MATKAPLA İLGİLİ BİR SORUN

Arkadaşlar matkapım prize taktıgımda çalışmıyodu bugün iş yaparken. Fakat elim matkapın düğmesinde basılı kaldıgında fişini prize taktıgımda çalışıyor. Biraz ara verdiğimde prize taktıgımda yine çalışmıyordu. şimdi eve geldim EVİMİZDE TPĞRAKLAMA VAR. FAKAT FİŞİ DÜZ TAKDIGIMDA ÇALŞIMIYO. TERS TAKTIGIMDA ÇALIŞIYO. Sökmeyi düşünüyoırum ama fikirlerinizi bekliyorum ustalarım.

Sevgili arkadaşım,kullandığın elektrik dc.değil(Yani + ve - kutubu yoktur,değişik takmayla bir motorun çalışma şeklinde de değişiklik olmaz),ac akımıdır,hal böyle olunca da faz ve nötürü yer değiştirmeyle,bir çalışıp bir çalışmaması tek nedenden olabilir,diğer arkadaşların da açıklıkla söylediği gibi:Kablonun ya prize takılan yekpare fişi içinde,ya fiş ucunda ya da tam matkaba giriş yerindeki kablonun kırılıp,sık bükülen bir yerinde,bir iç bakır damar kopması vardır.Belirli açıda taktığınızda bu noktalar tam temas alarak elektriği tam iletirler,belli açılarda ise hiç iletmezler,sorun sadece bundan ibarettir.

Çaresi,matkap vidalarını söküp matkabın plastik dış gövdesini açıp kaldıracaksınız.Ondan sonra üniversal motora (Matkap motoru) giden kordonu motordan tam ayırıp,avometreyi ohm.(Direnç-ölçer) kısmına getirip,fişin bir ucu,kablonun son ucu,fişin diğer ucu,kablonun diğer son ucu olarak,bir sesli direnç ölçümü yapılıp sesi dinlenecek.Bir veya iki kablodan hiç ses gelmemesi durumunda kordonun o kablo tarafından kopuk olduğunu anlayacaksınız.Ama arızalı yeri tam olarak bulmak da cidden zor bir iştir,çok kolay da değildir,zaten arkadaşlar bunu ziyadesiyle de anlatmışlar.Kablo koptuğu yerde,bir yumuşaklık,elestikiyet farkı da oluşturur,bunu görebilmek,farkedilmek işte bütün mesele de buradadır.Bu noktayı bulup,biraz fazla tolerans (Kesme payı) bırakıp kabloyu belirli bir yerden kestirme bir göz hesabıyla kesip kısaltacaksınız.Sonra lehimle ya da klemens kullanarak (Tabiki lehim en idealidir bu türden günlük ve sürekli olan kullanımlarda) iki parça kesik kordonu birleştirip tek bir kordon haline getireceksiniz.Üzerini elektrik bandıyla sarıp dış ortamdan tam izole edeceksiniz.En son olarak da motora bağlantı yapılacaktır.Bundan sonra da kullanıma hazır olacaktır.Tüm olay budur.Kolay gelsin.

ustalarım saolun. fişin bir kablosu fiş yerinden kopmaya yakındı. bu kopmaya yakın yer faza geldiğinde çalışmıyo nötüre geldiğinde çalışıyodu. bunun sebebi nedir ustalarım? neden kopmaya yakın yer nötüre geldiğinde çalışıyo faza geldiğinde çalışmıyo?

Son düzenleme:
Cevap basit; kopuk olmayan uç faz olduğundan, matkabın motor sargılarından geçerek elektriği işe yani harekete dönüştürebilmesi için nötüre ihtiyacı var. Her elektrikli makina çin bu şarttır.

cevap basit; kopuk olmayan uç faz olduğundan, matkabın motor sargılarından geçerek elektriği işe yani harekete dönüştürebilmesi için nötüre ihtiyacı var. Her elektrikli makina çin bu şarttır.

sayın by lent kopuk olmayan faza denk geldiğinde sargıya ulaşıp geçip dönüş yaptıgında nötürün kopmaya yakın kısmında devreyi tamamlıyo. Yani faz devresini nötr üzerinden kısa devrede tamamlıyo. O anda kopmaya yakın kısma kontrol kalemi ile o dokundurabilsek ışık yanacaktır. Sebep budur. Çalışma sırasında o kopuk kısım yanabilir bir sesle patlayıp sigortayı da attırabilir.

Ben soruyu yanlış anlamadığımı sanıyorum "... nötüre dokundurunca çalışıyor" dendiğinden cevap olarak yazdım. Kısa devre ihtimali nerden kaynaklanacak. Tekrar yazınızı okuyunca anladım, burada siz şekli kafanızda yanlış canlandırmışsınız. Kopukluk olan noktayı şöyle düşünün; klemensin vidalarının olduğu kısımda gerçekleşmiş, anahtara giden kabloda değil dolayısıyla kontrol kalemiyle ontrol ettiğimizde ya 2 faz görürüz ya da hiç görmeyiz yani 2 nötr anlamında, bu tamamıyle fişin takılma şekliyle alakalıdır.Tekrar yani kısa devre ihtimali yok!

ben soruyu yanlış anlamadığımı sanıyorum "... Nötüre dokundurunca çalışıyor" dendiğinden cevap olarak yazdım. Kısa devre ihtimali nerden kaynaklanacak. Tekrar yazınızı okuyunca anladım, burada siz şekli kafanızda yanlış canlandırmışsınız. Kopukluk olan noktayı şöyle düşünün; klemensin vidalarının olduğu kısımda gerçekleşmiş, anahtara giden kabloda değil dolayısıyla kontrol kalemiyle ontrol ettiğimizde ya 2 faz görürüz ya da hiç görmeyiz yani 2 nötr anlamında, bu tamamıyle fişin takılma şekliyle alakalıdır.tekrar yani kısa devre ihtimali yok!

güzel kardeşim adam demişki fişi kestim burda buldum diyor kopmaya yakın kısmı. Matkapı söktüğümde fişi kesmeden önce değişik şekillerde takınca fişi bunu keşfetmiş. Yani faza gelirse kopmaya yakın kısım çalışmıyo nötre gelince çalışıyo... En son dediğin doğru: Kopmaya yakın kısım nötre gelirse iki faz görürüsün kopmaya yakın yer faza gelirse ikisinde de kontrol kalemi yanmaz. Bu aynı zamanda faz devresini nötr üzerinden tamamlayamayınca dediğin gibi iki kabloda da ışık yanar. Bu da kısa devredir aynı zamanda. Niye kısa devre? çünkü faz devresini nötr üzerinden geçerek topraga akar. Burda akamıyo ve kopmaya yakın olan kısımda kalıyo ve kontrol kaleminde ışık yanıyo... Anladın?

Ben bu olayı ancak tek bir şekilde açıklayabilirim:Ark üflemesi.Ark olayı,ark üflemesi nerden çıktı da diyebilirsiniz haklı olarak onu açıklamaya çalışayım izninizle.Matkabın çalışması belli noktalarda temas eden bakır tellerin bir arkıyla oluyor,sn.DGN FRT'nin ifadesi gibi.Ama bu faz ve nötr arasında bir kısa devre şeklinde de değil,devreyi tamamlama şeklindedir,sn.by lent'in de söylediği gibi.Sigortanın buşonu gevşeyip de içinde oturduğu altlıkla arasında olan gizli bir ark gibidir bu olay benzetirsek.Ark üflemesi ark sırasında oluşan mağnetik alanın dengesiz olmasından dolayı,arkın bir tarafa doğru sapmasıdır,yön değiştirmesidir.

Burada nötr tarafında ark daha kolay oluşuyor.Nedeni elimizle matkapı tutarken,sargılardan faz akımı geçip,elimizden ayaklarımızdan zeminle de matkap plastik gövdesi arasında bir kondansatörün dielektrik vazifesi görüp,devresini bu şekilde tamamlaması ile,alternatif akımda kısmi çalışan bir kondansatör de,aslında kendiliğinden oluşmuş oluyor,biz farkında olmasak bile.Bu kondansatörden akan sınırlı bir faz akımı da,matkabı tutarken dengesiz bir değişken mağnetik alanı rahatça oluşturuyor,kopan bu iki iletken nokta uçlarında.Faz hattı,bu kopuk yere gelince ark,ark üflemesi yüzünden ya hiç oluşmuyor,ya da çok kısa bir an oluşup sönüyor,daha fazla ark da devam edemiyor.Ama nötr hattı kopuk yere gelince,bu defa değişken bir mağnetik alan hiç oluşmuyor,çünk matkabı elimizle tutarken içinde faz hattı hiç yoktur,yalnızca nötr hattı bu sargılarda dolaşıyor.O da toprakla arasında bir kondansatör görevi yapıp akıp akıtmıyor,bir değişken alan da oluşmuyor ve neticede ark üflemesi oluşmayıp,ark da hiç sönmüyor.Ark devamlı olduğu için,matkabın çalışması da sürekliliğini korumuş oluyor.Benim olayı açıklamam sadece bu şekildedir.Kolay gelsin.

Ben bu olayı ancak tek bir şekilde açıklayabilirim:Ark üflemesi.Ark olayı,ark üflemesi nerden çıktı da diyebilirsiniz haklı olarak onu açıklamaya çalışayım izninizle.Matkabın çalışması belli noktalarda temas eden bakır tellerin bir arkıyla oluyor,sn.DGN FRT'nin ifadesi gibi.Ama bu faz ve nötr arasında bir kısa devre şeklinde de değil,devreyi tamamlama şeklindedir,sn.by lent'in de söylediği gibi.Sigortanın buşonu gevşeyip de içinde oturduğu altlıkla arasında olan gizli bir ark gibidir bu olay benzetirsek.Ark üflemesi ark sırasında oluşan mağnetik alanın dengesiz olmasından dolayı,arkın bir tarafa doğru sapmasıdır,yön değiştirmesidir.

Burada nötr tarafında ark daha kolay oluşuyor.Nedeni elimizle matkapı tutarken,sargılardan faz akımı geçip,elimizden ayaklarımızdan zeminle de matkap plastik gövdesi arasında bir kondansatörün dielektrik vazifesi görüp,devresini bu şekilde tamamlaması ile,alternatif akımda kısmi çalışan bir kondansatör de,aslında kendiliğinden oluşmuş oluyor,biz farkında olmasak bile.Bu kondansatörden akan sınırlı bir faz akımı da,matkabı tutarken dengesiz bir değişken mağnetik alanı rahatça oluşturuyor,kopan bu iki iletken nokta uçlarında.Faz hattı,bu kopuk yere gelince ark,ark üflemesi yüzünden ya hiç oluşmuyor,ya da çok kısa bir an oluşup sönüyor,daha fazla ark da devam edemiyor.Ama nötr hattı kopuk yere gelince,bu defa değişken bir mağnetik alan hiç oluşmuyor,çünk matkabı elimizle tutarken içinde faz hattı hiç yoktur,yalnızca nötr hattı bu sargılarda dolaşıyor.O da toprakla arasında bir kondansatör görevi yapıp akıp akıtmıyor,bir değişken alan da oluşmuyor ve neticede ark üflemesi oluşmayıp,ark da hiç sönmüyor.Ark devamlı olduğu için,matkabın çalışması da sürekliliğini korumuş oluyor.Benim olayı açıklamam sadece bu şekildedir.Kolay gelsin.
Sayın binbaşı hocam senin sözünün üstüne söz olmaz. Ama ben yanlış mı biliyorum lütfen düzelt. Kısa devre olayı dediğimiz sadece faz nötR , faz toprak ve nötr toprak birbirine değmesimidir? Mesela nötürde iletken zayıflıgından dolayı faz devresini nötr üzerinden tamamlama da zorlanıp nötr de faz gözükmez mi? Bu bir gevşeklik değil mi aynı zamanda? ve Bu gevşeklik yüzünden yangınlar çıkmaz mı? NÖTR İLETKENİN ZAYIF OLMASI VEYA NÖTR İLETKENİNİN GEVŞEK BAĞLANMASI KISA DEVREYE SEBEP OLMAZ MI? Beni aydınlat lütfen...

vallahi resim ekleyeceğim anlaşılan başka türlü anlamayacaksın... ! ;)

Forum istatistikleri

Konular
130,299
Kullanıcılar
453,556
Son üye
Diaries

Yeni konular

Geri