mikrodenetleyici ve triyak yardimiyla motor ileri geri

Triyakı moc 3020 ile sürebilirsin dikkat etmen gereken triyekın nezaman susacağıdır. Triyak uayartım gelmediği zaman ve uçları arasındaki gerilim 0V olduğunda susar yani triyakda uyartım olmadığı zaman AC akım bi alternansdan diğerine geçerken susacaktır.

Micro işlemci ile istediğin zaman moc3020'yi aktif edersin tiriyakı sürersin yön olarakta diyotları kullanabilirsin mesela sağa döndermek için diyotu (+) alternasta iletime geçecek şekilde koy diğer yön için (-) alternansta iletime geçecek şekilde koy.
 
evet arkadaşım bende birşeyler söyleyeyim ilk önce şunu düşün motorun kakınma akımı veya bir sıkışması durumunda yüksek akım çeker buna görede tristösterin akımlarını büyük şeçmen gerek ve anladımkı sen sadece ileri ger çalıştıraçaksan ufak bir triakla kontaktörü enerjilendir böylece hemmaliyeti düşürürsün hemde daha sağlıklı bir calışma sağlamış olursun
 
basit bir kalıcı tip anahtarla tristörü veya triyağı tetiklemek mümkün triyaktan ac tristörden dc çıkış almak mümkün değilmi tetikleme gerilimini dc vermek yetmiyormu ben proteusta denedim fakat simulasyonda normalde böyle bir devre yapmadım.
 
Tristor , triyak ile DC gerilimin kontrolü yapılamaz
 
120-150 adet AC motordan oluşan röle yolu dediğimiz bir bant var. Biz bu yol için Siemens'in
kontaktörleri ile ileri geri yapıyoruz. (Bildiğiniz gibi kontaktörlerin dezavantajları filan....).
Kontaktörlerin yerine tristör vaya triyak kullanmayı düşünüyorum. İletime ve kesime götürme aşamasında nasıl bir algoritma izleyeyim. Bu işi PIC yadaPLC ile yapacağım. Motorlar eşdeğer özelliktedir.
2.2KW
380VAC
1400d/dak
vs...

bu değerdeki ac motorları triyakla kontrol edersın yapacağın dıkkat edeceğın konu motor ilk start verıldığınde normalın iki katı akim çeker sen bunuda boşver 600volt/40 amper triyak bugun piyasa fiyatı 2.5 tl bunu surmen için optotriyak moc3021 kullan ilerı gerı çaliştırman için fazları karşi karşiya gelmemesıne dıkkat et yeter yıllarca tin demeden çalışır bır kuçuk ilave yapayım aynı malzemeyle 10kwatt lik motoru çalıştırıyorum yıldız konumunda
 

Forum istatistikleri

Konular
128,815
Mesajlar
920,686
Kullanıcılar
450,906
Son üye
Ümitgüçlü71

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst