Makine Gövde Topraklaması

Arkadaşlar dün revizyon yaptığımız bir firmada kompozit malzeme pişiren fırının gövde topraklamasını ölçmeye çalıştım. Normalde elimde izolasyon topraklamasını ölçen cihaz olması gerekirdi ama maalesef yok. Dolayısıyla ölçümü muktimetre ile yaptım ve şu sonuçları çıkardım.

1- Ohm kademesinde pano toprak barası ile gövde arasındaki direnci ölçtüm ve 7-8 ohm gördüm.
2- Gövdede bulunan motorun panodaki toprak kablosunu söktüm ayrıca gövdede bulunup ta panoya toprak barasına bağlı olan/olabilecek bütün toprak kablolarını söktüm. Ölçüm yaptım direnç değeri 11-12 ohm değerine yükseldi.
3- Söktüğüm toprak kablolarını bağladım tekrar ölçtüm. Değer 7-8 ohm arasına düştü.
4- Gövde-toprak barası arasına 16 mm² kablo bağladım ve direnç 1,5 ohm değerine kadar düştü.

Sonuç olarak gövdenin toprak kablosuyla doğrudan topraklanmadığı sonucuna ulaştım. Ve gövdenin en az 25mm² toprak kablosuyla doğrudan topaklanarak eş potansiyel baraya bağlanması gerektiğini düşünüyorum.

Sizden ricam atlayıp atlamadığım veya yanlış düşündüğüm bir şey olup olmadığı konusunda beni bilgilendirmeniz.
 
arkadaşlar benimde firmadaki makineleri tek tek topraklamam gerekli bunun bi resimli örnek mevcut değilmidir yada detaylı bir anlatım
makinalar çelik metal ve mobilya makinaları.
 
Amaç makina gövdesine/masasına elle temasda olası kaçakakımı çalışana değil,toprağa aktarmak. Yani Koruma Topraklaması.
Sarı-Yeşil kabloyu Makina gövdesinin el ayak değmeyeceği uygun bir yerinden vidalamak/tutturmak, kalonun diğer ucunu Baraya iletmek ve baradan da tek kablo ile toprağa giriş yapmak yeterli. Tüm makineler için tek barada toplayıp toprağa iletmek tabiki.
 
merhabalar, elektrik mühendisi değilim o yüzden siz teknik arkadaşlara sormak istedim. Bu gövde topraklamaları, her işyerindeki, dışı metal olan her makineye (daire testere, matkap, taşlama mak., nüyük klima makineleri vs. ) bu topraklamanın yapılması gerekiyor mu=? işyerinin şebeke sistemine göre değişen bir şey mi ne dersiniz?
 
Elektriğin her gittiği yere,elektrikten önce topraklama mutlaka gitmelidir.Şebeke sistemine göre
değişmez.
topraklamalar yönetmeliğinde, koruma topraklamasının yer aldığı yerlerde tt, tn vs. sistemler üzerinden açıklamalar yapılmış. Direkt Bu işlemin dayanağı şu madde şu fıkradır diyebileceğim mevzuat maddesi söyleyebilir misiniz? İş güvenliği uzmanı olduğumdan dayanaklı sunmam gerekiyor malesef. Elektrik mühendisimizde emin değil, hangi makine neye göre diyerek emin olmadığını sçylüuyor.
 
İş Güvenliği Uzmanı ! olarak ,bu konuyu bilmemenize üzüldüm.Elektrik Mühendisinizin denetim yapacağı iş-
yerlerininde vay haline,vay halimize.
 
hocam, iş güvenliği uzmanı her konuyu bilecek diye bir şey mi var? Sadece Elektrik mühendisliğine giriş dersi almış bir Endüstri mühendisi olarak bunu bilmem gerekiyorsa afedersiniz! Öğrenmek için bu platformdan yararlanmaya çalışıyorum, yanlış yaptıysam gene afedersiniz !!
Ben rehberlik ve danışmanlık görevim gereği sizler gibi bilgili arkadaşlardan birşeyler öğrenip, kurumumdaki bilmesi gerekenlere söylediklerinizi refere etmek niyetimdir.
Gene de teşekkür ederim.
 
Bu ünvan için verilen eğitimlerde,bu konuları öğrenmiş olmanız gerekirdi.Elektrik Mühendisinin bu konuyu bilmemesi ise,affedilecek durum değildir.Bunlarıbilmiyorsa,yaptığıtesbitlere,önerile- re nasıl güvenilipte tedbir alınacak.Aslında,sizlere bu konular sorulması gerekir iken,sizin böyle bir duruma düşmenize üzüldüm.Ayrıca,tereci tere,limoncu limon satacak.Elektrik konusunda görevlendirilecek personelin elektrikçi,mekanik konusunda görevlendirilecek personelin mekanikçi,....... diye gider.Siz,elektrikçininde bu konuya cevap veremediğini söylediğinize göre,zaten tuzda kokmuş .
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,065
Mesajlar
932,705
Kullanıcılar
453,051
Son üye
teknik-adam

Yeni konular

Geri
Üst