TEDAŞ yerli firmalar için yeterli bir pazardır diye düşünüyorum. Üretim tesisleri için kalite ön planda olmalı. Çünkü önemli yatırımlardır ve iyi korunmalıdır. İstatiksel verilere bakarsanız (örneğin mtbf) yatırımcının neyi seçeceği anlaşılır.
Japonya 1905 yılında Generatör yapmış. İkinci dünya savaşına kadar müthiş bir sanayisi var. Savaşla birlikte sanayi yeniden organize edilmiş ve kalite devrimiyle bu güne gelmiş. Aynı şekilde Almanya. Peki hocam sene 2007 olmuş, biz neden generatör yapmıyoruz? (TEMSAN'ın küçük T/G ürünlerini saymazsak) Enerji sektöründe kesiciler ve trafolar dışında ne yapabiliyoruz? İzolatör mü? Sigorta mı? konveyör bant mı? pompa, vana, motor mu? Bunlar önemlidir mutlaka ama bir üretim tesisi kurmakta hala dışa bağımlıyız ve bu gidişle de olmaya devam edeceğiz görünüyor.
Elektrik sektöründe devlet tekeli kalktı ve yerli yatırımcılara müthiş bir pazar açıldı. Neden nispeten daha basit olan HES T/G veya Rüzgar santralları üretimi için yatırım yapılmıyor. Yoksa hazırlıksız mı yakalandılar?
Size basit bir örnek vereyim. Bir ihalede ihale şartnamesinde yedek parça listesi verilmiş ve bunlarla sınırlı kalmayıp önerilerinizi de belirtiniz denmiş. Sözde teklifi düşük görünecek ya, bazı firmalar tekliflerinde yedek parça belirtmemiş. Kalem kalem fiyat istenmiş, toptan bir fiyat verilmiş. Yabancı firma şartnamede istenenleri mümkün olduğunca karşılamaya çalışıyor, ürünleri hakkında detay bilgi veriyor, varsa uygulayacağı standartları belirtiyor, tip testlerini listeliyor vs. vs. Bizim yerli firmalarımızın bir kısmı ise hemen hemen herşeyi gizliyor. Dolayısıyle yatırımcı da çekiniyor. Yabancı olsun diyor.