onumuzdekı haftaya kadar ilk pas ımız yok hafta ıcı kontrol edıcem.eğer bobınınde gerılım yoksa kumanda devresı rölenın ıcınde sanırım röle mi sıkıntı yapıyor.sn kubilay monofoze yüküm yokki hiç sistemde nasıl yapıcam
Ben başıma geleni anlatayım( bir konuda anlatmıştım aslında)
sistemin manuel ve otomatik diye bir anahtarı var.bir de start stop butonları koymuşlar.mühürlemeli haliyle.Anahtarı maneul konumuna alınca , röleler çekiyor ve röle ile irtibatı kesiliyor (sözde) Fakat tasarımcı bir yerde hata yapmış.Autoda çalışırken , kademe aldığında, diğer kademelerin kontağı üzerinden mühürleme yapıyordu.Yani röle diyelim 3. kademeyi bırakıyor.Fakat 3. kademe kontaktörü, manuel röleleri üzerinden dönerek , mühürleniyor.röle bıraktım sansa da aslında bırakmıyor.Cosfi düzelmeyince de, onu bırakktığını sanıp diğerini alıyor,onu bıraktığını sanıp diğerini alıyor.Tüm kademeleri alınca,ilk kademeyi bir bırakıyor,hepsi bırakıyor o zaman
Böyle bir sıkıntı vardı.Mühürleme kablolarını sökünce,durum düzelmişti.Tabii o zamanlar merlin gerinin tek fazlı ,baştan al baştan bıraklı rölesini kullanıyorduk.
Şimdi zaten , Türk teknolojisi, ihtiyaçtan ötürü , dünya teknolojisinin hayal sınırlarında
Zaten şu anda röle falan kullanmıyorum.Alron aldık, kafam rahat.
Akımlara bakıyorum , saniyelik olarak, 50-60 amperlik değişimler oluyor.Hem de her faz farklı farklı.kimi 10 amper değişiyor, kimi 60 amper.Düşünün bu değişim saniyelik oluyor.
ekrana bakınca şunları görüyorum:
120 amper ,1 sn sonra 140 amper, 1 sn sonra 100 amper ..... böyle gidiyor( akımlar örnek olarak verilmiş değerler)
sonra alronu cosq okuma kısmına alıyorum cosq şöyle:
0,999 - 1,000 - 0,998 - 1,000
ve genelde 1,000 da duruyor.İstediğin kadar kademeli olsun, hangi kontaktörlü ya da klasik sistem , anlık değişen ve dengesiz değişen ve bu kadar yüksek farklarda değişen sistemi, bu kadar hızlıca 1,000 de tutabilir ki.
gündüz baktığımda, oranlar %3- %5 gibi gidiyor.
neyse ,sonuçta siz kontaktör mü yapışıyor, rölede mi sıkıntı var, önce bir onu anlayın derim ben.