Makinalarda kaçak akım rölesi kullanımı


Bilgi için teşekkürler. Peki TN sistemlerde KAR uygulanabilir mi? Bir de makinelerin farklı topraklama sistemlerine uygun olarak yapılmış olabileceğini söylemişsiniz. Sonuç olarak sıfırlama yapılması faz karışıklığı neticesinde yine problem oluşturmaz mı?
 
Kimseyi gücendirmek gibi bir niyetim yok; ama, sorunun soruyuşunda ufak bir teknik ifade hatası mevcut. Ama önemsiz bir hata, ne sorulduğu anlaşılıyor. Yalnız, bu durum için yapılması gereken 7-10 maddelik eylemlerden, sadece bir tanesi yarım olarak, bir kişi tarafından sadece yüzeysel olarak değinilmiş. Sistemle ilgili daha sonradan verdiğiniz bilgil ise, sorunun, sorunu ifade etmediğini gösteriyor.
 
7-10 MADDELİK EYLEMİ ANLATIR MISINIZ LÜTFEN...
 
Bir onursal üyemiz TN sistemde KAKR kullanılmasını anlatıyor. Sn. @alidemir017
https://www.kontrolkalemi.com/forum...ma/39541-sifirlama-olan-yerde-kacak-akim.html

Kendine ait trafosu bulunan ve TN tipi topraklama tercih etmiş bir işletmede uygulama yapacaksanız;münferit bir topraklama yapmanız uygun olmaz.Çünkü topraklamalar yönetmeliği iki sistemin (TT-TN)bir arada kullanılamayacağını söyler.
Bu durumda asansörün toprak hattını kaçak akım koruma rolesinin giriş tarafından nötr kablosu ile birleştirmeniz gerekir.(en az16mm2 kablo ile uygun kesitli+16mm2 kabloya veya eş potansiyel barasına)
Eğer TN sistemi tercih edilmemişse işletmenin TT sistemde sıfırlama yapmaması gerekirdi.Siz bu durumda topraklama yapacaksanız 120cm som bakır çubuk veya 2,40cm 1,5inç galvaniz boru ile topraklama yapabilirsiniz.Adedi toprak direnci tayin eder.Birden fazla kullanmak gerekirse kazıklar arası mesafe en az 2x kazık boyu olmalıdır.
 
7-10 MADDELİK EYLEMİ ANLATIR MISINIZ LÜTFEN...

Dediğim gibi, kimseyi gücendirmek gibi bir niyetim yok. Ama son zamanlarda tanıştığım mühendislerin çoğunluğu dahi, araştırmaktan ve doğrusunu yapmaktan imtina eder hâle gelmişler. Başka bir Elektrik mühendisinin bana dediği, "topraklama olarak bahsettiğin 3 tane direncin hesabı, sonra da bunların eşdeğer direncinin bulunması değil mi, diğerlerine ne gerek var." demişti. Eşdeğer direnç ifadesini de ben ekledim, o kadar teknikten uzak; ama elektrik proje tasarımı yapıyor; en azından yaptığını sanıyor...

Ben verdiğim cevaplarda, genelde yönlendirici ve teşvik edici olmalı tercih ediyorum. Bir kişi kendi biraz araştıracak, sen yönlendireceksin, o biraz daha araştıracak, sen biraz daha yönlendireceksin. Bir kişi bu tarz bir işi yapacaksa, belirli yetkinlik ve niteliklere sahip olmalı; değilse de, işi tam anlamıyla öğrenene kadar, insanların can ve mal güvenliği ile ilgili bir işe girişmemeli.
 
Keşke bunları yazacağına 7-10 maddelik bildiklerini yazsaydın. Daha çok yardımcı olurdun. Neyse boş ver.. Bildiğin yoldan parmak kadar şaşma.
 
Keşke bunları yazacağına 7-10 maddelik bildiklerini yazsaydın. Daha çok yardımcı olurdun. Neyse boş ver.. Bildiğin yoldan parmak kadar şaşma.

Şirketlerde bile belirli bir hiyerarşi var. İlk işe giren bir mühendise bile, belirli süre bir şey doğru dürüst öğretmiyorlar, yavaş yavaş, zamanı gelinceye kadar. Restorantlardan, Elektrik proje tasarımına kadar her sektörde bu böyledir. Beğenirsiniz, beğenmezsiniz.
 
Burası şirket değil kardeş. Bilgi paylaşım yeri. Yardımcı oluyorsan ol yoksa boş cümleler kurma. 3-4 tane mesaj yazdın hala 7-10 maddelik bildiklerini söylemedin. Belki de o maddeleri bilmiyorsun.
 
Ama madem bilgi istediniz, TN sistemde diye bir şey yok. TN-S sistemde kaçak akım koruma fonksiyonelliği ayrı, TN-C sisteminde ayrı. TN-C sistemde bu uygulama zaten kullanılamaz.
 
Burası şirket değil kardeş. Bilgi paylaşım yeri. Yardımcı oluyorsan ol yoksa boş cümleler kurma. 3-4 tane mesaj yazdın hala 7-10 maddelik bildiklerini söylemedin. Belki de o maddeleri bilmiyorsun.

Verilen bilgilerin, soruya cevap olmadığını söylemem bile, yeter de artar. Yanlış veya işlevsiz uygulamaların anlamı yok.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…