MATKAPLA İLGİLİ BİR SORUN

babana rahmet binbaşı hocam... Bizi aydınlattın. Seni görmesem de abim gibi seni seviyorum. Engin bilginle bizi aydınlattın saol. şimdi anladım ne oldugunu. Zaten sordum sana... Amacım eksik yönlerimi bilmek ve gidermek.
 

Sn.binbaşı' nın ayrıntılı cevabından sonra kısa bir cevapta ben yazayım.
İki nokta arasındaki atlama veya gevşeklik sonucu oluşan bahsettiğiniz ark olayında şunu gözden kaçırmamak lazım. Faz veya bir fazdaki nötr dönüşünde oluşan gevşeklik sonucunda oluşan ark yükü çeken cihazın empendansı nedeniye üstten sınırlanır.

Ancak faz-toprak veya faz-nötr kısa devresinde hat direncini göz önüne almadığınız takdirde akımı üstten sınırlayan bir etken yoktur. Bu nedenle faz-toprak veya faz-nötr hatasında oluşan akım ve ark kuvvetlidir.

Bazı durumlarda faz-toprak hatasında kısa devre akımını düşürmek için nötr noktasını reaktans veya omik direnç ile topraklamak gibi önlemler alınır ancak bu konumuzun dışındadır ve bu düşürülen akımda oldukça yüksektir.

Saygılar....
 
Saolun ustalarım cevaplarınız için. sanırım Biraz kırıcı konuşmalar olmuş. Aslında dgn frt ustanın dediği şeyi yani fazın nötr üzerinden devresinin tamamlayamamasını ben de çok düşünüyodum elektrikte bunun tanımı ney diye? Binbaşı Abimiz güzel bir dille kırıcı olmadan anlatmış saolsun. Demekki bunun adı ark olayıymış.
 
Sn.alpernbugra konuyu çok güzel ve elektrikteki bu olayın tam karşılığını vererek anlatmış.Ben de,yurttaki bu gözlemimden sonra aklımda beliren,evde kaynak yapma projesinden biraz bahsedeyim yeri gelmişken.3 adet 1000 watt.lık rezistans satın aldım,bu ocaktaki ark olayından da bir lham alarak.Rezistansların 45-50 volta tekabül eden uzunluğunu kesip çıkardım ve üçünü paralel bağlayıp,bir kaynak pensesine bir elektrot yerleştirip,rezistansları şebekeye seri olarak bağlayıp,bir kaynak yapmaya karar vermiştim.

3 adet rezistanstan,bu eksik kısımlarının çıkmasıyla oluşan 45-50 volt ac.voltaj farkı ve rezistanslardan geçen akımla,elektrotlar eriyecek mi diye ayrıca da test yapmıştım.Elektrotlar arasında ark oluşmuştu oluşmasına ama,elektrot yalnız ark ve ışık üretmişti,üretilen ısı oldukça azdı ve elektrot erimemişti.O zaman elektrik bilgim nispeten az olduğundan,ev sayacının max.30 amperi geçirebildiğini göz ardı etmiştim bu arada.

Okula gidip imal usulleri,malzeme hocamız sn.Mak.Müh.Burhan Oğuz hocama konuyu açtığımda,evde yaptığım bu deneyi (Testi) anlatmıştım.Kendisi sanayide aktif çalışan ve danışman bir müh.olduğundan,tereddütsüz 50 amperin altında elektrot erimeyeceğinden,evde seri bağlı rezistansların sayısını artırmakla da bu işin hiç olmayacağını,mutlaka kaynak makinesi,trafosu kullanmam gerektiğini ayrıca bana söylemişti.

Faz-nötr,faz-toprak arasında direk oluşan arklarda,ayrıca tüm güç (Volt*amper*cos fi) kaynak noktasında ısıya ve ışığa dönüşeceğinden,burada verilen toplam enerji miktarı çok daha fazla olur,çünkü enerji başka bir yere paylaştırılmaz.Bu ark asıl elektrik kaynak hatlarına paralel ve direk olarak temasla oluşmaktadır.

Oysa,asıl amacın bir tüketici cihazın çalıştırılması olan ve istenmeyen bazı noktalarında oluşan,bu asıl devreyle seri olarak oluşan arklarda,büyük kıvılcımlarda,asıl enerjinin büyük kısmı,tüketici cihaz (Elektrik fırını,matkap,elektrikli şofben,vb.) tarafında harcanıp enerjinin büyük kısmı bu alıcıda yok olur,çok küçük bir kısmı ark,kıvılcım yapan kısma kalmış olur.O nedenle bu noktalarda,direk faz-nötr,faz-toprak hattındaki direkt temas gibi büyük hasar da oluşamaz,sigorta da atmaz.Ancak arkın uzun sürmesinde,bu noktaların ısınıp yangın çıkma riski de,kabloların soyulup sigortanın atabilme riski de ayrıca vardır.Kolay gelsin.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…