Makina Mühendisleri

cncarastirma

Usta Üye
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
931
Puanları
166
Yaş
44
Selamun aleyküm arkadaşlar.
Tanışmak üzere yazılmış bir başlıktan esinlenerek mesleklere özel başlıklar açılması aklıma geldi. Bu başlığı Makina Mühendislerine; tanışmaları, bilgi paylaşımları, yardımlaşmaları, ticari ilişkilerde bulunabilmeleri için açıyorum. Ayrıca elektronik mühendisleri bilgisayar mühendisleri ve benzeri mühendislikler de bu tip başlıklar oluşturabilir.
Bilgehan Dura; Çukurova Üniversitesi mezunu Makina Mühendisiyim. Cnc router, Pic Kontrollü Makina ve Parçaları İmalatı üzerinde çalışıyorum. Elektronik eksikliklerimizi gidermeye çalışıyorum. Parça imalatı konusunda diğer arkadaşlara da yardımcı olabilirim.
Bu başlığı açmış olsam da içeriğini tam olarak kontrol edebilme imkanım bulunmuyor; esas amacın dışına çıkılmaması konusunda duyarlı olunmasını rica ederim. Farklı başlıklarda başka tip iletişimlerde de bulunabiliriz.
Allah(c.c.) hayırlısını nasip etsin; hayırlı günler dilerim.
 
Merhaba,Ben mak.mühendisliği 3. sınıfta okuyorum,geçen sene 2.sınıf stajımı yapmak için fabrika bulurken zorlanmıstım,bütün işletmeler referans istiyorlardı ve staj hakkını fabrikada çalışanların yakınlarına veriyorlardı,dolayısıyla son gun bizde referans bularak yaz stajımı tamamladım,artık mezun olmaya yaklaştım ve firmların iş ilanlarına bakıyorum hep 3.5 sene deneyim istiyolar,peki Türkiye'de mühendislik teorik veriliyor,laboratuar olayı cok az üni. de var,mezun olan mühendislk öğrencileri nerede deneyim kazanacak,zaten stajlarda aman oraya gitme ,tehlikeli vb.. durumlar yüzünden kısıtlı alanlarda çalışıyoruz,deneyimi 25+25 staj gününde nasıl elde edicez.Deneyimsiz olduğumuzdan dolayı bizi işe almayacaklar o zmn... ben böyle bir dert yanayım büyüklerim olarak bir fikir sunarsanız sevinirm,simdiden teşekkürler.....
 
Merhaba Burak Bey Paylaşımınız için teşekkür ederiz.
Mühendisler her ne kadar bariz ve belirli bir seviyede eğitim alsalar da; staj bahsinde olduğu gibi sorumlu oldukları derslerin belirli bir kısmını öğrenerek dersleri geçerler. Aralarıunda birçok kaliteli ve iyi öğrenmiş arkadaş olsa da eğitimin sınırı belirli bir öğrenmeyi geçer kaul eder durumda.
Bunun yanında bazı öğretim görevlilerinin gerek maaşlaarını küçümseyerek gerek öğrencileri ve gerekse bir takım başka nedenleri öne atarak çok kalitesiz ve işlevsiz ders anlattığı da bilinir. Bu derslerin öğrenme yükü de malum öğrenciye biner.
Mühendis arkadaşlarımız birçok alanı araştırıp derinliğini görünce kendilerini geliştirebilmelerine müsait ne kadar çok alan olduğunu görür. Mesela makina tasarımı bir hayli mühendislik isteyen bir iştir. Baştan aşağı hesap çıkarabilmek kaliteli mühendislerin işidir. Hem kolonların eğilmesi ve eğilme derecesi; hem millerin yorulma ömrü hem gerekli motorun gücü gibi içine sürtünme kuvveti ve yağ seçimini de alan birçok meseleyi çözmek makina mühendisinin problemi olur makina tasarımında. Tabi bu anlattıklarımız kaliteli mühendislik içindir. sadece bu bahsettiğim mekanik konularında kendisini geliştirmiş bir mühendis birçok mühendisten sıyrılır ve iş başvurularında öne çıkar. Tabi bu halini izah edebilmesi için de bazı tasarımlar yapıp referamns etmeli kendisine. Üniversite tezi; kendi uğraştığı bir makina gibi.(Go-Kart arabası, bahçe traktörü, silindir makinası ...)
Mekaniğin dışında makina mühendisi elektroniğe yaklaşırsa Pic programlamayı çözdüğü anda birçok makinayı efektif olarak kullanılır biçimde tasarlar. Otomatik hareket sistemleri ledli fotoselli sistemler tasarladığı makina ve sistemleri çok faydalı hale getirir. Ve elektronik haberleşme tekniğini de öğrenip uygulayabilirse kızılötesi haberleşme ve rf modülleri tasarlayıp mekaniği uzaktan kumanda edilir hale bile getirebilir. Bu uygulamalar için derin elektronik bilgisini öğrenmek istemezse temel mantıklarını ve elektronik uygulama biçimini öğrenebilir. Mesela çamaşır makinası Pic programlamanın konusudur. Fabrika tavanlarına yakın raylı vinçler de uzaktan kumandaya uyarlanabilir makinalardır.
Bunları cv sinde kullanırken de sadece yeterliliklerini yazması yetmeyebilir. Mesela pic lerin ne işe yaradığını ifade edebilen bir cümle veya birkaç kelime yazabilir, veya kendisini anlattığı bir kısım ayırabilir ve burada mekanik ve elektronik yeterliliklerini anlamlarıyla yazabilir.
Kendisini geliştirmeye odaklayabilen bir mühendis arkadaş; Catia Solidworks,Auto-cad, c, Pascal gibi programları öğrenebilir. Tam içeriğini bilmiyorum ama Ansys de incelenebilir. Bunlar bir cv de ilk göze çarpabilen noktalardır. İngilizce Almanca ve Fransızca bilen bir arkadaş da belki en önemli ayrıcalıklardan birisini edinmiş olur.
Boğaziçi Üniversitesi Elektronik Mühendisliği eski bölüm başkanının internette yazısı vardı. Öğrencisini Fransa'ya ziyarete gitmiş. Öğrencisi yanılmıyorsam Yüksek Lisans için Frasnsaya gitmiş. Öğrencisi Fransızca yı bilmeden Fransaya gittiğini öğrenince Hocası: ' Oğlum sen neyine güvendin de Fransızca bilmeden Fransa ya geldin?' deyince;
Öğrenci: 'Hocam ben Boğaziçi Elektronik mezunuyum....' demiş..
Boğaziçi öğrencisi nin bir kalitesi olabilir hürmet ederiz ama diğer arkadaşlarımız da Öss de gösteremediği performansını kişisel kalitesinde kullanabilir. Herkes aynı seviyede aynı zekada olucak diye bir durum yok. İnsan seviyesini düşük görse de kendisini geliştirebilir.
Burak Bey arzu eder isminizi yazı p üniversitenizi yazarsanız tanışmış oluruz.
 
Öncelikle yazıya cevabınızdan dolayı teşekkür ediyorum.Ben,Mustafa Kemal üniversitesinde(İskenderun) okuyorum,Elektroniğe yaklasırsanız diyorsunuz ben hiç okulda pic programlama ile ilgili bisey duymadım,bu site üye olduktan sora takip etmeye çalışıorum,acaba bu konuda brz ayrıntı verebilirmsnz(okulda elektronikle ilgili bahsettikleri teksey elektrik motorları,ben baska ünilerde okuyan ark.lara sormustum onlarada elektrikle fazla birşey bahsetmemişler.Eksiklği nasıl giderebiliriz hangi kaynaklar örnek gösterilebilir??),ayrıca deneyimle ilgili kuruntularımdan bahsetmiştim:),tez ile deneyim eksikliği giderilebilir mi? :confused:
 
Rica ederim Bu konularda konuşmak bizlere zevk verir.
Diğer üniversitedeki arkadaşlarınızdan da anlaşıldığı gibi elektronik te uygulama yetenekleri kazanabilirseniz birçok makina mühendisi içerisinde sıyrılabilirsiniz. Pic programlama zor değildir. Pic denilen entegrenin kendisine özel programlarla içerisindeki devreleri istediğiniz sonuçları alabilmek için etkin hale getirme işlemidir. Bu konuda sitede yetkinlik sahibi arkadaşlar daha iyi fikir vereilirler. Ete diye birisinin internette notları vardı. Buraya da yüklenebilirler.
Bu Pic denilen entegre ile Lcd ekrana yazı yadırmaktan dijital saate kadar birçok cihazı yapabilirsiniz. Lcd ekranlı ve otomasyonlu birçok makinayı düşünürseniz Pic Program a hakim olduğunuzda tam anlamıyla uygulama alanınıza girer.
Deneyim dediğimiz zaman direk olarak imalat vebenzeri uygulamalardan bahsetmiş oluruz. Kastettiğim projesini tasarladığınız bir makinayı bir atölye vebenzeri yerde ürettirmenizdir. Maddi imkanlarınızı ayarlayabilirseniz hem güzel bir tecrübe hem de size referns olabilir. Projesini gerekli altyapı ile hazırlayıp daha sonra fikir alışverişi yaparak sonuçlandırırsanız üretiminize yol açılmış olur. Ürettikten sonra projesine üretim sonrası halini eklerseniz referans olabilir. Proje için fikir alışverişi yaparken öğretim elemanlarına başvurup uygun bumaları halinde projeye de uygunluğuna dair referans olabilirler.
Tez konusunda ise üretiminizden farklı bir makina tasarımını ele alırsanız referanslarınız artmış olur. Çünkü tezi üretmemiş de olsanız üniversitede onaylanmış haliyle referans olarak kalmış olabilir. Yalnız tezininzin son halinin bir örneğini de kendinizde saklamanızı tavsiye ederim. Proje için de benzer düşünün.
Bunların herbiri mühendisliğinizi ifade eder. Bunların yanında kaynak, torna, frezeyi usta seviyesinde öğrenmeniz hakimiyetinizi genişletir.

Hayırlı günler dilerim.
 
Gösterdiğiniz ilgiden dolayı saolsun,şimdi yine sorum olcak :D,bu pic programlamayı ne tür işletmeler kullanılıyor ve biraz ayrıntıya baktıımda biraz elektronikçilerin işi gibi gözüküo, devre bilgisi ve programlama istiyor,programlama dersini sadece ders geçmek için 1.sınıfta gördük,sizde makinacısınız bu devre bilgisi öğrenmek zor oldu mu,şimdi bu dokumanları baktıımda,cok farklı gelio,kısacası cok karmasık :confused: ,, Halen makinayla ilgili bilmediğim o kdr şey var ki ,daha hidrolik konusunu bile kavrayamadım,acaba cok mu gec kaldım onuda bilmiyorum??
 
Rica ederim.
Pic programlamayı kendim tam olarak bilmiyorum Eksiklerimi gidermeye çalışıyorum. Pic içerisindeki devrelerinin amaca yönelik programlanabilip istenilen çıkışı alabilmeye olanak tanıması ve çok az yer kaplaması vesilesiyle çok kullanışlı ve de çok faydalı bir araçtır. Kendi içerisinde zaman hesabı yapabilen , karşılaştırma yapabilen ve de bunları bir programın çeşitli derleyicileinde basitçe uygulayabildiğiniz bir araç olarak çok gerekli sayılabilir.
Kendi tanıtımını baskın olarak yapan firmalar bu tip ayrıntı konuları ele almayabilir. BU tip özellikleriniz cv nize yazdığınızda önem ifade eder. Bir firma Pic lerle ilgilenmese de ; bu konuyu bilmeniz firma için avantajlı olur. Hem de firma için ileriye yönelik düşüncelere vesile olabilir.
Bu programlama ile makina imalatı yapan firma ve üreticilere daha yakın olursunuz. Gerekli şartları sağlayabilirseniz kendinize ne kadar daha fazla faydalı olabildiğini de anlarsınız.
Programlama dillerinin benzerliğini biliyorsunuzdur. Öğrenmek için ilerlediğinizde program sizi zorlamaz diye düşünüyorum. Zorluğundan ziyade yapabilen birçok kişiyi hatırlamanız size destek olabilir.
Tabi bunların yanında programı yapabilmek çok önemli olsa da siz entegrenin nasıl programlanabildiğini öğrenirseniz; program bilmeden de hazır programları yükleyip sisteminizi kurabilirsiniz. İlkin programı yüklemeyi öğrenirseniz; hazır program yükelemeye başlayıp belki zevkli biçimde devam edebilirsiniz.
Hayırlı günler dilerim.
 
merhabalar bilgehan bey;
Öncelikle çalismalarınızda başarılar dilerim. pıc'i hangi dil ile programlıyorsunuz.? bende otomasyon bölümü ögrencisıyım.bu sene pıc derslerı gorucem ciddi anlamda zevklı bir iş. İşinize karısmak gıbı olmasın ama sanayıde genellıkle plc sistemleri kullanıyor sizin plc ye yönelmeniz daha avantajlı degil mi ?
 

Forum istatistikleri

Konular
130,154
Mesajlar
933,727
Kullanıcılar
453,245
Son üye
alayli34

Yeni konular

Geri
Üst