Makine Panolarında Kullanılan İzolasyon Trafo Uçları

korhan10

Üye
Katılım
28 Eyl 2011
Mesajlar
17
Puanları
1
Konum
Bursa
Merhaba, merak ettiğim bir konuda fikirlerinizi ve bilgilerinizi almak isterim. Makine panosunda bazı komponentler izole trafodan besleniyor. Bu trafonun girişi panodaki dağıtım barasından alınmış. Baralarda enerji yokken kısa devre ölçümü yaptığımda buzzer ötüyor kısa devre gösteriyor. İzole trafo çıkış uçlarını sökünce kısa devre ortadan kalkıyor. Kısa devre gösterdiği halde panoya enerji verince her şey normal şekilde çalışıyor. Farklı örnek olarak başka bir makinenin kumanda panosunda röle bobin uçlarıda izole trafodan besleniyor ve a1-a2 uçlarında da farklı gerilimlerde enerji gözüküyor. Röle gerilim değeri farkından çekme görevini görüyor. Genel olarak izole trafolar hakkında mantık tam kafama oturmuyor. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
İzolasyon trafosu sekonder uçları topraklanmamış trafo demek oluyor.Aşağıdaki resimde trafonun sekonder ucuna temas eden insan çarpılmaz ancak sekonder uçlarından birisini toprağa bağlarsanız çarpılır. İzolasyon trafosunun mantığı budur.

Trafonun primer sargı direnci düşük olduğu için buzzer ötüyordur.
1705899283377.png

https://www.iqsdirectory.com/articles/electric-transformer/isolation-transformers.html
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,781
Mesajlar
920,447
Kullanıcılar
450,871
Son üye
goggles57

Yeni konular

Geri
Üst