Entrasan nokta bu ankette iş olsunda farketmez diyenlerin fazla olması gerekir diye düşünürdüm, çoğunluk samimi duygularına göre ankete katılmış.
İş hayatının hep pozitif ve negatif tarafları karşılaştırılır. Her işin belli bir avantajı ve dezavantajı vardır. Sizin yapınıza en uygun hangisi ise (seçme durumunuzda var ise) onu seçersiniz. Bazı adam masa başında daha iyi verimli olabilir, bazı dışarıda daha rahat olabilir. Hatta masa başı diyede her işi aynı kategoriye koymakta yanlıştır. Bazısı çok stresli olabildiği gibi bazısı çok rahattır. Gözlemlerime göre masa başı işler diğer işlere göre daha çok tercih edilir, çünkü fiziksel şartlar daha uygundur. Lakin Türkiyede masa başı bir iş demek özel sektörde ofis kültürü tam olarak oturmadığı için, sekreterler yada bayan proje çizim elemanları vede muhasebeciler dışında (yazılım sektörü hariç tabii) pek öyle masa başı tam olarak yoktur. Bu sebeple genellikle masa başı dendiğinde memurluk akla gelir. Çoğu yeni mezun personel eleştirirlirken " herkes masa başı rahat iş arıyor, kimse işin zorluğuna girmek istemiyor" gibisinden eleştiri yapılmaktadır. Burdaki masa başı işin türkçesi memurluktur. Günümüzün şartlarında bunu tercih edenleri eleştirmekte abesle iştigal olmaktadır.
Kariyer sitelerinde dikkat edin, herkes ofiste çalışıyor, herkesin yaşı genç, herkes yurt dışı tatiline giden, haftasonu etkinliklere katılan Türkiyede şartlarında %5 lik bir kesime bile hitap etmeyen bir zümreye göre hayat sunmakta. Gelişmiş batı ülkelerinde beyaz yakalı diye tabir edilen üniversite mezunu kişiler genellikle open office denilen sistemle masa başı çalışır, bu çalışma şekli çok yaygındır, o sebeple kariyer sitelerin yurt dışı kaynaklı araştırmaları yayınlarken Türkiyenin gerçekleri değilde o ülkelerin gerçeklerini sayarlar. Bunlardan biride masa başı işlerin getirdiği rahatsızlık ifadelerdir. Oysa masa başı işler dışındakiler sanki çok sağlıklı şartlarda çalışmaktadırlar. Türkiyede iş verenin masa başı isteyenleri beğenmemesi sebebide, memurluğun şartlarının türkiyedeki özel sektörün üstünde olmasıdır. Şöyle düşünün haftanın 5 günü masa başında çalışan bir teknisyen, haftanın 6 günü direk tepesinde çalışan bir teknisyenle yer değiştirir mi?? Yada masa başı çalışan mühendisin sırt ağrısı, şantiyede 20 katlı asansörsüz binayı inip çıkan mühendisin bacak ve sırt ağrısından daha mı şiddetlidir veyahutt kışın soğuğu yazın sıcağında klimayla ofiste müzik dinleyerek çalışan biri mi yoksa bu hava koşullarında müşteri peşinde koşan biri mi daha iydir?? Bence cevap belli...