Monofaze AC/DC dönüştürücüye faz-faz yüklenim

winhem

Üye
Katılım
7 Haz 2024
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
29
Merhaba

Elimizde bir AC/DC dönüştürücü mevcut tristörlü sistem trafo + tristörler kondansatör vs. sürücü ve kontrol kartları ayrı besleme kartından dc olarak beslenmektedir. Bu sistem 220 F + N monofaze çalışmaktadır. Bu sisteme Faz-Faz olarak 220 verilirse gerilim okumada ya da doğrultmada herhangi bir problem yaşar mı ya da tristörlerin kestiği faz açıları kayar mı? Normal koşullarda problem olmaması gerektiğini düşünüyorum ama yine de sormak istedim.

Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardımlarınızı bekliyorum.
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Amerikada iseniz veya Suudi Arabistanda, olur diyebilirim, oralarda faz-faz arası gerilim 227VAC.

Ancak ülkemizde 380V. Siz Faz-Faz arası gerilimi nasıl ölçtünüz?

Yosa kontrol kalemi nötr de yandığı için mi faz-faz diyorsunuz.

Detaylı ve fotoğraflı olarak ne bağlayacağınızı yazarsanız, birşeylere ve kendinze zarar vermeden çözüm bulunur.

Kolay gelsin
 
Merhaba tekrardan durum şu ki elimde gerilim varyağım var zaten bu sadece test için monofaze 220 için yapılmış bir cihaz varyakla gerilim düşürülerek faz-faz 220'de çalışabilir mi sorunsuz merak ediyorum. Burada problem çıkaracak bir aksam bir bölüm var mıdır. Tecrübem az olduğu için çekimser davranıyorum kendi gözlemim bu yönde.

Onun dışında alfa açısı yine sinüsün sıfır geçiş noktasına göre verileceği için sorun olmayacaktır. Besleme kartı zaten sinüsü doğrudan doğrultuyor dc için kartlarda da problem beklemiyorum ama yine de tecrübeli birinden bilgi istedim.
 
Faz/faz arası 220 volt ise, sorun olmaz. SIz, tek faz%nötr baglarken, faz ve nötr ün yerini değiştirsen sorun çıkıyormu, hayır. O zaman , sorun yok..
 
varyakla gerilim düşürülerek faz-faz 220'de çalışabilir mi
Evet, ancak varyaktan geçebilecek akım kadar olabilir daha fazla "Güç"çekemezsiniz.
Onun dışında alfa açısı yine sinüsün sıfır geçiş noktasına göre verileceği için sorun olmayacaktır. Besleme kartı zaten sinüsü doğrudan doğrultuyor dc için kartlarda da problem beklemiyorum ama yine de tecrübeli birinden bilgi istedim.
AC sinyalde, iki "nokta" arasındaki faz farkı vektörel toplam olaraka karşımıza çıkar yani faz farkı 0º olursa voltaj farkı 0V olur, veya faz farkı 180º olursa voltaj farkı 440V olur.

Yani (sadece iki nokta arasında) faz açılarının değişiminin etkisini sadece voltaj farkı olarak görürüz, (ikisininde frekansı aynı).

Şebekede kullanılan 120º faz farkı için potansiyel fark √3=1.73 çarpımı kadardır yani 220x1,73=380.6V
(120º için √3 formülü oldukça uzun)

Ancak tristörlerin ateşlenmesi veya "Zero Crossing" devrelerinde hiç bir problem ortaya çıkmaz.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,882
Mesajlar
921,288
Kullanıcılar
451,018
Son üye
cihannover

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst