Mekanik Zeka

Sayın Kabiliyet
Bize karşı çıktınız diye size kızmam. Mesajımın ilk kısmını yanlış mı anladınız bilemiyorum. Anafikir olarak; mühendisi mühendis yapan ilmi aldıktan sonra siz ondan da ala olabilirsiniz idi.

Sözlerinizde yanlış hitap var. Bunları kullanmamanız gerekir. İnternetin karşılıksız ortamında insanların bireyselliklerine girmek kolay gibi de olsa, müsade edilmeyeceği gibi insana hiçbirşey katamayacağı gibi muhattabından da azaltamaz.

Bahsettiğiniz bilgilerden grafiği incelememekle beraber tamamının yanlış olduğunu görmekteyiz. İlmi hiçbir delil getirmemişsiniz. Bir önceki mesajımda belirttiğim gibi günlük hayattan aklınıza gelen benzerliklerden bahsetmişsiniz. Burada temel zeka yollarının izah ettiği anlayış biçimleri arasında benzerlik kurulmakta. Yoksa ki kelimeler birbirine benzemese de olur.

Nicelikler arası benzerlik niceliklerin temel etkileri, davranış biçimleri, aktarılma biçimleri, sistemin toplam izah denklemine etkileri, güç formülünde yer alabilme biçimleri, türev ve integral ile oluşturukları sistematik enerjitizm gibi kavramlar yardımıyla kurulur. İlk mesajlarda bahsettğim konu temel bilgileri Prof.Dr.İbrahim Deniz Akçalı nın Otomatik Kontol kitabından alınmıştır. Siz muhalefet ettiğiniz bilgilerinizi hangi kaynağa dayandırıyorsunuz?

Eğer bilimsel izahınız varsa dinlemeye hazırız. Yoksa aklınıza gelen fikirleri rahatlıkla söyleyebilirsiniz ama bunların doğruları değiştirme imkanı olamaz.

Burada hakimiyet bilimsel ve ilmi izah ile olur. Herhangi birşey ile değil... Akımı kuvvet ile ilişkilendirilemez bulma yakaşımınızın bilimle, zekayla, temel mantıkla alakası yok. Ama bu temellikte açıklama yaparsanız da dinleriz. Kuvvet moleküller üzerinden aktarılan ve katılarda iletilen bir niceliktir. Empedans gerilim ve akım arasındaki bağıntı olarak; aynı mantık ile mekanik empedans da kuvvet ve yol arasındaki bağıntıdır. Yolun birinci türevi hızı ikincisi ivmeyi verir. Birinci türev de elektrikteki gerlimin mekanik bezeşimidir.Yine elektrikte akımın yaptığı işi, mekanikte kuvvet yapar.

Pistonun(damper[dempır]) delikli karşılığı kondansatör demişsiniz. Sonra da basınçlı kap ile özdeşleştirmişsiniz. Son kararınız nedir bilmiyorum ama kondansatör enerji depolar. Elektrik devresi ve empedansı için yaptığı bu işi mekanikte kütle yapmış olur. Gerek potansiyel (yükselme vb) gerek kinetik(dönme,hız) ile. Her ne kadar başta ifade etsem de bunları anlamak kolay değildir. Yoksa kolay olanla ilgileniyorsak onu bırakmak da bazen hayırdır. Birimlerinin aynı olmadığını söylemişsiniz; kondansatör farad kütle kg diye. Delikli pistonun veya basınçlı kabın birimini nereden farad okudunuz bilmiyorum ama birimler benzeşimde çevrilir. Birim çevireç katsayıları vardır. İlk mesajlarımızda olan bu çevirme gereksinimleri olmasaydı herşey aynı olsaydı biz burada benzeşimden bahsetmezdik.

Temel fizik bunlara muhalefet ederse temelini düzeltmesi gerekir. Fizik doğruları belirleyemez. Fizik ismi görünen anlaşılan anlamlarında kullanılır. Fiziğin de temelinde mantık olması gerektiğinden bu sistemlerin açıklanmasını iyi takip etmelidir.Bilimsel olarak fizik lazer olaylarını dahi içine giren bir bilim olarak bu konularda katiyen temel mantığa muhalefet etmez. Yoksa müfredat ele alınırsa, üniversite fizik müfredatında dahi yüksek bilim bulunmamakta olsa gerek, kaldı ki lise veya ortaokul müfredatı buradan çok geridedir.

Konunun kişiselleştirilmemesi gerekmektedir. Tamamen bilimsel olarak fevakalade konuşulabilir çok durum vardır. Ancak doğru olan veya doğruluğunu ispatlamaya çalıştığımız konular önemlidir. Bunlarda dahi fikir verme usulüye yazılması bilimin devingenliğinin bir getirisidir.

Hayırlı akşamlar.
 
cncarastirma arkadaşım benim üslubum size ağır gelebilir. Bunun nedenide benim bu konu hakkında, bilgi ve tecrübelerimin çok olması ve sizin bilginizin ise, sizin kişisel tahminlerinizden ibaret olmasıdır. Ben sizin ömrünüz boyunca hiçbir cihazda kondansatör kullanmadığınıza inanmıyorum.
Kondansatörler hakkında wikipedia sitesinden likler eklicem, sizden ricam böylesi büyük bir siteye güvenip orada okuyarak anladığınız bilgileri bizimle paylaşmanız.

http://tr.m.wikipedia.org/wiki/Kondansatör

Wikipedia da bulunana bir grafik var bu grafikten anladığınızı bizimle paylaşırsanız sevinirim.

Ayrıca sitenin alt kısmında daha detaylı olarak alt konular var bu konuları "Göster" butonlarına tıklayıp orada okuduklarınızıda dikkate alarak anlatırsanız bizde bilgilenmiş oluruz.


Ayrıca sitede dış bağlantılar kısmıda likler verilmiş bu likler biz elektronikçileri sık sık bilgi alamak amaçlı kullandıkları sitelerdir.

Benim kuantum fiziği gibi zor bir konuyu hobi olarak okuyup anlaya bilecek bilgi birikimim var. Sizin bu anlattıklarınız, benim için şaka gibi görünüyor.
 
Sayın Kabiliyet

Uslüp hakkında yazdıklarımda değişen bir durum yok; bilgi vb hiçbirşeyi değiştirmez.

Bir önceki mesajım ve şu ana kadar yazdıklarım sizin bahsttiğiniz hataları açıklamış durumda ama siz kendinizi inandırmış biçimde; kendinize göre aldığınız dayanakları esas kabul edip oradan bilgi vermeye çalışıyorsunuz. Bilgi, birikim, elektrikçilik, elektronikçilik, mekanikçilik size göre nedir bilmiyorum. Bunların gerek becerisi gerek tecrübesi gerek bilmi ve ilmi insanların şahsi ve psikolojik istek savunma veya menfaatlerine göre ayarlanamaz. Düşüncenizi hakikat olarak ispat edebilirseniz buyrun; edemeseniz de buyrun, ama verdiğiniz kaynaklar zaten temel bilimden yola çıkma mecburiyetinde olan kaynaklar yani doğrulukları temel zekaya, temel bilime uygunluk ile ölçülürken siz bunları yazdığınız için biz de okumak zorunda değiliz.

Birçok çelişen düşüncenizden bahsettim, birçok ispatsız ve temel mantığa uymayan sözünüzü ortaya koydum ama siz anlayışınızda devam ediyorsunuz. Mesela bu anlayışınızı devam ettirseniz biz bu ortamda en fazla birkaç daha yazabiliriz belki.

Olaylar zeka, bilimsel yol, ilmi münazara ile değerlendirilemedikten sonra orada bilim olmaz. Oradan buradan duyulan bilgilerin değerlendirilebilmesi için bu tip değerler olmazsa, gerisi kimin sözünü ne kadar bastırdığına dayanır. İnsan içinde öyle bir doğru vardır ki, hiçbir yanlışı kabul etmez.

İlk olarak ele aldığım nokta Elektronik/Elektrik ve mekanik benzeşimdi. Siz bu konuya ne kadar uzak olduğunzu gösteriyorsunuz. Ama yakınlaşmak için engeliniz yok, buyrun bir yerlerden başlayın. Bu konular menfaat sağlamak için burada değil, bizi de faydalandırın siz de faydalanın.
Temel elektrik ve mekanik benzeşimde RLC devresinin mekanik modeli vardır. Bu model çizimi temel mekanik elemanlar olan; yay, dempır, kütle ile çizilir. Mesela vida da mekanik elemandır ama bu benzeşimde yer alan karakteristik etkisi yoktur. Bahsettiğiniz ve ısrarla çelişerek söylediğiniz kondansatör basınç düşüncesi her farklı yerde olabilen bir benzetmedir. Temel izah olarak akışkan elektrik/mekanik benzeşimin içinde değilir. Ben bunlar benzemez demedim, ama bilimsel olarak anlayamamışsınız.

Mekanik/Elektrik/Akışkan/Isıl sistemler kendi içlerinda ayrı ayrı benzeşime tabi tutulurlar. Burada daha bazı temel formüller bile verilmemişti ama sonuçta verilse de temel benzeşimde akışkan ve ısı ele alınmaz. Bu bilgilerin benzeşim tablosu için: bahsettiğim kitap Tablo2.2 Sayfa 36 .
Akışkan benzeşimde; elektrik direnç, daralan kesit ile; endüktans(geciktirici), ivmeli akışkan benzetimi ile; kondansatör de su biriken depo(vb.) ile yapılır. Bu temel değil yan da denilebilir akışkan elektrik benzeşimidir. Siz bu benzeşimi anlamamış olarak yazmıştınız. Zaten temel izah ettiğim konuda bu kısmı yani akışkanı daha ele almamıştım.

Mesela siz dempırı ilkin kondansatöre benzettiniz. Yoksa evvel yaya doğru benzetmiştiniz(sizi teyit edince bunu değiştirdiniz). Sonra aynı şeyi başka şeylerede benzetmiştiniz ama son düşüncenizi yine yazmamışsınız. Bir şey birbirine benzemeyen başka şeylere de mi benzer? Dempır enerji depolar anlamına gelen yazınızda size şunu anlatalım basınç artışı her zaman enerji depolandığını göstermez toplam sistemde. Sistem bilimsel incelenmediğinde ancak sizin yaptığınız yorumlar yapılır. Dempır sıvı akışkan ile çalışır. Sıvı esnekliği çok küçük olduğundan zaten basınçlı depolama yapılamıyor sıvılarda. Bu alet gelen enerjiyi harcayarak bitirir veya azaltır. Pistonundaki delikler akışkan geçişini mümkün maksimum(optimum) derecede zorlaştırır ve geçişte yoğun enerji kaybı olur. Bakın bilimsel bakmadığınızda siz bu alete enerji depolatıyordunuz...

Bakış temelinde temel zeka yolu olan elektrikte gerilimin ve akımın birbirinden farklı ama empedans bağıntısı ile bağlı olduğudur. Mekanikte iş neye bağlıdır?? Kuvvetin yol ile uygulamasını, kuvvetin artmasının basıncı arttırmasını, kuvvetin direk iletimini, kuvvetin sebep olduğu hız ve ivmeyi düşünmemişsiniz. Kuvvetten bahsediyruz ama bu kuvetli zehir, kuvvetli yağmur gibi halk tabirlerine benzemek zorunda değil. Aradığımızın ne olduğunu değerlendirmek lazım.

Devamlı olarak bahsettiğiniz konu akışkan,elektrik benzerliğidir. Bize en ufak bir atıfta bulunan bir mesnediniz de olamamış oldu ama temel bilimde zaten elektrik bu şekilde benzeştirilmez.

Bunların her biri zeka ve mantık yoludur. İnsanın muhteşem düşün yolunun eseridir. Bundan sonra yeni bir bilim başlığı çıksa eğer "bilim" ünvanını alabilirse aynı benzeşimler aynen o bilimle burada da yapılır.

Sabit fikirler belki uzun zamanda oluşmuş olabilir ama sebepsiz bağlılık tabudan ileriye gidemez. Siz yine de ben doğruyum diyorsanız bir tanesini ispat edin. Çünkü yanlış varsa düzeltmek gerekir. Doğrular anşatılmışsa tabularla ne şekilde muhattap olduğu konusunda bilgi sahbi olmuş oluruz.

İlmi tartışmalar ve eklemelerle tüm arkadaşları davet eder; hürmetler unsar Hayırlı güler dilerim.
 
cncarastirma arkadaşım benim burada derdim bilgim yetmeyeceğinden değil, dışarıdan bizi okuyanlar kavga ediyor sanıp siteden engellemesi.

Mesela siz dempırı ilkin kondansatöre benzettiniz. Yoksa evvel yaya doğru benzetmiştiniz(sizi teyit edince bunu değiştirdiniz). Sonra aynı şeyi başka şeylerede benzetmiştiniz ama son düşüncenizi yine yazmamışsınız. Bir şey birbirine benzemeyen başka şeylere de mi benzer? Dempır enerji depolar anlamına gelen yazınızda size şunu anlatalım basınç artışı her zaman enerji depolandığını göstermez toplam sistemde. Sistem bilimsel incelenmediğinde ancak sizin yaptığınız yorumlar yapılır. Dempır sıvı akışkan ile çalışır. Sıvı esnekliği çok küçük olduğundan zaten basınçlı depolama yapılamıyor sıvılarda. Bu alet gelen enerjiyi harcayarak bitirir veya azaltır. Pistonundaki delikler akışkan geçişini mümkün maksimum(optimum) derecede zorlaştırır ve geçişte yoğun enerji kaybı olur. Bakın bilimsel bakmadığınızda siz bu alete enerji depolatıyordunuz...
Arkadaşım dampır nedi? ve ben bu kelimeyi nerelerde kullandım ve nerelerde ısrar ettim bilmiyorum. Google de arama yaptım "Bunu mu demek istediniz? damper " diye soru çıktı.

Mekanik/Elektrik/Akışkan/Isıl sistemler kendi içlerinda ayrı ayrı benzeşime tabi tutulurlar. Burada daha bazı temel formüller bile verilmemişti ama sonuçta verilse de temel benzeşimde akışkan ve ısı ele alınmaz. Bu bilgilerin benzeşim tablosu için: bahsettiğim kitap Tablo2.2 Sayfa 36 .
Akışkan benzeşimde; elektrik direnç, daralan kesit ile; endüktans(geciktirici), ivmeli akışkan benzetimi ile; kondansatör de su biriken depo(vb.) ile yapılır. Bu temel değil yan da denilebilir akışkan elektrik benzeşimidir. Siz bu benzeşimi anlamamış olarak yazmıştınız. Zaten temel izah ettiğim konuda bu kısmı yani akışkanı daha ele almamıştım.
Burda bahsettiğiniz olay PID kontrolün temelleri, ben daha fazla uzatmayayım. Bu olayların biçok benzetimi olabilir, birim dönüştürme programlarında gücün ve kuvvetin birçok birime dönüşümü var. Elinizde zaten kitapları varmış oradan biliyorsunuz ve oradaki örnekler dahada çoğaltıla bilinir.

Bu sitede bana karşı bir engelleme olmaması için daha derinlere inmek istemiyorum, size kolay gelsin.
 
Otomatik kontrol bilimiyle ilgili kaynaklarda '' uç değişken'' ve ''iç değişken'' olarak isimlendirilen iki değişken tanımlanıyor kısaca şöyle;Bir devreye müdahele etmeden ölçülebilen parametreler uç değişken oluyor,bu elektrikte gerilim,mekanikte de hız. İç değişken ise devreyi keserek araya bir ölçüm cihazı koymak suretiyle ölçülebilen parametreler,dolayısıyla elektrikte akım,mekanikte de kuvvet.Bu açıdan bakıldığında Sn. cncarastirma haklı görünüyor.
 
Teşekkür ederiz Sayın Kabiliyet

Neden engellendiğini düşündünüz? Burada yapılabilen kötü bir hareket zaten engellenmeli. Siz bu tip bir durumda olmadıktan sonra fikirlerinizi izah etmenizi, yanlış da olsa bilgi verebilmenizi biz de isteriz. İletişim kurmamak yanlışların dar kalıplarda sabitleşmesine, problemlerin artmasına sebep olur.

Haklı temellere dayanan neden bahsederseniz buyrun devam edin. Çünkü bu konulardaki tartışmalar bilimsel gerçekliği ispat etmenin yanında insan algılayışını ve gerçeğin ne şekilde anlaşıldığını da ortaya koyar.

Mesela akımın kuvvete benzeyemeyeceği, kondansatörün kütle olamıyacağı(biriminin bile kg değil farad olduğu) gibi iddia ettiğiniz birçok konuda, gerek bilimsel temelde gerek alt başlıklarda birçok yanlış iddianızı ele almıştım. Size anlaşılması açısından delikli piston diye damper(dempır) (sönümleyici) ifadelerini kullanmıştım. Sizin verdiğiniz bilgiler de o sisteme aitti.


Derinlerden dilediğiniz gibi bahsedin. Derinler için açıldı bu konu.

Orantı İntegral Türev başlıklarıyla Kontrol Tiplerinde yer alan PID Kotrol ile , Blok Diyagramları, Laplace Dönüşümü, Matematik Modeller gibi birçok yönerge bulunmakta. Esas amaç belirli zeka yollarının geliştirilip gerekli izahların yapılması bulunması veya açıklanmasıdır. Yoksa herhangi bir literatür doğru diye mecburi kabul edilirse zeka araştırmasından ziyade sadece bilimsel açıklamalar vb örnekler verilmiş olur.

Mesela temel benzeşimde büyük mekanik devrelerin önce Elektronik prototipleri ile denenmesi imkanı vardır. Kondansatör direnç endüktans elemanlarının çeşitli yerlerindeki değişen gerilim, mekanik çeviricisi ile hızı verir. Bahsettiğim benzeşimlerden bu tip deneysel normalde görülmeyen sonuçlar çıkarılır. Mesela mekanik şu konuma geldiğinde bu hızda olur gibi.

Bilimsel ilimsel tartışmalar dileğiyle Esen Kalın; Hayırlı günler.
 
Teşekkür ederiz Sayın Canert179

Çok önemli bilgilerden bahsetmişsiniz. Zeka yollarının ifadesi olan bu niceliklerin tesbiti çok önemli etkiye sahiptir.

Bilimimize zekilerin katılımının engellendiğini düşündüğüm şu zaman kronolojik olarak Türk Bilminin zayıf olduğu zamalardandır belki. Zekilerin olması gerektiği yerde başkaları vardır muhtemelen ve zekilere tembel yakıştırması yapılıyordur belki. Ama iletişim kuvvetlenip bilim derinlemesine ele alındığında dünya muhtemelen yine eski kaynak aldıklarına dönmeye başlıyıp belki de tarih tekerrür edecektir.

İletişim kurulmamasından, bilimin yeterince ele alınmamasından ötürü bazı hakkikatlere ulaşmak zor oluyor. İnşAllah(c.c.) nebzelerce buna çözümler sunarız.

Nurettin Topçu nun Yarınki Türkiye sinde bahsettiği çıkışı basitçe, ani bir hezeyanla değil, dayandığı temellerle, insanın özündeki doğruya muhalefet etmeden taviz vermeden hakkının gerekliği ve hatalardan bağımsızlığı ile sonuna kadar yaparız inşAllah(c.c.)

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/türk-enteljansiyası.66851/

Esenlik dileklerimizle Hayırlı günler.
 
Arkadaşlar konu ile ilgili internette birçok kaynak var ilk gözüme çarpanı sizinle paylaşmak istedim.

http://www.yildiz.edu.tr/~nengin/frek_dom_modelleme2.pdf

Burada sistem dönüşümleri verilmiş.

Kütle (M) → Endüktör (M Henry)
Sürtünme (fv) → Direnç (fv Ω )
Yay (K) → Kondansatör ( 1 / C Farad)
Uygulanan Kuvvet f(t) → Gerilim Kaynağı (e(t) Volt)
Hız v(t) → Çevre Akımı (A) 'dır.

İyi çalışmalar dilerim.
 
Sayın Kabiliyet paylaşımınıza teşekkürler.

Bu paylaşımınızda transfer fonksiyon odaklı anlatım esas olup birçok fikrinizi bırakmanıza sebep olur sanırım.

Otomatik Kontrol dersi öğrenci notları, Dersi veren: Şeref Naci Engin,
Temel kitap: Control Systems Engineering, 3rd ed. Norman S. Nise, J. Wiley & Sons Inc., 2000

Bu kaynaktan alıntı yapmışsınız ve muhtemelen Naci Egin "Control Systems Engineering" kitabından bu bilgileri özetlemiştir. Bu kitabın incelenmesi gerekir. Biz temel izahlardan bahsetmekteyiz ve doğruluğu bırakmadığı sürece bazı yan anlamlar, yan benzerlikler kullanılarak sistem incelenmesi yapılabilir. Mesela ölçülemeyen bir nicelik başka bir nicelikle tahmin edilebiliyorsa, formülizasyonda nicelik değişimi yapılabilir.

Paralel ve seri benzeşimi farklı farklı ele almış bir not bu. Sayın Engin in kendi yorumu mu yoksa alıntı yaptığı kitabın yorumu mu bilmiyorum. Bilimsel olmadığı görülen bir usül. Empedans ile izah edilen temel nicaliklerde değişim olmaz. Paralel ve seri uygulamalarda sadece empedans hesaplama yöntemi değişir. Ama sizin kitapta kabuller değiştirilmiş. Buna rağmen temel empedans değerlerinin baştan bu yana anlattığımızdakinin aynısı şekliyle alınmış olduğunu görüyorsnuz. Yani kuvvet ve yol arasındaki bağıntı empedans hesaplama değiştirilmemiş. Buna rağmen kabullerin paralel ve seride değişmesi hesap farklılığını örtmek için yapılmış olabilir ama katiyen kendi başına referans olamaz, ve düzeltilmesi gerekir.

Kitabınızda şu yazanları okumadınız mı bilmiyorum::
""" """ """
Burada;
Kütle (M) → Kondansatör (M Farad)
Sürtünme (fv) → Direnç (1 fv Ω)
Yay (K) → Endüktör (K Henry)
Uygulanan Kuvvet f(t) → Akım Kaynağı (i(t) Amper)
Hız v(t) → Gerilim kaynağı (Volt) ‘ dir.
""" """ """

Buradan anlaşılıyor ki; paralel seri empedans farklılığı çerçevesinde hesap sabit nicelik bağıntısına göre değil bazı değişimler ile empedansta değişmesi gerekenler eleman bağlantısı değiştirilerek yapılmak istenmiş. Bilimsel bir yöntem olamadığını ifade ederiz. Siz bu konuyu bahsettiğiniz kişiye internetten iletebilirsiniz.

Sürtünme de bir sönümleyici olarak mevcuttur. Ancak sürtünme bir eleman değil sistem problemidir. Mekanik eleman benzeşiminde sönümleme eleman olarak ifade edilmeli. Bu eleman olarak dempır yani sönümleyici kullanılmakta. Zaten kitabınızdan kabaca görülen sönümlemede dempır olduğu. Sürtünme biliyorsunuz hareket vb etki yokken etki etmeyen bir nicelik.

Dilediğiniz gibi yazın çok güzel tartışmalar beklemekteyiz ama bizim kütle kondansatör benzeşimini ifademize yaptığınız o kadar eleştirinin ardından; kütle bobin benzeşimini neden itirazla karşılamadınız bimiyorum.
Yay , Kondansatör; Uygulanan Kuvvet f(t), Gerilim Kaynağı; Hız v(t); Çevre Akımı (A) 'dır. sözlerini kabul edebilir miyiz? Bunlar temel mantığın dışında duruyorlar. Paralel ve seri ayrışımında kullanılmamış olsalar zaten baştan hepsi yanlış olur.

Özel bir durum için ölçüm namına bu doğru mudur incelemek lazım. Ama temelde akım ile hız nasıl benzeşebilir? Akımın hızı değişiyor mu? Kuvvet gerilim kaynağı ile nasıl benzeşir? Gerilim tek başına etki belirleyebilir mi? Yay ve kondansatör...

Burada eğer yanlış değilse; temel mantığın dışında özel durum açıklamasında bulunulmuştur. Ama mantık ve gidiş herhangi bir özel sistemde değişmez; keza değişmesi hatayı düşündürür.

Hiçbir literatüre mecbur olmadığımızı ifade etmiştik. Yine temel yönleriyle konu devam eder inşAllah(c.c.).

Başarılar dileriz; Hayırlı günler
 
Temel devre elemanlarının karakterleri bağlantı şekline göre değişmez,bir bobin devreye seri de bağlansa paralel de bağlansa bobindir.Dokümanda sehven yapılmış bir hata var bence.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,840
Mesajlar
930,680
Kullanıcılar
452,678
Son üye
TengRi

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst