyor. Yağ tertibatı ve konveyör manuel kumandalı olacak.

Sözünü ettiğiniz işin boyu 8 mm çapı 4 mm ama bu iş parçasının boyu. Her iş bitiminde strok tazelesek iş çıkaramayız. Bu işin kaldırabileceği strok 300 mm. İş parçasının boyu 8 değil 80 mm de olsa stroğun içinden alabileceği/bölünebileceği tam sayı kadar tek sürmede iş çıkarabiliriz.

Mekanik hesapta bir eksiklik yok. Ben AC motorlara göre güç hesabı yapabiliyorum. Eksen hareketlerinin ikisinde 200'er Watt diğerlerinde 100'er Watt kuvvete ihtiyacım var. Toleransı içinde.

Motorların içinde step motor denen motorlar olunca kafam karışıyor. Servo driverler çok pahalı, gücüm yetmiyor. Servo sistemli motorları alabilecek durumdayım. 2 tane 200Watt 4 tane 100Watt motor toplam 500 dolar. Fakat sürücüler pahalı. Toplam 500 dolara sürücü bulsam dahi gücüm yetmez. Bir ara çözüm var mı bilmiyorum. Okuyorum ama, bir sonuca varamıyorum.

Velhasıl durum budur. Eğer servo driver işine sizin maharetinizle bir ara çözüm olabilir ise, buna yoğunlaşayım. Bu mümkün değilse, step motorlara razı olayım, bozulduğu yere kadar gitsin.

6 tane motora bilgisayar aracılığı ile kumanda eder hale gelebilirsem benim işim çözülmüş oluyor. Varsın 6 sı da step olsun. Mach3 denen programı inceledim. Freze için yazdıkları programı bu tezgahta kullanabilirim. Ekrandaki hadiseler ile, makinanın yaptığı iş örtüşmese de, sonuçta, bu program düzenlenen parametreler üzerinden motorlara etki ediyor. Lazım olan da bu.

Daha iyi ve içe sinesi bir makinayı, bekleyerek yapamam. Ancak daha geri bir makinayı çalıştırarak diğerine geçiş yapabilirim.

Saygı ile...
 
Tekrar edeyim encoder + step-servo gibi sistemler sayesinde bayrak filan kalmadı.
Hem döner hem gider gelir nasıl istersen ve öyle gidip gelmeler rastgele değil mikronla.
Malzeme daha çıkarken işlenir.
Öyle çıkar daya boy boy işle oooo...
Uzun uzun anlatmamak için anahtar kelimeler yeterli.

Başka ne yapacaksın bilemem ama düşündüğün işde karşı ayna sadece hesaplanamayan kopmaları önlemek için .

Step motorlar bir tur için 200 adım atarlar.
Ayrıca micro step ile bu adımlar bölünebilir.
Servolarda aynı şekilde .
Eskiden kontrol elektronikleri yetersiz ve pahalı iken step yerine servo avantajlı gelirdi.
Stepin doğal olarak yaptığını servoya yaptırabilmek için frenli tipleri kullanılması gerekir.
Her birinin kendince avantajı yeri var.
Step için yüksek devir ve tork her baba yiğidin harcı değilken servo için bu durum sorun olmaz.
Ve step motorlar çok daha ucuzdur.
4.5Nm bir step motora 5mm adımlı bilyalı somun-vida akuple edersen iteceği kızağı elle durduramazsın.
Step motorlar siz müdahale etmedikçe bozulmaz.
Servolarda öyle.
Rulmanları da ne zaman bozulur ?...

100Wat gibi motorları mekanik bağ olmadan asla aynı devirde döndüremezsin.

Videolardaki hem hızlı dönüş hemde index özellikler ancak encoderler ile sağlanır.
Steplerde ise encoder sadece doğrulama içindir olmasada aynı işe yapar step.
Ayrıca 400 gibi devirleri kolayca sağlayabilirler.

Bilgisayar kontrollü otomatik bir şeyler yapacaksan bildiklerini unutup günümüzün nimetlerinden yararlanmaya bakmalısın.

[video=youtube;GVaoB6wjR3A]http://www.youtube.com/watch?v=GVaoB6wjR3A[/video]
 
[video=youtube;WKcxykvspoU]http://www.youtube.com/watch?v=WKcxykvspoU&playnext=1&list=PLD87BBDAD0F82 F469&feature=results_main[/video]
 

Forum istatistikleri

Konular
130,339
Mesajlar
935,942
Kullanıcılar
453,633
Son üye
AdeGuneys

Yeni konular

Geri
Üst