Eskiden ,yaşı müsait olanlar hatırlayacaklardır,berberler ,aynı zamanda diş hekimliği yaparlardı.Resmen dükkanın arkasında dişçi olurdu.Şimdi tıp ilerledi,kanunlar değişti,artık yapamıyorlar.Sanırım şimdi de kompanzasyon işine girişmişler
Hocam sizin harmonik değerlerinizde reaktörle beraber,güçlendirilmiş kondansatör kullanılması lazım.Fakat depoda ne varsa kullanmışlar maşaallah.Ben kompanzasyon dersi okumadım.Bu konuda ne biliyorsam,bize malzeme ve hizmet kakalamaya( pardon satmaya) gelen firmalardan ve internet araştırmalarından öğrendim.Tabii ki mesaimin en az 5 saatini,1 yıl boyunca ,trafo dairesinde geçirerek.Eğer elektrik firmaları beni kandırmadılarsa,reaktör kullanılan sistemlerde,gerilim yükselir.Ve dolayısı ile,400 voltluk kondansatör kullanmak hiç iyi olmaz.
Ayrıca reaktör olan sistemlerde,reaktörsüz kondansatör kullanılamaz.Yani bir kondansatörde reaktör var,diğeri kafasına göre takılıyor, kendi halinde devreye girip çıkıyor diye bir şey olmaz.Eğer malzeme satmak için beni korkutmadılarsa,bu tip sistemler , rezonansa girerler.Sigortalar atar,hatta iş og kesicisinin açmasına kadar varır. belki de sizin kompanzasyon şalterinde 800 amper okuma sebebiniz de budur.Sonuçta bu panonun bu şekilde olması,sakıncalı diye biliyorum ben.
Sizin doğru dürüst bir pano yapmanız ya da yaptırmanız,şart gibi görünüyor.Eğer yatırım yapacaksanız,kaliteli malzemelere yatırım yapmanızı,ucuza kaçmamanızı öneririm.
En büyük ve rahatsız edici harmonik değerine göre tune edilmiş reaktör kullanmak lazım.Eğer bu da çözüm olmazsa,aktif harmonik filtreleme ile( 20-30 bin euroyu gözden çıkarmak lazım) sorun hallolur.
Fakat harmoniklerin verdiği sıkıntılar bellidir.Eğer sayacınız PF değil de cosfi okuyorsa,ceza yönünden size bir sıkıntısı olmaması lazım.Ceza yeme sebebiniz başka da olabilir.Öncelikle sisteminizi ineceleyin.Terslik varsa giderin/gidertin.Eğer hızlı yükleriniz varsa,daha hızlı bir kompanzasyon seçmeyi unutmayın( tristörlü sistemler ya da dinamik kompanzasyon gibi)