Mikrodenetleyici İle Matkap Kontrolü

per-unit

Üye
750 W bir matkabı ardunio veya pic ile kontrol etmek istiyorum.Kısaca açıklamak gerekirse matkaba 20 tur dönmesi için komut gönderdiğimde matkap 20 tur dönecek.Bu konuda pek bilgim yok forumlarda araştırmalarımdan da bir sonuç çıkmadı.
Bu konuda tecrübeli arkadaşlardan fikir öneri ve görüşlerini bekliyorum.
Örnek bir matkabı burada paylaşıyorum
Link:http://www.hepsiburada.com/bosch-ps...-matkap-19-parca-aksesuarli-p-HRBSC0603128502

Bir step motor yada servo motorun donus yonu donus sayisi donus hizlarini kontrol etmek kolaydir ancak bir seri motorun devir sayisini kontrol etmek kolay degil.

Oncelikle yapilmasi gereken donen motor milire takometre takilmali bu takodan gelecek bilgiyi bir islemciye yada soylediginiz urune girmeli orada takodan gelen bilgi saydirilip istediginiz tur sonrasi bir role tetiklenip matkap durdurulabilir. Ama matkap yapisi itibari ile donus momentinden dolayi tam istediginiz devirde durmayabilir.

Uzerinde calisilabilir ama cok iyi sonuc alinmaz. Asil amacinizi yazarsaniz baska onerilerde bulunabilinir dusuncesindeyim.

Bir step motor yada servo motorun donus yonu donus sayisi donus hizlarini kontrol etmek kolaydir ancak bir seri motorun devir sayisini kontrol etmek kolay degil.

Oncelikle yapilmasi gereken donen motor milire takometre takilmali bu takodan gelecek bilgiyi bir islemciye yada soylediginiz urune girmeli orada takodan gelen bilgi saydirilip istediginiz tur sonrasi bir role tetiklenip matkap durdurulabilir. Ama matkap yapisi itibari ile donus momentinden dolayi tam istediginiz devirde durmayabilir.

Uzerinde calisilabilir ama cok iyi sonuc alinmaz. Asil amacinizi yazarsaniz baska onerilerde bulunabilinir dusuncesindeyim.

Yapmak istediğim ağır yükler kaldırabilen robot kol yapmak. Step ve servo motorlarla yaptım kaldırabildikleri sadece silgi benzeri şeylerdi.Matkap motorları bu motorlardan daha güçlü olduğundan bu motorlarla bunu yapabilirler.Yapmak istediğim robot kolda kaba olmasını istemiyorum bu yüzden matkap motorlarının boyutuda uygun olduğu için bu motorla robot kol istemekteyim.

Guc kazanmak icin matkap motoru yerine reduktorlu daha guclu motor kullanin derim.

Reduktorlu step motorlarda var ve kg lar kaldirabilirsiniz. Uygun kolla tabiki.
Gear-ratio-14-1-Planetary-Gearbox-stepper-motor-Nema-16-0-6A-Geared-Stepper-Motor-3d.jpg

Ikinci linki acamadim. Birinci linkteki motor bir hobi oyuncak motorudur. Bu tip motorlarla gram cinsinden yukleri kaldirip hareket ettirebilirsiniz. Daha fazla bir sey beklemeyiniz.

Eger yaptiginiz is profesyonel bir is ise profesyonel dusunup uygun malzeme kullanmalisiniz. Sanayi uygulamalarinda cnc tornalarda cnc isleme makinalarinda guclu step yada servo motorlar kullanilmaktadir. Sizinde bu projede boyle bir motor kullanmalisiniz.

Bu tur motor kullanmaniz hem kola gonderdiginiz komutta nerede olmasini isterseniz orada olacak hemde uygun gucu torku size saglayacaktir. Yukarida resmini ekledigim step motor gibi.

eklediğim motoru örnek olsun diye ekledim. Önemli olan guçtur. Örnek olarak aşağıdaki linkteki motoru inceleyebilirsiniz.

kolunuzun buyuklugunu bilmiyorum ama hesaba göre motor kullanmak gerekir.

https://www.robolinkmarket.com/unipolar-nema-23-300-adim-56x54mm-3v-step-motor.html

70 cm uzunluğunda ve üç eksene hareket etmesini istiyorum.Hesabını nasıl yapabilirim.Hesaplaması ile ilgili doküman varsa elinizde paylaşabilir misiniz?

Forum istatistikleri

Konular
130,112
Kullanıcılar
453,174
Son üye
dogukankaragoz

Yeni konular

Geri