Arkadaşlar matkapım prize taktıgımda çalışmıyodu bugün iş yaparken. Fakat elim matkapın düğmesinde basılı kaldıgında fişini prize taktıgımda çalışıyor. Biraz ara verdiğimde prize taktıgımda yine çalışmıyordu. şimdi eve geldim EVİMİZDE TPĞRAKLAMA VAR. FAKAT FİŞİ DÜZ TAKDIGIMDA ÇALŞIMIYO. TERS TAKTIGIMDA ÇALIŞIYO. Sökmeyi düşünüyoırum ama fikirlerinizi bekliyorum ustalarım.
cevap basit; kopuk olmayan uç faz olduğundan, matkabın motor sargılarından geçerek elektriği işe yani harekete dönüştürebilmesi için nötüre ihtiyacı var. Her elektrikli makina çin bu şarttır.
ben soruyu yanlış anlamadığımı sanıyorum "... Nötüre dokundurunca çalışıyor" dendiğinden cevap olarak yazdım. Kısa devre ihtimali nerden kaynaklanacak. Tekrar yazınızı okuyunca anladım, burada siz şekli kafanızda yanlış canlandırmışsınız. Kopukluk olan noktayı şöyle düşünün; klemensin vidalarının olduğu kısımda gerçekleşmiş, anahtara giden kabloda değil dolayısıyla kontrol kalemiyle ontrol ettiğimizde ya 2 faz görürüz ya da hiç görmeyiz yani 2 nötr anlamında, bu tamamıyle fişin takılma şekliyle alakalıdır.tekrar yani kısa devre ihtimali yok!
Sayın binbaşı hocam senin sözünün üstüne söz olmaz. Ama ben yanlış mı biliyorum lütfen düzelt. Kısa devre olayı dediğimiz sadece faz nötR , faz toprak ve nötr toprak birbirine değmesimidir? Mesela nötürde iletken zayıflıgından dolayı faz devresini nötr üzerinden tamamlama da zorlanıp nötr de faz gözükmez mi? Bu bir gevşeklik değil mi aynı zamanda? ve Bu gevşeklik yüzünden yangınlar çıkmaz mı? NÖTR İLETKENİN ZAYIF OLMASI VEYA NÖTR İLETKENİNİN GEVŞEK BAĞLANMASI KISA DEVREYE SEBEP OLMAZ MI? Beni aydınlat lütfen...Ben bu olayı ancak tek bir şekilde açıklayabilirim:Ark üflemesi.Ark olayı,ark üflemesi nerden çıktı da diyebilirsiniz haklı olarak onu açıklamaya çalışayım izninizle.Matkabın çalışması belli noktalarda temas eden bakır tellerin bir arkıyla oluyor,sn.DGN FRT'nin ifadesi gibi.Ama bu faz ve nötr arasında bir kısa devre şeklinde de değil,devreyi tamamlama şeklindedir,sn.by lent'in de söylediği gibi.Sigortanın buşonu gevşeyip de içinde oturduğu altlıkla arasında olan gizli bir ark gibidir bu olay benzetirsek.Ark üflemesi ark sırasında oluşan mağnetik alanın dengesiz olmasından dolayı,arkın bir tarafa doğru sapmasıdır,yön değiştirmesidir.
Burada nötr tarafında ark daha kolay oluşuyor.Nedeni elimizle matkapı tutarken,sargılardan faz akımı geçip,elimizden ayaklarımızdan zeminle de matkap plastik gövdesi arasında bir kondansatörün dielektrik vazifesi görüp,devresini bu şekilde tamamlaması ile,alternatif akımda kısmi çalışan bir kondansatör de,aslında kendiliğinden oluşmuş oluyor,biz farkında olmasak bile.Bu kondansatörden akan sınırlı bir faz akımı da,matkabı tutarken dengesiz bir değişken mağnetik alanı rahatça oluşturuyor,kopan bu iki iletken nokta uçlarında.Faz hattı,bu kopuk yere gelince ark,ark üflemesi yüzünden ya hiç oluşmuyor,ya da çok kısa bir an oluşup sönüyor,daha fazla ark da devam edemiyor.Ama nötr hattı kopuk yere gelince,bu defa değişken bir mağnetik alan hiç oluşmuyor,çünk matkabı elimizle tutarken içinde faz hattı hiç yoktur,yalnızca nötr hattı bu sargılarda dolaşıyor.O da toprakla arasında bir kondansatör görevi yapıp akıp akıtmıyor,bir değişken alan da oluşmuyor ve neticede ark üflemesi oluşmayıp,ark da hiç sönmüyor.Ark devamlı olduğu için,matkabın çalışması da sürekliliğini korumuş oluyor.Benim olayı açıklamam sadece bu şekildedir.Kolay gelsin.
vallahi resim ekleyeceğim anlaşılan başka türlü anlamayacaksın... !
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?