Mach3 Kullanımı

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
eğer sigorta attıracak kadar akım çekiyorsa kısa devre yapma. eski dirençleri takınca eski haline dönüyormu.yoksa entegre zarar mı gördü?Şemaya göre diğer malzemeleri de kontrol et.
 
Sorununuz aslında çok basit daha önceki konularda anlatıldı, geçmiş konuları okumadan yada forumda arama yapmadan soruyor arkadaşlarımızın çoğu, hatta soru soran arkadaşlarıma bakıyorum hep yeni üye olmuş, üzerinden bir gün bile geçmemiş, sorusunu soruyor cevabını alıyor, sonra ? sonra arkadaş foruma birdaha selam bile vermiyor taaa ki yeni bir sorunla karşılaşana dek.... ! düne kadar paylaşma yanlısı idim ama artık sadece seyretme taraftarıyım helede dün istemiş olduğum yardıma Kudret Bey'den başka cevap yazan olmaması beni gerçekten "bu forumu sadece bir sömürü forumu olarak kullanıyor çoğu insan" kanısına varmaya zorladı.....
 
Yeni üye olsun eski üye olsun,sen de dahil bu forumda sorularımıza bir cevap arıyoruz veya bildiğimiz bir konu ise yardımcı olmaya çalışıyoruz.Yeni bir üyenin sorusu belki geçmiş tarihlerde sorulmuş ve cevaplanmış olabilir.bu sorunun cevabını gerek o linki göstermek veya tekrar cevaplamak zor olmasa gerek..Benimde bazı sorularıma yanıt alamadığım oldu.ama sitem etmedim. Elimden geldiği kadar bildiklerimi paylaşıyorum.Benim düşüncem bu...
 
eğer sigorta attıracak kadar akım çekiyorsa kısa devre yapma. eski dirençleri takınca eski haline dönüyormu.yoksa entegre zarar mı gördü?Şemaya göre diğer malzemeleri de kontrol et.

benim devre üzerinde çıkıştaki10ohmluk drenç yerinde 100 ohm drenç vardı ve kondansatör de 12nf idi. bunları 10ohm direnç ve 22nf kondansatör ile değiştirdim. Ayrıca l297'nin osc ucuna bağlı olan 3.3nf kondansatör yerinde 15nf vardı. bunu da doğrusu ile değiştirdim. devre güzel çalışıyor ama 10 ohmluk dirençler 2-3 saniye sonra aşırı derecede ısınıyor ve duman çıkarıyor. sense uçlarında 2.2ohm taş direnç bağlı acaba bundan dolayı olabilir mi yoksa başka nedenden mi?
 
10 ohm luk dirençlerin yanması garip 22nf lık kondanstorün kısa devre herhalde.
 

evet arkadaşlar, tekrar merhaba!
kendi iletime alıntı yaptım çünki yaşadığım bu beter sorun konusunda herpinizin bilgisi olmasını istedim.

ne yaptıysam gideremediğim yukarıdaki garip sorunun nedeninin bilgisayardan kaynaklandığı ortaya çıktı. başka bir bilgisayarda deneyerek anlayabildim bunu. ve hemen ardından mevcut kasaya eski ama işimi görecek bir anakart ve işlemci buldum. şimdi yoluma devam ediyorum.

demekki böyle şeyler olabiliyormuş. bislgisayarda sorun çıkmasının nedeni, konuyu takip eden arkadaşlar hatırlayacaklar, daha önceki ilk motor döndürme girişimlerimde unipolar motorun ortak uçlarına gerilim verip entegreleri kor gibi yakmamdan dolayı olabilir.

şimdi düzgün ve akıcı motor dönüşü sağlayabiliyorum. aşmam gereken yeni mesele karşıma şöyle çıktı;

motor ses ve dönüş açısından kulağın duyup gözün göreceği kadar düzgün dönüyor ama. motoru elle tutunca ve kulağa yaklaştırınca, motorun turları içinde tınlama oluyor, bu çok anlık ve küçük tek bir titreşim olarak elle de hissediliyor. bu tınlama gelişigüzel aralıklarla düzensiz oluşuyor, neye bağlı oluştuğunu tespit edemedim. bu tınlama sanırım adım kaybına neden oluyor ve yine sanırım bir tınlama bir adım gibi birşey, çünki eşit birimde her iki yönde dönüşler neticesinde motorun baremi aynı noktada kalmıyor bir veya birkaç milim sapıyor. bir turluk dönüşte bir tınlama olursa ibre bir adım şaşıyor bu tınlama ve sapmayı gidermek için, sürücünün akım ayarları ve decay mod ayarları ile ve aynı zamanda mach3 üzerinden motorun hız ve ivme ayarları ile çeşitli kombinasyonlar denedim. bazılarında bariz artıyor. mesela decay modu slov yapınca, akımı artırınca da artıyor tınlama ve adım kaçırma. aynen hız da etkili. fakat hızın 200, ve akımın %25 ve decay modun fast olduğu ayarlarda en az tınlama ve adım kaçırma oluyor.

bu durumda neler yapılabilir. değerli deneyimlerinizi ve bilgilerinizi bekliyorum. şimdiden teşekkürler.
 

Döktürmüşsün yine Mehmet Abi, dediklerine ilave olarak; Dün motor bağlayacak kadar bilgisi olmayanlar bugun makine falan yapıp millete satmanın peşindeler. Burada gerek sen gerek ben gerekse bu işe uzun zamanlarını vermiş Üstad lar yardımdan başka birşey gözetmeden bilgilerini paylaştılar. Hal böyleyken bu işi ticarete dökecek birileri varsa bu işi gerçek anlamda bilen, emek, zaman, para harcayan arkadaşlardır.

Sana içtenlikle katılıyorum. Ben de seyredip öğrenme (!) taraftarıyım artık.

Paylaşımda bulunan tüm arkadaşlara kendi adıma teşekkür ediyorum.
 
10 ohm luk dirençlerin yanması garip 22nf lık kondanstorün kısa devre herhalde.

sorun çözüldü gayet güzel çalışıyor motor. 22nf ile 220nf kondansatörlerin yerini değiştirdim sorun çözüldü. size mehmet beye ve diğer arkadaşlara teşekkür ederim.
 
...sıfırlama probu mantıgıyla ...dokundugu noktaların kordinat bılgılerını gcode olarak alacak...

Digital probunuz (basit bir şeydir) varsa :

Pin and port/input signal/probe
sekmesinde gereken pin ayarını yapın...

Sonra :
wizards/pick wizards/digitize wizards
tıklayın.
Gelen sayfada , tarama alanınızın boyutlarını-yükseklik ayarlarınızı-tarama sıklığınızı(adımlar)-hızınızı
girin.
Objenizin üzerinde , probu seçtiğiniz değerlerle tarayacak ve aldığı değerleri bir dosyaya kaydedecektir....
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…