Sayın Kabiliyet
Uslüp hakkında yazdıklarımda değişen bir durum yok; bilgi vb hiçbirşeyi değiştirmez.
Bir önceki mesajım ve şu ana kadar yazdıklarım sizin bahsttiğiniz hataları açıklamış durumda ama siz kendinizi inandırmış biçimde; kendinize göre aldığınız dayanakları esas kabul edip oradan bilgi vermeye çalışıyorsunuz. Bilgi, birikim, elektrikçilik, elektronikçilik, mekanikçilik size göre nedir bilmiyorum. Bunların gerek becerisi gerek tecrübesi gerek bilmi ve ilmi insanların şahsi ve psikolojik istek savunma veya menfaatlerine göre ayarlanamaz. Düşüncenizi hakikat olarak ispat edebilirseniz buyrun; edemeseniz de buyrun, ama verdiğiniz kaynaklar zaten temel bilimden yola çıkma mecburiyetinde olan kaynaklar yani doğrulukları temel zekaya, temel bilime uygunluk ile ölçülürken siz bunları yazdığınız için biz de okumak zorunda değiliz.
Birçok çelişen düşüncenizden bahsettim, birçok ispatsız ve temel mantığa uymayan sözünüzü ortaya koydum ama siz anlayışınızda devam ediyorsunuz. Mesela bu anlayışınızı devam ettirseniz biz bu ortamda en fazla birkaç daha yazabiliriz belki.
Olaylar zeka, bilimsel yol, ilmi münazara ile değerlendirilemedikten sonra orada bilim olmaz. Oradan buradan duyulan bilgilerin değerlendirilebilmesi için bu tip değerler olmazsa, gerisi kimin sözünü ne kadar bastırdığına dayanır. İnsan içinde öyle bir doğru vardır ki, hiçbir yanlışı kabul etmez.
İlk olarak ele aldığım nokta
Elektronik/
Elektrik ve mekanik benzeşimdi. Siz bu konuya ne kadar uzak olduğunzu gösteriyorsunuz. Ama yakınlaşmak için engeliniz yok, buyrun bir yerlerden başlayın. Bu konular menfaat sağlamak için burada değil, bizi de faydalandırın siz de faydalanın.
Temel elektrik ve mekanik benzeşimde RLC devresinin mekanik modeli vardır. Bu model çizimi temel mekanik elemanlar olan; yay, dempır, kütle ile çizilir. Mesela vida da mekanik elemandır ama bu benzeşimde yer alan karakteristik etkisi yoktur. Bahsettiğiniz ve ısrarla çelişerek söylediğiniz kondansatör basınç düşüncesi her farklı yerde olabilen bir benzetmedir. Temel izah olarak akışkan elektrik/mekanik benzeşimin içinde değilir. Ben bunlar benzemez demedim, ama bilimsel olarak anlayamamışsınız.
Mekanik/Elektrik/Akışkan/Isıl sistemler kendi içlerinda ayrı ayrı benzeşime tabi tutulurlar. Burada daha bazı temel formüller bile verilmemişti ama sonuçta verilse de temel benzeşimde akışkan ve ısı ele alınmaz. Bu bilgilerin benzeşim tablosu için: bahsettiğim kitap Tablo2.2 Sayfa 36 .
Akışkan benzeşimde; elektrik direnç, daralan kesit ile; endüktans(geciktirici), ivmeli akışkan benzetimi ile; kondansatör de su biriken depo(vb.) ile yapılır. Bu temel değil yan da denilebilir akışkan elektrik benzeşimidir. Siz bu benzeşimi anlamamış olarak yazmıştınız. Zaten temel izah ettiğim konuda bu kısmı yani akışkanı daha ele almamıştım.
Mesela siz dempırı ilkin kondansatöre benzettiniz. Yoksa evvel yaya doğru benzetmiştiniz(sizi teyit edince bunu değiştirdiniz). Sonra aynı şeyi başka şeylerede benzetmiştiniz ama son düşüncenizi yine yazmamışsınız. Bir şey birbirine benzemeyen başka şeylere de mi benzer? Dempır enerji depolar anlamına gelen yazınızda size şunu anlatalım basınç artışı her zaman enerji depolandığını göstermez toplam sistemde. Sistem bilimsel incelenmediğinde ancak sizin yaptığınız yorumlar yapılır. Dempır sıvı akışkan ile çalışır. Sıvı esnekliği çok küçük olduğundan zaten basınçlı depolama yapılamıyor sıvılarda. Bu alet gelen enerjiyi harcayarak bitirir veya azaltır. Pistonundaki delikler akışkan geçişini mümkün maksimum(optimum) derecede zorlaştırır ve geçişte yoğun enerji kaybı olur. Bakın bilimsel bakmadığınızda siz bu alete enerji depolatıyordunuz...
Bakış temelinde temel zeka yolu olan elektrikte gerilimin ve akımın birbirinden farklı ama empedans bağıntısı ile bağlı olduğudur. Mekanikte iş neye bağlıdır?? Kuvvetin yol ile uygulamasını, kuvvetin artmasının basıncı arttırmasını, kuvvetin direk iletimini, kuvvetin sebep olduğu hız ve ivmeyi düşünmemişsiniz. Kuvvetten bahsediyruz ama bu kuvetli zehir, kuvvetli yağmur gibi halk tabirlerine benzemek zorunda değil. Aradığımızın ne olduğunu değerlendirmek lazım.
Devamlı olarak bahsettiğiniz konu akışkan,elektrik benzerliğidir. Bize en ufak bir atıfta bulunan bir mesnediniz de olamamış oldu ama temel bilimde zaten elektrik bu şekilde benzeştirilmez.
Bunların her biri zeka ve mantık yoludur. İnsanın muhteşem düşün yolunun eseridir. Bundan sonra yeni bir bilim başlığı çıksa eğer "bilim" ünvanını alabilirse aynı benzeşimler aynen o bilimle burada da yapılır.
Sabit fikirler belki uzun zamanda oluşmuş olabilir ama sebepsiz bağlılık tabudan ileriye gidemez. Siz yine de ben doğruyum diyorsanız bir tanesini ispat edin. Çünkü yanlış varsa düzeltmek gerekir. Doğrular anşatılmışsa tabularla ne şekilde muhattap olduğu konusunda bilgi sahbi olmuş oluruz.
İlmi tartışmalar ve eklemelerle tüm arkadaşları davet eder; hürmetler unsar Hayırlı güler dilerim.