Mach3'e Alternatif CAM Programı Yapmak

2018 de yapmıştım.
Renkli HMI dokunmatik Ekranlı
[ Sinek konup kazalara yol açmasın diye dokunmatik devre dışıdır]
Sd karttan gcode okur.
PC olmadan çalışır.
Ekranda şimdilik kordinat-spindle hızı - yürüme hızını-start-stop-eksen siviç lerini gösterir.
Ekranın solundaki dörtlü buton x-y sagdaki 2 li butonda z yonu hareket ettirir. kırmızı butonun sağındaki buton sd karttaki dosyaları bastıkca gosterir aynı zamanda kesim durumundayken stop tuşudur. ve bu tuşa basılı tutup usttekine basılı tutunca kesimi iptal eder. İki sefer basınca ekranda sıfır noktasına geri dön çıkar kırmızı butonla start edince z eksen yukarı çıkıp xy sıfır noktasına gider ve z sıfıra iner ve durur. Tekrar start ederseniz aynı işlemin tersini yapıp kesim noktasına gider ve durur. Kırmızıyla yine start edince kesime kaldığı yerden devam eder.
Çevirmeli butonlu enkoderse bir sefer tıklayıp çevirdiğinizde step motorun maximum harket hızını ayarlar.
Tekrar tıklayıp çevirdiğinizde spindle motorun hızını ayarlar. Spindle hızı rs485 ile sürücüyle haberleşir.
Daha once bu devre kabloluydu her yanı.
Üzerindeki parçaları ile bu bakır plaketi işleyip monte ettim.
Bunu yeniden guncelliyecem.
Arduino zımbırtısından kurtulup ST işlemci kullanılmalı.
Yazılımla paraziti gidermek yerine optocoupler kullanılmalı.
Aynı zamanda hem kendi pc yazılımımla hemde bu sekildede çalışır hale getirilmeli.


57011
57012
57013
57023
57024
 
Son düzenleme:
Ben de stm32f407 ile yaptım benzer birşey. Bilgisayarsiz usb diskten gcode okuyup yorumlayıp step dir ile motor süren devre. Denemeler fena değildi. Sonra hevesim kaçtı. Atla deve bir iş değil.
 
Siviçleri kaldırıp her eksene Kapasitif NPN Proximiy Sensör takmakta daha mantıklı. yatay değilde dik takılıp eksen sınırlarına yüksek parça monte edilirse her eksene 1 sensör yeterli olur. Siviç kullanmak berbat bişey bazen anahtarlama yapmıyor.

57056
 
Merhaba arkadaşlar, abiler =)

Bir yazılımcı olarak ben diyorum ki, Mach3ü çirkin, karışık, bazı yerlerde mantık dışı, bazı yerlerde amatörler için gereksiz yere zor, ileri seviye işlerle uğraşanlar için fazla basit ve angarya bulmaktayım.

Piyasada ücretli ücretsiz birçok alternatif olduğunu biliyorum, o yazılımlarını henüz denememiş olsamda her birinin beni rahatsız eden bir dezavantajını görebiliyorum.

Sorum da şu, sizce açık kaynak bir yerli proje geliştirsek, bu ücretsiz bir şekilde kullanılabilse, artı ve eksilerini beraber değerlendirip yazılımı bu şekilde geliştirsek nasıl olur?. Doğru mu olur, yanlış mı olur?

Benim elimdeki imkanlar şu şekilde:
1- 1 Adet CNC Drill (Pcb için), 1 Adet CNC Router, 2 Adet CNC Plazma (Birinde Spindle da var Saca Delik Delme için)
2- 10 yılı aşkın naçizane yazılım deneyimi (Assembly, C, C++, C#, PHP, PIC/ATMEL, PIC32, Arduino, Chipkit, VHDL/FPGA, Solidworks, Autocad)
3- Yapmayı düşündüğümüz bu yazılıma iştirak edecek şekilde gerekli Elektronik devreyi çizip bastırabilme ve geliştirebilme imkanı.

Kafamdaki yol haritası şu şekilde, temel ve basit bir cam(?) programı hazırlayıp bunu açık kaynak kodlu olarak dağıtıp, bununla beraber çalışacak kontrol kartını üretip sadece maliyet fiyatına satmak (ya da devreyi de açık kaynak yapıp, yapmak isteyenlerin yapmasını sağlamak).

Daha önceleri bu cnc makinaları çalıştırmak üzere yapmış olduğum amatör cam programları ve amatör kontrol kartları olduğu için, daha iyisini beraber
@mashadow hocam.
Zamanında bende mcu üzerinde g-code yorumlama ile biraz uğraşmıştım. PCB kazımak için sadece temel komutları işleyen birşey. 16 bit dsPIC, PIC32, ARM denetleyicilerde seri, USB, Ethernet gibi bağlantılar için.
Başlarsanız elimden geldiğince destek olmaya çalışırım.

Gördüğüm kadarı ile genelin işine yarar bir ürün çıkartmak için ucundan biraz birşeyler yapmak yetmiyor. Bunun için de başında hedefleri iyi belirlemek gerekli. Benim tecrübeme göre sınırları belirlenmemiş yazılım projeleri de pek başarılı olamıyor. Desteklenecek komut seti, hız vs.vs. gibi.

Geliştirme kiti kullanmak fikri çok olumlu.
Ne tür bir geliştirme kitinden ve ortamından bahsediyoruz.
Arduino gibi birşey mi, yoksa Arduino platformunda 32bit veya stm32F4disco, diğer discolar. Yada sbc.
Kafanızda oluşmuş bir fikir varmı?

Aslında bu tip mcu lar üzerinde çalışan açık kaynak projeler zaten var.
grbl mesela.
Buna benzer bir proje ye destek vermek, daha modern bir mcu üzerinde çalışır hale getirmek te mantıklı bir yaklaşım olur.
Mach3 için yerli ve çok daha üstün bir yazılım tavsiyesi: http://www.noktacnc.com/cnc_yazilim.htm
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst