makinam kapalıyken neden reaktiften ceza yazar?

Katılım
11 Ocak 2008
Mesajlar
555
Puanları
1
1600KVA trafom 2500/5 akım trafom akım trafolarından önce sabit 4 adet27,5kvar kondansatör gurubum var.entes rg12t 12 kademeli röle 50-50-50-75-75-75-75-75-75-25 şek.dizili dansatör gurubum trafoya bağlı iki tane 460v ile çalişan ve dc sürücülerle kontrol edilen bir sistmim var.tam yükte 750-800A arası akım çekiyor.daha önce yapılan ölçümlerde harmonik sorunu olduğunu belirtilmiş ancak bi çalişma yapılmamiş röle değiştirerek kondasatör ilaveleriyle sıkıntıyı çözdük denmiş.su anda reaktifim%12 kapasitifim%2 lerde ama makinaların biri birgün dursun reaktiften cezaya giriyoruz.harmoniklerin sistemde sartel acmalara sebebiyet vereceğini kondasatörlerin eriyeceğini elektronik kart arızalarına neden olacağını belirtmişler arada plc ile sürücüler arasındaki haberleşme kopuyor kompak şalter atıyor ama sürekli yapmıyor. bi türlü cıkamadım işin içinden akım trafosundan önce bağlanmıs sabitlerdeki kondansatörlerde ilginç bir uğultu geliyor arada sigortası atiyor akımlarını ölçtüm 25-27A çekiyor.460v voltajım var kondansatörler 525v bundan yaparmı acaba*
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
sabit kondansatörleri kompanzasyon bölümüne al
harmonikk en kısa yolu şeçiyor
uğultunun sebebi buuu eğer sabitler reaktör yoksada yapar
 
Makinaların bir günlük durmasında hemen reaktife kaçmaz.Bu duruş uzun süreli olduğu takdirde reaktif oranın da yükselme eğilimine girer.Sen işi bilen biri olduğundan günlük endeks değerlerini alıp takibini yaptığın için üretimin durması ve reaktifin yükselmesi durumunda devreye sabite paralel olarak kondansatör alarak harmoniklere çözüm bulununcaya kadar böyle devam edeceksin maalesef kardeşim.Sonuçta maliyet var.Aman takibini ihmal etme ve cezaya da girmeyin
 
hergün takip ediyorum gecen ay yediğimiz cezadan sonrasn erkan reaktörlerler var ama yetersiz kalıyo sanırım
 
sizin enerji ölçümünüz o.g. tarafından yapılıyor. ölçümden sonra trafo trafodan sonra sabit kondansatör. akabinde kompanzasyon sistemi ve yükler var anladığım kadarıyla.

eğer böyle ise sistem yüksüzken sabit kondansatörleriniz trafonun endüktansını karşılamıyordur. sabit gurubu arttırmanız gerekiyor. hatta tam hassas soncu almak için tekfazlı kondansatörleri deneme yanılma yoluyla kullanıp doğrusunu bulabilirsiniz.

sistem 460 kondansatör 525 voltsa çok bir problem olmaz. 525/460 aranında nominal akımdan fazla akım çeker. bazen sigorta atma sebebi olabilir.

saygılar
 
size şöyle açıklamaya çalışayım.trafodan sonra ikitane hücre var birisi 380v diğeri 460v benim sıkıntım 460v trafonun bağlı olduğu sistem bu sistemde iki tane makinam var alıcılar dc mtorlar sürücüler vs diğerinde 380v bundada fırınlarım ve dilme makinam aydınlatma pc ler 380trafoya bağlı bu kompazyonumda sıkıntı yok hücrelerin üzerinde köhler marka dijital sayacım var 180 580 880 degerlerini burdaki sayactan okuyorum ordan barayla 2500A kompak şaltere bağlantı var.kompakta bağlı üç adet akım tarosu var teki devrede yanında kompazyon kompak salteri var oda 2500A alıcılarda bu kompak şalterin arkdasındaki baralara bağlı sistem çalişirken kompazyondaki kompakta tam yükte 800 amper diğerinde 250A değer okuyorum bu ne anlama geliyor?
 
hocam öncelikle, müsade ederseniz ,röle yeni değiştirilmesine rağmen,neden tek fazlı bir röle kullanıldığını merak etmek istiyorum.Fazlar muazzam şekilde dengeli mi?
Sizin makinalarınız durduğunda,kompanzasyonunuz da duracaktır.Bu durumda trafonuzun harcadığı endüktif güç kompanze edilmeyecektir.Tabii sabit grubunuz yoksa.Ama sabit grubunuz varmış.Belki yeterli gelmiyordur.Makinalarınız durduğunda,endeksi okuyup,oranlayıp,yüksek gördüğünüzde paniğe kapılmayın( ben öyle yapıyordum). Diyelim ki trafonuz boşta çalışıyor.çekeceği güç diyelim ki 60 kwh olsun.Çektiği reaktif güç te, 30 kvarh olsun
bakın oranımız %50.Fakat ay boyunca harcadığınız aktif enerjinin 150 000 kwh civarı olduğunu düşünürseniz,aslında ortada hiç problem olmadığını göreceksiniz.Bence siz,trafo çarpanını da göz önünde bulundurarak,boştayken,yani makinalarınız durduğunda,ne kadar kVarh endüktif çektiğinize bakın.O size sebep hakkında bilgi verecektir.
Gördüğüm kadarıyla epeyice zor bir tesisiniz var,fakat ben yazdıklarınızdan pek bir şey anlayamadım.Bunu çizmeniz mümkün mü?
anlamadığım şeyler şunlar: sizde 2 tane mi trafo var? bir de şalterden ölçtüğünüz akımları yazmışsınız.O kısmını anlayamadım.yüklerle kompanzasyon aynı şaltere mi bağlı? ve de kompanzasyon akımı,cihazların akımından fazla mı? İşin bu kısmını anlayamadım.
 
Şalterlerdeki problemlerin, kondansatördeki garipliklerin sorumlusu harmonik olarak görünüyor. DC sürücü çok güzel bir harmonik kaynağıdır Harmonikleri giderme imkanınız var mı? Kondansatör ilaveleriyle sıkıntının nasıl çözüldüğünü anlamadım. Kondansatör zaten harmonikleri güçlendiren bir elemandır. Harmoniklerin aşırı artması sizin de bildiğiniz gibi güç faktörünü düşürürken cos(fi) değişmeyecektir.
 
Sedat kardeşim ilk mesajında da yazmış.sistemde 4 adet 27.5 kvar lık toplam 110 kvar lık sabit kondansatör var.Trafo gücü 1600 kva olduğuna göre eğer fabrika çalılşmaz iken sistem bu değerler altında sabir kondansatörden dolayı kapasitefe kaçması gerekiyor.
Ancak mustafa kardeşimin de dediği gibi rölen tek fazdan ölçüm yapan bir röle olduğundan bence bir prophi janitza röle denemelisin.Birde harmonik sorunlarına patronları ikna edip kesin çözüm bulmalısın.Bu işletme burada çalışacak ve kalacaksa bu maaselesef elzem bir şart diye.
Bak bir örnek vereyim bu gece vardiyasında fabrikanın 2500 AS lik ana şalteri 2 defa sebebsiz olarak açtığını not bırakmış vardiyadaki arkadaşlar.Sebebi malum sistemimizde bulunan 850 kW lık D.C haddeleme motorunun sürücüsü Fabrika yı Gebzeye taşımayı düşündüklerinden pek yatırım yapmak istemediklerinden biz de harmoniklerle yoğun bir savaş veriyoruz yani
 
Patronların haklı, harmonikler otobüse binip ,gebzeye gidecek değil ya
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…