makinam kapalıyken neden reaktiften ceza yazar?


Kaç zamandır OG'den ölçüm yapılan yerlerde; kompanzasyon için gerekli akım ve gerilim bilgisinin neden OG kısmından alınmadığını, alınması durumunda daha sağlıklı kompanzasyon gerçekleşeceğini ve durumda sabit diye bir dertten insanların kurtulacağını düşünüyordum. Ancak her hangi bir yerde bunun uygulandığını görmedim. Sanki yukarıdaki yazınızdan bunun uygulandığını anlıyorum. Hiç uygulanan bir yer görmediğim için sormak istiyorum. Uygulamayla ilgili bize bilgi verimisiniz? Çalışan bir yer var mı? bu çalışan yer için reaktif oranlar neler? Sadece akım bilgisi mi OG'den alınıyor?
Saygılar
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Elkomsis den Ahmet beyden bilgi ve referansları alabilirsiniz.
Sadece akım bilgisi OG den alınıyor, şu ana kadar uygulama yapılan 3-4 yerden %10 un üzerine çıkan bir yer duymadım.

 
inanılmaz bi uğultu var kondansatörlerde!acaba sistemimdeki harmoniklermi yoksa kondansatörlerdenmi çözemedim.sistem tam yükteyken yapıyo bu uğultuyu.tam yük dediğimde ilk pas dedğimiz folyoları haddelerken motorları tam yukte çaliştiriyoruz 800a orta paslarda normalde 500a üsütüne geçmiyoruz.

sistem normale donuyor yanı 500a civarı seyrediyoruz burdaki moller kontaktorler yapısık kalıyor.buda rolenın kafasını karıstıryor.rolenın enerjısını kesıp tekrar veriyorum kontaktorlar öyle bırakıyor.sistem kendını toparlıyor
 
arkadaşım ben fabrikada tek akım trafolu entes marka röle kullanıyorum ama benim fazlardaki yüklerim dengeli eğer sende faz dengesizliği varsa bu sorun yaratır birde şunu söyleyeyim çoğu fabrikada yük varken sorun olmuyor fabrika durunca senin deiğin gibi cezaya giriyor bunun en büyük nedenlerinden biri ise monofaze kondansatör olmayışı tek akım trafolu röle kullanmak ve kondansatörlerin büyük güçlere göre seçilmeleri akım trafosu büyük şeçiliyor yük olmayıncada akım trafosu uafak olan yüklere karşı etkisiz kalıyor fazla tanımıyor buda sorun yaratıyor bence sen rölenide değiştir 3 akım trafolu röle kullan monofaze kondansatör bağla birde tesisin sabit grubunu kaldır derim ben benim 2500kva trafom var bende sabit yok kondansatörlerim ise toplam 1200kvar kondansatörüm var kolay gelsin
 

üstadım,rölenin enerjisini kesip verince, kontaktör bırakıyor demişsin.Kontaktörün yapışıp kaldığını düşündüğün anda, kontaktör bobin gerilimini ölçebilir misin?Belki de kontaklar yapışmıyordur, kumanda devresinde enayilik vardır.Başıma geldi bu.
 
onumuzdekı haftaya kadar ilk pas ımız yok hafta ıcı kontrol edıcem.eğer bobınınde gerılım yoksa kumanda devresı rölenın ıcınde sanırım röle mi sıkıntı yapıyor.sn kubilay monofoze yüküm yokki hiç sistemde nasıl yapıcam
 

Ben başıma geleni anlatayım( bir konuda anlatmıştım aslında)

sistemin manuel ve otomatik diye bir anahtarı var.bir de start stop butonları koymuşlar.mühürlemeli haliyle.Anahtarı maneul konumuna alınca , röleler çekiyor ve röle ile irtibatı kesiliyor (sözde) Fakat tasarımcı bir yerde hata yapmış.Autoda çalışırken , kademe aldığında, diğer kademelerin kontağı üzerinden mühürleme yapıyordu.Yani röle diyelim 3. kademeyi bırakıyor.Fakat 3. kademe kontaktörü, manuel röleleri üzerinden dönerek , mühürleniyor.röle bıraktım sansa da aslında bırakmıyor.Cosfi düzelmeyince de, onu bırakktığını sanıp diğerini alıyor,onu bıraktığını sanıp diğerini alıyor.Tüm kademeleri alınca,ilk kademeyi bir bırakıyor,hepsi bırakıyor o zaman
Böyle bir sıkıntı vardı.Mühürleme kablolarını sökünce,durum düzelmişti.Tabii o zamanlar merlin gerinin tek fazlı ,baştan al baştan bıraklı rölesini kullanıyorduk.
Şimdi zaten , Türk teknolojisi, ihtiyaçtan ötürü , dünya teknolojisinin hayal sınırlarında Zaten şu anda röle falan kullanmıyorum.Alron aldık, kafam rahat.
Akımlara bakıyorum , saniyelik olarak, 50-60 amperlik değişimler oluyor.Hem de her faz farklı farklı.kimi 10 amper değişiyor, kimi 60 amper.Düşünün bu değişim saniyelik oluyor.
ekrana bakınca şunları görüyorum:
120 amper ,1 sn sonra 140 amper, 1 sn sonra 100 amper ..... böyle gidiyor( akımlar örnek olarak verilmiş değerler)
sonra alronu cosq okuma kısmına alıyorum cosq şöyle:
0,999 - 1,000 - 0,998 - 1,000
ve genelde 1,000 da duruyor.İstediğin kadar kademeli olsun, hangi kontaktörlü ya da klasik sistem , anlık değişen ve dengesiz değişen ve bu kadar yüksek farklarda değişen sistemi, bu kadar hızlıca 1,000 de tutabilir ki.
gündüz baktığımda, oranlar %3- %5 gibi gidiyor.
neyse ,sonuçta siz kontaktör mü yapışıyor, rölede mi sıkıntı var, önce bir onu anlayın derim ben.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
m-usta-fa bey, aşağıdaki sorunuzun cevabını vereyim

100 ms hızında yüksek güçte puntaların bulunduğu fabrikalarda çalışan ve sadece kapasitif düzeltme yapan sistemlerimiz ile hertürlü dengeli ve dengesiz yükü kompanze edebilen harmonik filtreli cihazlarımız bunu yapıyor zaten, referanslara göz atarsanız.. Türkiye bu konuda gerçekten iyi bir noktada bu görüşünüze katılıyorum..

 
şimdi rölenin otomatik manuel konumu zaten çalişmiyor.röle direk sistemdeki güce göre kondasatör devreye alıyor.ben 10. kademeye kadar kondansatörleri devre dışı bıraktım yapışan iki kontaktörü devreye aldım sonra tekrar diğer kondansatöleri devreye aldım kontaktörleri bırakması gerekiyodu bırakmadı bobininde gerilim görüyorum.röleyi açtım kapattım bıraktı :s
 
bu cihaz tam olarak nedir? aktif harmonik filtre mi, yoksa svc sistemi mi ? bu işi yapabilecek ( hem kapasitif , hem endüktif kompanzasyon, her fazı ayrı ayrı kompanze eden svc sistemi olsa gerek) bu arada değerini tam bilmiyorum ama, sanırım bu sistemde hız 100 ms nin epeyice altında


e bobinlerde enerji görüyorsanız, 2 ihtimal
1- kumanda devresi sıkıntılı
2- rölenin çıkış röleleri yapışık.
Röle enerjisini kesince bıraktığına göre
1. şık doğru gibi gözüküyor
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…