arkadaşlar esrarengiz şeyler oluyor. yani anlatmaya çekiniyorum. eksenleri hareket ettirmek için mausu kullanarak mach3 button jog kısmındaki yön tuşlarına basarken ekran maus okuna tuşların üzerinde hızlıca küçük ve düzgün daireler çizdirerek hareket ettirirsem motorlar mükemmel düzgün dönüyor. ilk kez bu kadar düzgün dönüş gördüm. bu nedir yahu. (kablolu ps2 mouse)
o mausu çıkarıp kablosuz optik mouse taktım yine mausu hareket ettirince sorun gidiyor. motorlar düzgün dönüyor.
evet arkadaşlar, tekrar merhaba!
kendi iletime alıntı yaptım çünki yaşadığım bu beter sorun konusunda herpinizin bilgisi olmasını istedim.
ne yaptıysam gideremediğim yukarıdaki garip sorunun nedeninin bilgisayardan kaynaklandığı ortaya çıktı. başka bir bilgisayarda deneyerek anlayabildim bunu. ve hemen ardından mevcut kasaya eski ama işimi görecek bir anakart ve işlemci buldum. şimdi yoluma devam ediyorum.
demekki böyle şeyler olabiliyormuş. bislgisayarda sorun çıkmasının nedeni, konuyu takip eden arkadaşlar hatırlayacaklar, daha önceki ilk motor döndürme girişimlerimde unipolar motorun ortak uçlarına gerilim verip entegreleri kor gibi yakmamdan dolayı olabilir.
şimdi düzgün ve akıcı motor dönüşü sağlayabiliyorum. aşmam gereken yeni mesele karşıma şöyle çıktı;
motor ses ve dönüş açısından kulağın duyup gözün göreceği kadar düzgün dönüyor ama. motoru elle tutunca ve kulağa yaklaştırınca, motorun turları içinde tınlama oluyor, bu çok anlık ve küçük tek bir titreşim olarak elle de hissediliyor. bu tınlama gelişigüzel aralıklarla düzensiz oluşuyor, neye bağlı oluştuğunu tespit edemedim. bu tınlama sanırım adım kaybına neden oluyor ve yine sanırım bir tınlama bir adım gibi birşey, çünki eşit birimde her iki yönde dönüşler neticesinde motorun baremi aynı noktada kalmıyor bir veya birkaç milim sapıyor. bir turluk dönüşte bir tınlama olursa ibre bir adım şaşıyor bu tınlama ve sapmayı gidermek için, sürücünün akım ayarları ve decay mod ayarları ile ve aynı zamanda mach3 üzerinden motorun hız ve ivme ayarları ile çeşitli kombinasyonlar denedim. bazılarında bariz artıyor. mesela decay modu slov yapınca, akımı artırınca da artıyor tınlama ve adım kaçırma. aynen hız da etkili. fakat hızın 200, ve akımın %25 ve decay modun fast olduğu ayarlarda en az tınlama ve adım kaçırma oluyor.
bu durumda neler yapılabilir. değerli deneyimlerinizi ve bilgilerinizi bekliyorum. şimdiden teşekkürler.